Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Διάλογο με Νέους και Καινοτόμους Επιχειρηματίες!!

«Κάνουμε την αρχή, ελάτε δίπλα μας»



Βασικά Σημεία Εισήγησης Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο Διάλογο με Νέους και Καινοτόμους Επιχειρηματίες, στην εκδήλωση «ΣΥΖΗΤΑΜΕ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ»
 
 «Κάνουμε την αρχή, ελάτε δίπλα μας», δήλωσε σήμερα ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σε νέους και καινοτόμους επιχειρηματίες, στην πρώτη από μια σειρά συναντήσεων που θα διεξάγει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με στόχο να διερευνηθούν τα υπάρχοντα προβλήματα και να δρομολογηθούν οι καλύτερες και αποδοτικότερες δράσεις και συνέργειες για την ενίσχυση της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου.
«Γνωρίζω ότι είστε δύσπιστοι στο κάλεσμα της πολιτικής εξουσίας», επισήμανε ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης απευθυνόμενος στους 100 περίπου νέους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στη συζήτηση. «Το κατανοώ, το συμμερίζομαι απόλυτα. Δυστυχώς στην Ελλάδα η νέα γενιά χρησιμοποιείται «διακοσμητικά», από την εκάστοτε πολιτική εξουσία είτε για επικοινωνιακούς είτε για ψηφοθηρικούς λόγους», δήλωσε ο Υπουργός και συμπλήρωσε: «Εδώ που φτάσαμε δεν χωρούν άλλοι πειραματισμοί και καθυστερήσεις. Θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας, και ψάχνουμε τρόπους να γεφυρώσουμε αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης με πράξεις και όχι με λόγια».
Ως βασικό στόχο ο Υπουργός επισήμανε την ανάγκη για νέα προσέγγιση, ανατρέποντας την πεπατημένη των άστοχων επιδοτήσεων και της έλλειψης αναπτυξιακού οράματος ώστε να ενταχθεί το επιχειρείν στην καρδιά μιας συνολικής ατζέντας για τη νέα γενιά. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν και θα ενισχύσουν τις νέες και καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως:
· Η αύξηση της νεανικής και νέας και καινοτομικής επιχειρηματικότητας ευκαιρίας μέσω κινήτρων.
· Η έναρξη ανοιχτού διαλόγου με τις κοινότητες νέων ώστε να μετουσιωθούν οι προτάσεις τους σε πολιτικές, προγράμματα και αναπτυξιακές κατευθύνσεις.
· Η δημιουργία ενός κινήματος νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας σε όλη τη χώρα στην οποία θα προσφέρεται εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία.
· Η υλοποίηση μιας ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας δικτύωσης προτάσεων και επενδυτικών σχεδίων από νέους σε κάθε νομό και περιφέρεια.
· Η επιπρόσθετη πριμοδότηση, μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, των νέων επιχειρήσεων και της νεανικής επιχειρηματικότητας υψηλής καινοτομικότητας.
· Η συνδιαμόρφωση, από κοινού με τους νέους, προγραμμάτων με τους πόρους του ΕΣΠΑ, όπως του ΕΠΑΝ και κυρίως της Ψηφιακής Σύγκλισης ενθαρρύνοντας και την εξωστρέφεια και την πρόσβαση σε φτηνό χρήμα και τα start-ups.
· Η εισαγωγή νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για ευνοϊκά χαμηλότοκα δάνεια (όπως το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», και το JEREMIE και το ΕΤΕΑΝ που θα αντικαταστήσει το ΤΕΜΠΜΕ.
«Σήμερα κάνουμε την αρχή» τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης. «Όμως η συνέχεια είναι αυτή που θα προσδώσει στο εγχείρημά μας αξιοπιστία. Θα πραγματοποιήσουμε ανάλογες συναντήσεις και στην περιφέρεια. Θα δικτυώσουμε νέους που ψάχνουν την ευκαιρία για να τολμήσουν και θα ενισχύσουμε τις νέες επιχειρήσεις με τα αναπτυξιακά μας εργαλεία».
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της εισήγησης του Υπουργού:
Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας.
Φιλοδοξώ, φεύγοντας από εδώ σήμερα, να έχουμε επικοινωνήσει ουσιαστικά, να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα και να βάλουμε κάτω τους προβληματισμούς μας και να αναπτύξουμε θέσεις και προτάσεις, δρομολογώντας λύσεις.
Γνωρίζω ότι είστε δύσπιστοι στο κάλεσμα της πολιτικής εξουσίας. Και το κατανοώ, το συμμερίζομαι απόλυτα. Δυστυχώς στην Ελλάδα η νέα γενιά χρησιμοποιείται «διακοσμητικά», από την εκάστοτε πολιτική εξουσία είτε για επικοινωνιακούς είτε για ψηφοθηρικούς λόγους. Υπάρχει δυστυχώς μέχρι σήμερα μια διάχυτη καχυποψία, μια ετικέτα «κρατισμού», σε κάθε πρωτοβουλία να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ νέας γενιάς και αγοράς. Και δυστυχώς, φορείς όπως το Πανεπιστήμιο ή τα Ερευνητικά Κέντρα που θα μπορούσαν να διαμεσολαβούν δημιουργικά, δεν έχουν ακόμη ενισχυθεί ή αναλάβει τους ρόλους που θα έπρεπε.
Εδώ που φτάσαμε δεν χωρούν άλλοι πειραματισμοί και καθυστερήσεις. Θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας, και ψάχνουμε τρόπους να γεφυρώσουμε αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης με πράξεις και όχι με λόγια. Ζείτε και επιχειρείτε σε μια χώρα που σας κάνει τη ζωή σας δύσκολη. Η Ελλάδα της φούσκας και της άμετρης κατανάλωσης σκάει πάνω σας. Σε όσους έχετε ήδη πετύχει, δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξη και στην εξωστρέφειά σας. Σε όσους προσπαθούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, δημιουργεί απαισιοδοξία και αίσθηση αυξημένου ρίσκου. Αν σε αυτά, προσθέσουμε τον παραδοσιακά αναξιόπιστο ρόλο του κράτους σε ζητήματα γραφειοκρατίας, τότε καταλαβαίνουμε γιατί η δική σας γενιά έχει τάσεις φυγής στο εξωτερικό ή περιθωριοποιείται πολιτικά. Δυστυχώς, για χρόνια επενδύσαμε στην επιχειρηματικότητα ανάγκης, όχι στην επιχειρηματικότητα ευκαιρίας.
Τώρα, στόχος μας είναι να αλλάξουμε πρακτικές ανατρέποντας την πεπατημένη των άστοχων επιδοτήσεων, της έλλειψης αναπτυξιακού οράματος, και να χτίσουμε μια νέα προσέγγιση στα πράγματα, εντάσσοντας το επιχειρείν στην καρδιά μιας συνολικής ατζέντας για τη νέα γενιά. Στόχος μας, είναι να αυξήσουμε τη νεανική και νέα, καινοτομική επιχειρηματικότητα ευκαιρίας. Να δώσουμε κίνητρα σε νέους να επιχειρήσουν, αντί να ταπεινώνουν τις φιλοδοξίες τους για μια υπο-αμειβόμενη θέση στο δημόσιο ή να παραμένουν οικονομικά εξαρτημένοι από την οικογένειά τους.
Θέλουμε ανοιχτό διάλογο μαζί σας, με τις κοινότητες των νέων, ώστε να πάρουμε τις προτάσεις σας και να τις μετουσιώσουμε σε πολιτικές, σε προγράμματα, σε κίνητρα, σε αναπτυξιακές κατευθύνσεις. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα. Να βγούμε δυναμικά στην κοινωνία και να προσφέρουμε στους νέους εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τα συναρμόδια Υπουργεία. Θα υλοποιήσουμε τους επόμενους μήνες μια διαδικτυακή πλατφόρμα δικτύωσης προτάσεων και επενδυτικών σχεδίων από νέους σε κάθε νομό και περιφέρεια, ενοποιώντας ταυτόχρονα όλη την πληροφορία για τα χρηματοδοτικά εργαλεία για το «επιχειρείν», που σήμερα είναι απρόσιτα στο ευρύ κοινό και διάσπαρτα σε διάφορες ιστοσελίδες.
Χρειαζόμαστε τις ιδέες σας και τη συνδρομή σας για να υλοποιήσουμε και να το επικοινωνήσουμε σε κάθε γωνιά της χώρας. Πρέπει κάποια στιγμή το κράτος να προσφέρει χρήσιμη και φιλική πληροφορία στον πολίτη και όχι να τον αποθαρρύνει. Κάνουμε την αρχή, ελάτε δίπλα μας. Με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο θα πριμοδοτήσουμε επιπρόσθετα τις νέες επιχειρήσεις και τη νεανική επιχειρηματικότητα υψηλής καινοτομικότητας. Πρόκειται για κεντρική στρατηγική απόφαση που θα στρέψει επιτέλους την ελληνική οικονομία στο μέλλον και θα δώσει εφόδια στη νέα γενιά να κεφαλαιοποιήσει τις σπουδές και τη γνώση. Με τους πόρους του ΕΣΠΑ, όπως του ΕΠΑΝ και κυρίως της Ψηφιακής Σύγκλισης, θα συν-διαμορφώσουμε προγράμματα για τις ανάγκες σας, ενθαρρύνοντας και την εξωστρέφεια και την πρόσβαση σε φτηνό χρήμα και τα start-ups.
Τέλος, εισάγουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για ευνοϊκά χαμηλότοκα δάνεια. Έχουμε φτιάξει ήδη το Πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, έχουμε φτιάξει το JEREMIE, δημιουργούμε το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Σήμερα κάνουμε την αρχή. Ενδεχομένως να απουσιάζουν κάποιοι συνάδελφοί σας, Όμως η συνέχεια είναι αυτή που θα προσδώσει στο εγχείρημά μας αξιοπιστία. Θα πραγματοποιήσουμε ανάλογες συναντήσεις και στην περιφέρεια. Θα δικτυώσουμε νέους που ψάχνουν την ευκαιρία για να τολμήσουν και θα ενισχύσουμε τις νέες επιχειρήσεις με τα αναπτυξιακά μας εργαλεία. Σας έχουμε ήδη αποστείλει ένα ερωτηματολόγιο για να το συμπληρώσετε. Θα επανέλθουμε και θα δουλέψουμε μαζί σε μικρότερες ομάδες, ανά επιχειρηματικό κλάδο για να προχωρήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά.
Η παρουσία του κ. Πρωθυπουργού σήμερα εδώ δείχνει ότι είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου