Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Η μάχη για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων


PDF Εκτύπωση E-mail
ΣΤΗΛΕΣ - Ηλίας Βαλάρης
Κείμενο: ΗΛΙΑΣ ΒΑΛΑΡΗΣ*   
Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 18:14
Share altΑκούω βογκητά από τα γραφεία των εκλογικών επιτελείων. Γράφουν και σβήνουν καθημερινά ονόματα στην προσπάθεια να κλείσουν τα ψηφοδέλτια. Βάλτε και τα τοπικά συμβούλια, που γίνεται ο μαύρος χαμός για να βρουν τα άτομα, όπως και να πεισθούν μερικοί εκ των παραγόντων να κατεβούν σε αυτά, οι εκλογομάγειροι κοντεύουν να πάθουν νευρικό κλονισμό. Κάθε κινούμενο δίποδο, κυρίως φέροντα φούστα είναι στόχος.
Ότι κινείται, ότι κυκλοφορεί κι ότι έχει ένα όνομα που μαζεύει ψήφους χτυπιέται στο φτερό. Κάτι σαν περίοδο κυνηγιού να φανταστείτε προς το χειρότερο. Μπεκάτσες και τρυγόνια στην ημερήσια διάταξη για τους προεκλογικούς επιτελείς, χωρίς όμως να ησυχάζουν. Γιατί δεν φτάνει που έχουν τις αγωνίες τους με το να κλείσουν τις λίστες, είναι και το ζήτημα της αρπαγής από τον ένα συνδυασμό στον άλλο.
Διότι, καλά είναι το κυνήγι των ονομάτων, αλλά φαίνεται ότι είναι καλύτερα να τους βρίσκεις έτοιμους και να τους «απαλλοτριώνεις» από άλλους συνδυασμούς, αδειάζοντας με αυτόν τον τρόπο και τους αντιπάλους.
Αυτή λοιπόν είναι η πραγματικότητα όσο κι αν ακούγεται αστεία. Μόνο που όσο αστεία κι αν ακούγεται, ο πόλεμος που σοβεί είναι από τους πλέον ανήλεους. Διότι σε αυτές τις εκλογές, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολιτικά «μπάζα». Χρειάζεσαι στελέχη που μπορούν να κυνηγήσουν την εκλογή τους και οι αδιάφοροι, που έρχονταν για την τιμή των όπλων ή για το καλό του χωριού τους, δυσκολεύονται να εκτεθούν στο πανκερκυραϊκό κοινό.
Και όταν ξεπεραστούν όλα αυτά τα… αστεία προβληματάκια, που μετράνε σε όγκο όσο ένας ολόκληρος δήμος, μαζί με τους αμάχους και τα γυναικόπαιδα, ξεκινά το μαρτύριο της φούστας, ήτοι της ποσόστωσης για τις γυναίκες υποψηφίους. Το 30% που επιβάλει ο εκλογικός νόμος υπέρ των θηλυκών υποψηφιοτήτων δεν είναι δεσμευτικό, αλλά καταλήγει καταστροφικό. Κι αυτό για να εξηγούμαστε σημαίνει ότι μπορεί να μην συμπληρώσει ο κάθε συνδυασμός τον ακριβή αριθμό γυναικών σε πλήρη δύναμη υποψηφίων. Μπορεί να εμφανίσει λιγότερες γυναίκες, αλλά αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι μειώνει και την αντίστοιχη ποσόστωση σε ανδρικό πληθυσμό υποψηφίων. Κοινώς όσες γυναίκες θα λείπουν θα πρέπει αντίστοιχα να μειώνονται και οι άρρενες υποψήφιοι μέχρι του ποσοστού που θα εξυπηρετείται ο μαγικός αριθμός του 30% υπέρ των γυναικείων υποψηφιοτήτων.
Το ελάχιστο νούμερο τελικά που μπορεί να παρουσιάσει ένας συνδυασμός είναι οι 108 υποψήφιοι και αυτομάτως σημαίνει ότι το 30% θα είναι γυναίκες, νούμερο που φαντάζομαι ότι στην κατάληξή του θα είναι εφικτό για όσους τα βρίσκουν σκούρα στην ανάπτυξη πλήρους δυνάμεως για τις προσεχείς εκλογές.
Για να μην ξεχαστώ βέβαια, εδώ δεν τελειώνουν οι δυσκολίες.
Διότι στο ελάχιστο του αριθμού των υποψηφίων σε κάθε ψηφοδέλτιο ο νόμος προϋποθέτει και τη γεωγραφική διαστρωμάτωση του ελάχιστου όρου εμφάνισης του ψηφοδελτίου.
Τέλος αξίζει να σας πω ότι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των ψηφοδελτίων είναι η 17η Οκτωβρίου και μέχρι τότε ο Θεός να βάλει το χέρι του, ενώ όσοι δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με τις εκλογές, ας αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη, διότι δεν ξέρω πόσο και πως θα αντέξουν την πίεση από τους «κομματάρχες».
*Είναι δ/ντης της εφημερίδας "Η άποψη"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου