Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Δ.Ε.Θ. ΣΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

Μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις, επιστροφή της περαίωσης και μέτρα για την οικονομία που περιλαμβάνουν άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, εξορθολογισμό των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και απελευθέρωση της αγοράς της Ενέργειας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στα πλαίσια της ομιλίας του στην 75η ΔΕΘ.

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, με την οποία ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη.

Στο επίκεντρο της συνέντευξης αναμένεται να βρεθεί η οικονομία, αλλά και τα πολιτικά θέματα, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Κατά τη χθεσινή του ομιλία, ο πρόεδρος της κυβέρνησης δεσμεύθηκε επίσης για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων εφόσον το επιτρέψει η κατάσταση των εσόδων. «Σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία» είπε ο κ. Παπανδρέου και έστειλε μήνυμα συλλογικής προσπάθειας, συλλογικής ευθύνης και απόφασης για την αναμόρφωση της χώρας.

«Σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Καμία τρόικα, κανένα μνημόνιο δεν φταίει για την κατάσταση στην οποία είχε φτάσει η χώρα, είπε ο πρωθυπουργός. Κανένα μνημόνιο δεν φταίει για το χρέος που είχαμε δημιουργήσει, σημείωσε.

Ο Γ.Παπανδρέου ανακοίνωσε μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% το 2011 ως κίνητρο για επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα, καθώς και την επιστροφή της περαίωσης. Δήλωσε ακόμη ότι ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου να δοθεί ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους εφόσον το επιτρέπουν τα έσοδα το χειμώνα που έρχεται.

Ο ελληνικός λαός έχει κάθε λόγο να ελπίζει, τόνισε σε σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου, εκπέμποντας μήνυμα αισιοδοξίας για την οικονομία. «Ξεκινήσαμε μία μάχη δίπλα στον ελληνικό λαό απέναντι στο 'δεν γίνεται' [...] Το 'δεν γίνεται' να το κάνουμε... 'ναι γίνεται'» είπε ο πρωθυπουργός για να σημειώσει ότι «η πρόκληση δεν είναι κομματική, είναι πατριωτική».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι από το 2011 η αστυνομική ταυτότητα αντικαθίσταται από την Κάρτα Πολίτη με την οποία θα πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός συναλλαγών με το Δημόσιο, χωρίς να απαιτείται κανένα άλλο έγγραφο.

Δεσμεύτηκε επίσης ο πρωθυπουργός για έναν νέο εκλογικό νόμο που κόβει τον ομφάλιο λώρο πολιτικής και οικονομικής εξουσία.

Άμεσες διαρθρωτικές αλλαγές

Από το βήμα της 75ης ΔΕΘ ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης έως το τέλος του έτους με άξονα την απελευθέρωση της οικονομίας. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός μίλησε για:

  • Την απελευθέρωση των φορτηγών
  • Το άνοιγμα όλων των άλλων κλειστών επαγγελμάτων 
  • Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και σχέδια για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ. 
  • Την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού «για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη»
  • Ένα νέο πλαίσιο για ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης 
  • Το νέο αναπτυξιακό νόμο 
  • Την εξειδίκευση του σχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας 
  • Την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας 
  • Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος 
  • Την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής στο Δημόσιο 
  • Το νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων και ολοκλήρωση των διπλογραφικών συστημάτων
  • Τη λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου 
  • Τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου 
  • Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων 
  • Το νέο σχέδιο για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.
Μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις - Επιστροφή περαίωσης

Ο Γ.Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι από το 2011 μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων από το 24% ως κίνητρο για επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να κλείσουν όλες οι ανέλεγκτες χρήσεις.

«Να κλείσουν όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Για να γίνει μια νέα αρχή. Να βάλουμε τέλος στο καθεστώς του εκβιασμού, αλλά και τέλος στο καθεστώς του λαδώματος στον έφορο και στη φορολογική απάτη. Με ένα νέο πλαίσιο θεσμικό που αίρει τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να χρησιμοποιείται η δικαστική προσφυγή ως μέσω φοροαποφυγής» ανέφερε.

Προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
Για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ο πρωθυπουργός επισήμανε:

  • Ξεδιπλώνεται ένα δίχτυ προστασίας στην αγορά εργασίας με κίνητρα ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ για την δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
  • Έχει ήδη σχεδιαστεί από τον ΟΑΕΔ πρόγραμμα για την προστασία 300.000-500.000 εργαζομένων το επόμενο 12μηνο. Ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. 
  • Με γνώμονα την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, για τους απολυμένους 55-64 ετών, εφαρμόζεται πρόγραμμα αυτασφάλισης, καθώς και πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας. 
  • Στόχος το προσεχές τετράμηνο είναι κανένας άνεργος χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
  • Αποφασίστηκαν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τους πόρους του ΟΑΕΔ για τις ευάλωτες ομάδες, νέοι άνεργοι, άτομα με αναπηρία.
  • Ενισχύεται την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Με το ολοήμερο σχολείο, με την αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.
  • Ήδη από το Σεπτέμβριο ξεκινούν 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα. Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Κάρτα Πολίτη αντί αστυνομικής ταυτότητας

Ο Γ.Παπανδρέου δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι θα πάρει πρωτοβουλία με τους κοινωνικούς εταίρους για την κατάρτιση ενός Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

«Ο Χάρτης αυτός θα εγγυάται την ισότητα δικαιωμάτων για όλους και τα ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα που θα επιτρέπουν και μια αξιοπρεπή ζωή αλλά και μια δημιουργική συμμετοχή του πολίτη. Αυτά τα δικαιώματα θα αποτυπώνονται στην Κάρτα Πολίτη:

»Δικαίωμα στη σύνταξη, δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην επανακατάρτιση, στο επίδομα αναπηρίας, στο βιβλιάριο υγείας. Όλα αυτά θα αποτυπώνονται στην Κάρτα. Σπάζοντας την δαιδαλώδη γραφειοκρατία, αξιοποιώντας ορθολογικά τα χρήματα που υπάρχουν, προχωράμε στην Κάρτα Πολίτη» δήλωσε.

Μέχρι το τέλος του 2011 οι πολίτες θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν την αστυνομική τους ταυτότητα με μία κάρτα, με την οποία θα πραγματοποιείται πλήθος συναλλαγών με τη δημόσια διοίκηση, χωρίς να απαιτείται κανένα άλλο έγγραφο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μέτρα για την επιχειρηματικότητα

Ως προς την επιχειρηματικότητα, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη ριζική απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

«Μειώνουμε το κόστος που συνδέεται με τις συναλλαγές με το φορολογικό σύστημα. Ξέρουμε ότι η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση περνάει δύσκολες στιγμές λόγω της οικονομικής ύφεσης. Δεν θα αφήσουμε στην τύχη του τον επιχειρηματία που πασχίζει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας, που αγωνίζεται να επιβιώσει σε δύσκολες συνθήκες για την οικονομία» είπε ο πρωθυπουργός.

«Ήδη έχουμε θεσπίσει ένα φορολογικό πλαίσιο που δίνει έκπτωση από το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις που ο τζίρος τους μειώνεται λόγω της ύφεσης, αλλά παρόλα αυτά διατηρούν αμετάβλητες τις θέσεις εργασίας» συμπλήρωσε.

«Αποτρέψαμε τη χρεοκοπία»

«Η μάχη που δίνουμε είναι για την επιβίωση της Ελλάδας. Η μάχη δεν είναι μάχη που θα κερδίσει ή θα χάσει ο πρωθυπουργός ή η κυβέρνησή του. Αυτή την μάχη ή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας: «Μαζί, θα τα καταφέρουμε. Μαζί θα αναμορφώσουμε την Ελλάδα. Η πρόκληση δεν είναι κομματική. Είναι πατριωτική».

Αναφερόμενος στους 11 μήνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός είπε ότι απετράπη η χρεοκοπία της χώρας.

«Καταβάλαμε μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια. Δώσαμε ένα σκληρό, καθημερινό, αδυσώπητο αγώνα για να σώσουμε την πατρίδα μας από αυτό που μόλις πριν από λίγους μήνες όλοι θεωρούσαν δεδομένο. Τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Το θέμα δεν ήταν το 'αν', αλλά το 'πότε'. Κι όμως. Με αγώνα όλων των Ελλήνων, με σκληρή προσπάθεια, με κόπο, με θυσίες, καταφέραμε να αποτρέψουμε αυτό που και εντός και εκτός της χώρας θεωρούσαν αναπόφευκτο».

«Οι Έλληνες έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν»

«Έχει δικαίωμα στην ελπίδα ο ελληνικός λαός; Η απάντησή μου: Όχι μόνο δικαίωμα έχει αλλά πλέον έχει και κάθε λόγο να ελπίζει. Είμαστε εδώ για όλους όσοι επιθυμούν η χώρα μας να αλλάξει. Που θέλουν να ζήσουν καλύτερα. Με ευκαιρίες και δυνατότητες. Πιστεύω απόλυτα στη δύναμη που έχουμε» δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και σε πρώτο πρόσωπο για τη μάχη που δίνει και επισήμανε: «Τη μάχη τη δίνω, τη δίνουμε και θα τη δώσουμε για την Ελλάδα παντού: Από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον ΟΗΕ, από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ, από την Αραβία μέχρι την γειτονιά μας στα Βαλκάνια και Μεσόγειο. Μια μάχη χωρίς να υπολογίζω το πολιτικό κόστος.

»Το κάνω διότι πιστεύω σε αυτό τον τόπο, εξοργίζομαι όταν αδικείται, ανυπομονώ όταν δεν αξιοποιεί το τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό, τους νέους και ικανούς ανθρώπους, πονάω όταν βλέπω να την πληρώνει ο αδύναμος».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για όραμα του για την ανάπτυξη και σημείωσε: «Το όραμά μας για την ανάπτυξη είναι ένα όραμα που συνδέεται άρρηκτα με βασικές αξίες.

  • Ευνομία και ενίσχυση της δημοκρατίας
  • Κοινωνικό κράτος που μπορεί να εγγυηθεί δικαιώματα σε όλους και όχι προνόμια για τους ισχυρούς.
  • Επένδυση στον άνθρωπο ώστε να πάμε στην πράσινη ανάπτυξη της δημιουργίας, της καλλιέργειας, της καινοτόμας φαντασίας.
«Ναι, γίνεται»

«Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα» είπε ο πρωθυπουργός για να σημειώσει: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο πλούτος αυτής της χώρας μπορεί να μεταφραστεί σε πλούτο για τους πολίτες με μισθούς που αντανακλούν την εργατικότητά μας και συντάξεις που αντανακλούν τον σεβασμό που έχουμε στην τρίτη ηλικία. Αν λοιπόν η Ελλάδα είναι όλα αυτά, τι είναι αυτό που μας κρατάει καθηλωμένους;

»Μια βαθιά, παλιά, παρωχημένη αντίληψη για τις δυνατότητες μας αλλά και τις μεταξύ μας σχέσεις που συνοψίζεται σε μια μικρή αφοριστική φράση. Γύρω από το 'δεν γίνεται' χτίσαμε έναν κόσμο γραφειοκρατίας και εξουσιολαγνίας.

»Γύρω από το 'δεν γίνεται' χτίσαμε ένα πλέγμα νόμων και τροπολογιών που αφήνει τον πολίτη ανήμπορο μπροστά στην πολυπλοκότητά τους. Γύρω από το 'δεν γίνεται' χτίσαμε έναν κόσμο διαφθοράς και ανομίας. Γύρω από το 'δεν γίνεται' χτίσαμε έναν κόσμο μικροσυμφερόντων και μεγαλοπρονομίων όπου αυτοί που μπορούσαν εκμεταλλευόντουσαν αυτούς που αδυνατούσαν».

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Γίναμε η χώρα του 'δεν γίνεται'. Και εδώ μέσα πνίξαμε τα όνειρα και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς. Και τώρα ξαναβλέπουμε τους νέους μας να παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς. Να φεύγουν με πίκρα από την χώρα μας. Είχαμε να το δούμε από τη δεκαετία του 1960. Και γι’ αυτό, πριν από ένα χρόνο εμείς ξεκινήσαμε μια μάχη δίπλα στον ελληνικό λαό, απέναντι σε κατεστημένες λογικές και αρρωστημένες νοοτροπίες. Πριν από ένα χρόνο βάλαμε απέναντι την νοοτροπία του 'δεν γίνεται' διότι αυτή η νοοτροπία μας έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας».

«Έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε»


Ο κ. Παπανδρέου απάντησε σε όσους έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρει η κυβέρνηση του και υπογράμμισε: «Λίγους μήνες πριν, πολλοί έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Κάθε μέρα που περνάει με τη δουλειά μας και την προσπάθεια των Ελλήνων τους αποδεικνύουμε το αντίθετο.

»Κανείς δεν πίστευε ότι η Ελλάδα -οι Έλληνες θα μπορέσουν να βάλουν τάξη στον προϋπολογισμό τους και να μαζέψουν τα ελλείμματά τους. Κι όμως μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2010 η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού ακολουθεί πρωτόγνωρους ρυθμούς. Το έλλειμμα μας είναι σήμερα 7 δισεκατομμύρια λιγότερο από ό,τι πέρσι την ίδια περίοδο. Το τέλος του έτους θα το έχουμε μειώσει 12 δισεκατομμύρια ευρώ. 40% λιγότερο από πέρσι. Κάθε μέρα χτίζουμε την προοπτική» δήλωσε.

«Έχουμε καταφέρει να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα. Οι φωνές που σήμερα λένε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει πολλαπλασιάζονται» δήλωσε ο πρωθυπουργός, παραθέτοντας τις διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση.

Και για τις μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε:

  • Αλλάζουμε το κράτος.
  • Προστατεύουμε τους ευάλωτους.
  • Ανοίγουμε το δρόμο για επενδύσεις, ενισχύουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. 
  • Βάζουμε τέλος στην κοινωνική πρόκληση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Τραβάμε οριστικά μια γραμμή με το παρελθόν. 
  • Η Πράσινη Ανάπτυξη
  • Επανάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου