Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Φόροι 5 δις € στο νέο προϋπολογισμό


Ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου
5,31 δισ. ευρώ είναι οι φόροι που έρχονται το 2011, όπως προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

700 εκατ. € προβλέπονται από δικαιώματα και άδειες τυχερών παιχνιδιών, 1 δισ. ευρώ από αύξηση των αντικειμενικών αξιών και έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις, και 1,3 δισ.€ από τέλη διατήρησης ημιυπαίθριων και τα αυθαίρετα.
Η πρόβλεψη του Μνημονίου για έσοδα 800 εκατ. ευρώ μόνο από τη «φορολόγηση των αυθαιρέτων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αφορά, σύμφωνα με στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, τα πρόστιμα που ήδη προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων.

«Απλώς, θα υπάρξει μια μεγαλύτερη κινητοποίηση για την είσπραξη των προβλεπομένων σε αυθαίρετα και ημιυπαίθριους και όχι νέα τέλη ή φόροι», ξεκαθαρίζει.

Το γεγονός ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010, τα κρατικά έσοδα κινούνται πολύ κάτω από τον στόχο, με συνέπεια τη δημιουργία «μαύρης τρύπας» περίπου 2 δισ. ευρώ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το 2011 το βάρος για την είσπραξη φόρων θα περιέλθει κυρίως στο ΣΔΟΕ και στους φορολογικούς ελέγχους, καθώς και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ, με ανακατατάξεις προϊόντων μεταξύ των συντελεστών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε αλλαγές στο Φ.Π.Α. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια βασικά προϊόντα ο ΦΠΑ θα πέσει στο 6%, σε άλλα θα ανέβει από 11% στο 13% και σε κάποια άλλα στο 23%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, κάθε μονάδα αύξησης του ΦΠΑ αυξάνει τα έσοδα κατά 500 εκατ. ευρώ. Έτσι, ακόμα και μια μονάδα αύξησης του χαμηλού συντελεστή θα ήταν επαρκής για την εξεύρεση 1 δισ. ευρώ, εφόσον συνοδεύεται από την παράλληλη ενοποίηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο του 2011 (εκτιμάται ότι θα αποδώσει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ).

Ταυτόχρονα το προσχέδιο προβλέπει περιορισμό της ύφεσης στο 2,6%, αύξηση των εσόδων κατά 8,2%, τα οποία θα προέρχονται από την εισφορά από κερδοφόρες επιχειρήσεις, την είσπραξη προστίμων αυθαιρέτων και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αλλά και εκτίναξη της ανεργίας στο 14,5%.

Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ λέγοντας: «Υπόσχονται να μηδενίσουν το έλλειμμα αλλά εκμηδενίζουν την όποια σοβαρότητα τους έχει απομείνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου