Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΕΚ ΚΑΙ ΠΑΡΙΣΗΣ ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΗ ΤΟΥΜΑΣΗ

Α.Ε.Κ. και… Παρίσης το δυνατό δίδυμο!

Ο κ. Μάκης Τουμάσης μίλησε όπως μοναδικά αυτός ξέρει στο www.ionionsportfm.gr. Ήταν μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης γύρω από την αθλητική, πολιτική, αλλά και την γεμάτη προσωπική του ζωή. Δεν δίστασε να ομολογήσει τα πολιτικά του φρονήματα, αλλά και την επιθυμία του να συμμετέχει στις τοπικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου στηρίζοντας τον Αλέξανδρο Παρίση αν βέβαια τον θεωρήσει «ικανό και χρήσιμο».

ΕΡ.
: Kύριε Τουμάση, σχεδόν όλοι στην Κεφαλονιά σας ήξεραν σαν δημοσιογράφο, πολιτικό συντάκτη και πολεμικό ανταποκριτή και κάποιοι πως είχατε και μια μικρή τεχνική εταιρεία στην Αθήνα. Όμως πολύ λίγοι γνωρίζουν πως είστε ενεργό μέλος της ΑΕΚ. Τι σας έκανε να αγαπήσετε την ΑΕΚ και τι σημαίνει για σας;
ΑΠ.: «Η ΑΕΚ σαν ποδοσφαιρικό σωματείο αποτελεί αθλητική έκφραση και συνισταμένη αρχικά του προσφυγικού Κωνσταντινοπουλίτικου Ελληνισμού που διώχθηκε από τη Μικρά Ασία και είναι προφανές ότι απολάμβανε και απολαμβάνει της συμπάθειας όλων των Ελλαδιτών, που ένα μεγάλο μέρος τους την αγκάλιασε σαν αθλητικό σωματείο. Σήμερα, την εποχή της απόλυτης εμπορευματοποίησης, εκφράζει την αγωνιστική εντιμότητα και την άρνηση της αποϊδεολογικο-ποίησης των πάντων. Θα πρέπει να θυμάστε πάντα πως η ΑΕΚ είναι το μόνο ελληνικό σωματείο που έχει σαν σήμα του ένα σύμβολο, τον δικέφαλο αετό. Η ΑΕΚ εκφράζει τον Έλληνα που ήλθε διωγμένος από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα, ξυπόλητος και κατεστραμένος και γρήγορα απέκτησε στο νέο του χώρο, ένα ρόλο πρωταγωνιστικό σε όλους τους τομείς. Η ΑΕΚ εκφράζει την εντιμότητα, την αξιοπρέπεια, την αγωνιστικότητα, το συνδυασμό της κουλτούρας και της κοινωνικής και επιχειρηματικής καταξίωσης».

ΕΡ.
: Παρακολουθείτε όλα τα αγωνιστικά τμήματα της ΑΕΚ;
ΑΠ.: «Κυρίως το ποδοσφαιρικό, αλλά ασφαλώς ενημερώνομαι για όλα».

ΕΡ.
: Ποιός αγώνας της ΑΕΚ σας έχει μείνει αξέχαστος;
ΑΠ.: «Ο πρώτος που παρακολούθησα σαν πιτσιρικάς στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν αγώνας μπάσκετ, ο νικηφόρος τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων κόντρα στην Σλάβια Πράγας το 1968, όταν η ΑΕΚ στέφθηκε βασίλισσα της Ευρώπης».

ΕΡ.
: Από τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ που έχετε δει ποιους νοσταλγείτε;
ΑΠ.: «Ασφαλώς από όσους λόγω ηλικίας πρόλαβα να δω, αλλά ξεχωρίζω τον μεγάλο Μίμη Παπαϊωάννου».

ΕΡ.
: Κι από παράγοντες;
ΑΠ.: «Μα φυσικά τον πατριάρχη Λουκά Μπάρλο».

ΕΡ.
: Τι σημαίνει για σας η ΑΕΚ και πως αν και ζήσατε στην Αθήνα δεν υποστηρίξατε μεγαλύτερη ομάδα του άλλοτε Π.Ο.Κ.;
ΑΠ.: «Κοιτάτε! Ο Παναθηναϊκός ήταν πάντα η ομάδα των αστών της Αθήνας, η ευνοημένη και η αγαπημένη ομάδα των «καθώς πρέπει» αστών. Ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα του προτελαριάτου του Πειραιά, των αμόρφωτων κυρίως ψαράδων και βαρκάρηδων, σε αντίθεση με τον Εθνικό Πειραιώς που ήταν η ομάδα της Πειραϊκής αστικής τάξης. Με την είσοδο βέβαια των κεφαλαιούχων στον αθλητισμό για μπίζνες και προβολή τα πράματα άλλαξαν, όπως άλλαξε και η κοινωνική σύνθεση του οπαδικού πληθυσμού της κάθε ομάδας. Η ΑΕΚ εξακολουθεί να είναι μια αθλητική ιδέα που εκτός από την ιστορική της σχέση με τον Ελληνισμό εκφράζει την ιδέα του να αγωνίζεσαι έντιμα χωρίς τις σύγχρονες παραγοντικές «λαμογιές» και να νοιώθεις πως οι λιγοστοί δικοί σου τίτλοι έχουν γι’ αυτό μεγαλύτερη αξία. Όλα αυτά βέβαια μέσα στο γήπεδο γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι και σαν τέτοιο πρέπει να το βλέπουμε και το ιδανικό είναι ανεξάρτητα της όποιας οπαδικής μας προτίμησης να πηγαίνουμε στα γήπεδα φιλικά για να απολαμβάνουμε ποδοσφαιρικό θέαμα και όχι αλήτικες συμπεριφορές που αμαυρώνουν τον αθλητισμό».

ΕΡ.
: Οι φίλοι σας είναι κυρίως ΑΕΚτζήδες;
ΑΠ.: «Όχι βέβαια! Άλλωστε, οι περισσότεροι στην Ελλάδα είναι φίλαθλοι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Είναι δυνατόν να επιλέγει κάποιος φίλαθλος τους φίλους του με αυτό το κριτήριο; Αλλοίμονο…».

ΕΡ.
: Από τις Ευρωπαϊκές ομάδες ποια συμπαθείτε;
ΑΠ.: «Τη Νάπολι και τη Φιορεντίνα, αφού έζησα Νάπολη και Φλωρεντία και συναισθηματικά τις συμπαθώ».

ΕΡ.
: Ποια εκτιμάτε σαν μεγαλύτερη απειλή για τη νεολαία σήμερα;
ΑΠ.: «Τα ναρκωτικά και ο αθλητισμός είναι το σημαντικότερο αντίδοτο».

ΕΡ.
: Και ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα;
ΑΠ.: «Η ανεργία των νέων, η ανασφάλεια για το μέλλον τους και η αποδόμηση των οικογενειακών δεσμών».
Ο Μάκης Τουμάσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, με τη Μέμη Ελευθεράτου
ΕΡ.: Κύριε Τουμάση, πως πιστεύετε πως θα έλθει η ανάπτυξη στο νησί μας και μέσω ποιας μεθόδευσης;
ΑΠ.: «Ο τουρισμός και ότι συνδέεται με αυτόν είναι ο κυριότερος πυλώνας που χρειάζεται προσοχή. Δηλαδή τόσο οι κτιριακές τουριστικές υποδομές, αλλά όσο και οι συνεπικουρούσες υπηρεσίες που είναι συνδεδεμένες με την ποιότητα του τουρισμού, δηλαδή το οδικό δίκτυο, τα εστιατόρια, τα καφέ, τα ταξόλα αυτά επειδή συνδέονται με την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών θα πρέπει απαραίτητα να τύχουν εξαιρετικής προσοχής από τη νέα δημοτική αρχή. Επίσης, το εμπόριο ειδικά το λιανικό των μικρομαγαζατόρων και οι υπηρεσίες συνιστούν για μένα μαζί με την υγεία και το πολιτισμικό κομμάτι τις κορυφαίες προτεραιότητες, πάνω στις οποίες πρέπει να σκύψει με εξαιρετικό ενδιαφέρον και προσοχή ο νέος δήμαρχος. Δηλαδή, συμπυκνώνω κυρίως λοιπόν: τουρισμός, εμπόριο, υγεία, πολιτισμός».

ΕΡ.
: Στις προσεχείς εκλογές ακούστηκε πως θα είστε υποψήφιος με το συνδυασμό του Αλέκου Παρίση. Το επιβεβαιώνετε;
ΑΠ.: «Ο Αλέκος Παρίσης θα ‘ναι ο επόμενος δήμαρχος Κεφαλονιάς γιατί είναι ανθρώπινος, σαν χαρακτήρας ακέραιος, ευθύς και έντιμος στη συμπεριφορά του, παθιασμένος με την Κεφαλονιά με αισθήματα προσφοράς και υπηρεσίας για τους Κεφαλονίτες. Θα μπορούσα να μην τον υποστήριζα;».

ΕΡ.
: Μα όμως εγώ σας ρώτησα αν θα είστε υποψήφιός του.
ΑΠ.: «Θα ‘ταν ανέντιμο και αντιδεοντολογικό να προκαταλάβω τον ηγέτη του συνδυασμού. Αν με θεωρήσει ικανό και χρήσιμο ασφαλώς και θα είμαι υποψήφιος στο Ληξούρι σαν δημοτικός σύμβουλος. Όμως, όπου και να κρίνει ο Αλέξανδρος Παρίσης πως θα είμαι χρήσιμος, θα συστρατευθώ ασυζητητί μαζί του γιατί αυτό θα αποτελεί για μένα επιλογή τιμής».

ΕΡ.
: Γιατί συνταχθήκατε με το συνδυασμό του Αλέκου Παρίση;
ΑΠ.: «Γιατί είναι ικανός και έντιμος».

ΕΡ.
: Τι θα μπορούσατε να πείτε κύριε Τουμάση για την οικονομική κρίση που άγγιξε μέχρι και το ποδόσφαιρο, αλλά και κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής;
ΑΠ.: «Δυστυχώς, εκτιμώ ότι θα κρατήσει αρκετά περισσότερο από όσο λένε κάποιοι και ο απλός πολίτης θα την πληρώσει σκληρότερα. Ακόμη δεν την είδαμε σε όλη της την έκταση και φυσικά με αυτή την ευκαιρία να τονίσω ότι ευθύνες για όσα ήδη βιώνουμε και θα βιώσουμε έχουν όλοι και η νοοτροπία που συμπυκνώθηκε στο σύνθημα του μπαλκονιού του τότε Πρωθυπουργού Αντρέα Παπανδρέου: «Τσοβόλα δώστα όλα!», που εξέφραζε νοοτροπία και λογική που σήμερα τα πληρώνουμε…εντόκως. Ανεξάρτητα πάντως από τον επιμερισμό των ευθυνών το μοντέλο της αρπαχτής, της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και της διαπλοκής είναι αυτό που μας έστειλε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Φτάνει να θυμηθείτε τη φράση του συγχωρεμένου Α.Παπανδρέου που όταν άκουσε πως ο τότε διοικητής τοης ΔΕΗ Μπιρδημήρης έκλεψε από τη ΔΕΗ πεντακόσια εκατομμύρια δραχμές, σχολίασε: «είπαμε βρε παιδί μου να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του, αλλά όχι τόσο μεγάλο». Αυτή η λογική τύπου Μαντέλη μας έφτασε εδώ που είμαστε σήμερα και θα ήταν αστείο να θέλουμε να μας κυβερνήσουν στο νέο δήμο Κεφαλονιάς αυτοί που ήσαν ομοτράπεζοί του και ομοϊδεάτες του».

ΕΡ.
: Ποιο πρόσωπο θα θέλατε να συναντήσετε;
ΑΠ.: «Τους γονείς μου και την πρώην σύζυγό μου, που δυστυχώς δεν ζουν».

ΕΡ.
: Ποιά ευχή θα κάνατε για την Κεφαλονιά;
ΑΠ.: «Να τολμήσει ο λαός της να ανοίξει νέους δρόμους χωρίς προκαταλήψεις και όλοι μαζί, ανεξάρτητα αν στην κεντρική πολιτική σκηνή έχουμε διαφορετικές κομματικές επιλογές, να προχωρήσουμε ενωμένοι, ανεξαρτήτως κομματικού χρώματος και ιδεολογικής σημαίας για το καλό της Κεφαλονιάς, για το καλό όλων μας, αριστερών, δεξιών και κεντρώων. Άλλωστε, για να κλείσεις μια λακκούβα στο δρόμο ή να χτίσεις ένα σχολείο δεν έχει σημασία αν είσαι αριστερός ή δεξιός, αλλά απλά ικανός».

ΕΡ.
: Δηλαδή κύριε Τουμάση, μας λέτε πως ο κ. Παρίσης είναι ικανότερος για δήμαρχος Κεφαλονιάς;
ΑΠ.: «Σας λέω και επαναλαμβάνω αυτό που είχε πει ο μεγάλος κομμουνιστής ηγέτης, Τενγκ Χσιάο Πινγκ: «Δεν έχει σημασία αν ο γάτος είναι άσπρος ή μαύρος, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια»! Εγώ λοιπόν ικανό να λύνει τα προβλήματα του πολίτη θέλω το νέο δήμαρχο κι τέτοιος είναι ο Αλέκος Παρίσης».

ΕΡ.
: Τι εύχεστε για τις εκλογές;
ΑΠ.: «Να εκλεγεί ο ικανότερος και αποτελεσματικότερος για το καλό όλων μας».
Επιμέλεια: Μέμη Ελευθεράτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου