Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΣOΦΙΑ ΑΡΑΒΟΥ - ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ



Open in new windowΌλοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη χρονική στιγμή η Ελλάδα και οι Έλληνες, βιώνουμε μια πρωτόγνωρη πολιτική εμπειρία, που δεν υπάρχει προηγούμενό της. Βρισκόμαστε σε μία κοινωνικοοικονομική, πολιτική και πολιτισμική καμπή, που μας καλεί να αποφασίσουμε και κυρίως απαιτεί να σκεφτούμε.

Όλα αλλάζουν και μεταβάλλονται. Ανατρέπονται δεδομένα παγκοσμιοποιημένων τόπων και καιρών, που όπως αποδείχτηκε μας κατεύθυναν εφησυχασμένους σε αδιέξοδα και κλειστά μονοπάτια. Στερεοτυπικές και παγιωμένες σκέψεις και δράσεις που καθόριζαν τις αποφάσεις μας, ζητάνε πλέον μεταβολή μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει. Οι τρέχουσες γενιές τράβηξαν και αυτό το «λαχείο», που όμως μπορούμε με στοχευμένες δράσεις να το μετατρέψουμε σε «κερδοφόρο». Αρκεί να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αποχώρηση του Μνημονίου και στην μεταβολή του Καλλικράτη προς την κατεύθυνση των πραγματικών μεταρρυθμίσεων.

Οι εκλογές στις 7 Νοέμβρη μας βάζουν προ των ευθυνών μας. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, υπηρετεί τη συλλογική μας μνήμη και την ψυχή μας. Είναι γεγονός ότι για πολλά χρόνια δεν φροντίσαμε όσο έπρεπε και όπως έπρεπε την ΠΙΝ. Αυτό έγινε είτε με λειτουργίες που δεν αξιοποιούσαν τις δυνατότητες όλων των νησιών του Ιονίου, είτε με μία εσωστρέφεια συλλογικής ευθύνης, που δεν άνοιγε τους επικοινωνιακούς, λειτουργικούς και αναπτυξιακούς δρόμους, μέσα και ανάμεσα στα νησιά.

Αυτή τη στιγμή με την ψήφο μας έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε εντολή για ένδο- και δια-περιφερειακή ανάπτυξη, που μπορεί να μετατρέψει την ΠΙΝ σε επίγειο «παράδεισο». Η παράδοσή μας βέβαια λέει ότι «Μόνος, ούτε στον παράδεισο», γι΄αυτό οφείλουμε να ανοίξουμε τους ορίζοντες και τη σκέψη μας. Οφείλουμε να φροντίσουμε τους πολλαπλούς άξονες Βορρά – Νότου, που θα συνδέσουν εποικοδομητικά την ΠΙΝ και θα την οδηγήσουν αναπτυγμένη σε επικοινωνιακούς διαύλους , τόσο με το χερσαίο «σώμα» της Ελλάδας, όσο και με το «σώμα» της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους και με ανένταχτους ενεργούς πολίτες, εκπροσωπείται στην περιφέρεια από το συνδυασμό ΑΝ.Α.Σ.Α, του οποίου επικεφαλής είναι ο Θόδωρος Γαλιατσάτος. Η ΑΝ.Α.Σ.Α, έχει θέσει ως στόχους όλα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά και όσα θα ειπωθούν στη συνέχεια.

Είναι απαραίτητη η δημιουργία υποδομών και μεταφορικών συνδέσεων που θα αποκαταστήσουν την απομόνωση της ΠΙΝ και θα επιτρέψουν την μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων, που θα διευκολύνουν την πολιτισμική ανταλλαγή ανάμεσα στα νησιά, αλλά και με την υπόλοιπη Ελλάδα. Εξομοίωση του ΦΠΑ με αυτό των νησιών του Αιγαίου και φροντίδα για το μεταφορικό ισοδύναμο, αποτελούν κυρίαρχα σημεία για την ανάπτυξη της ΠΙΝ. Ποιοτικός τουρισμός με εναλλακτικές μορφές για ολοχρονική επισκεψιμότητα των νησιών μας. Πρωταρχικό μέλημα μας που πρέπει να επιστρατεύεται κάθε στιγμή, είναι η διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος «σαν κόρη οφθαλμού», μακριά από την απληστία του ανεξέλεγκτου κέρδους, που στρέφεται ενάντια στον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής.

Κάθε ένα από τα νησιά του Ιονίου διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν συνθετικά να δώσουν μια ισχυρή μορφή στην ΠΙΝ. Το συγκριτικό πλεονέκτημα δημιουργείται από το διακριτό «υλικό» που διαθέτει κάθε νησί, το οποίο θα συμβάλλει, σαν προδιάθεση, στην ωφέλιμη «συνταγή» που θα προκύψει από τη συνεργασία. Εάν εστιάσουμε στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, καταθέτοντας τη συμβολή και τη συμμετοχή τους σε αυτή τη συλλογική λειτουργικότητα της ΠΙΝ, πρέπει να αναφέρουμε κάποια σημεία. Οι αναφορές είναι ενδεικτικές και δεν εξαντλούν το θέμα, απλά το φωτίζουν πάνω σε καίρια στοιχεία.
Είναι γνωστό και στατιστικά τεκμηριωμένο ότι, πρώτη αιτία θανάτου στην κεντρική Ευρώπη είναι ο καρκίνος του παχέως εντέρου, που οφείλεται σ τις κακές διατροφικές συνήθειες, όπως και στα συντηρημένα και μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να προβάλλουμε τη γνωστή Διατροφική Υπεροχή της Ελλάδας και της Μεσογείου απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Να συμβάλλουμε στη μακροβιότητα, αλλά με ποιότητα. Σύμφωνα με τον ορισμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ΠΟΥ, «Υγεία δεν είναι μόνο η απουσία συμπτωμάτων ασθένειας, αλλά το σύνολο της Σωματικής, Ψυχικής και Κοινωνικής ευεξίας». Η Κεφαλονιά έχει τμήμα Βιολογικής Γεωργίας στα ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στην ΠΙΝ και με ποιοτικούς όρους. Μπορούμε να παράγουμε, να καταναλώνουμε και να διοχετεύουμε βιολογικά προϊόντα σε μεγάλη κλίμακα, όπως τυρί, κρασί, λάδι, μέλι, κ.α., με ετικέτες νησιωτικής ποιότητας προέλευσης.

Ένας άλλος τομέας είναι η κατάλληλη προβολή, με χρήση τεκμηριωμένων μοντέλων επιρροής και πειθούς, για τα τοπικά προϊόντα, τις τουριστικές υπηρεσίες, τα τοπία γενικά, την πολιτισμική κληρονομιά κάθε νησιού, τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, σε σύνδεση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την παιδεία. Όλα τα νησιά της ΠΙΝ και η Ιθάκη επιπλέον, έχουν μεγάλο πολιτισμικό απόθεμα να προσφέρουν. Αυτό, ενδεικτικά, μπορεί να γίνει μέσα από το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Θα αποτελέσει βοήθεια στη Δημόσια, Δωρεάν Παιδεία, αλλά και στην κοινωνική πολιτική της περιφέρειας και των νέων δήμων.

Ο τόπος μας χρειάζεται να βγει από το σκοτεινό τούνελ της ανεργίας που αφορά κυρίως τους νέους, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κινήτρων για εγκατάσταση στην περιφέρεια, καθώς και με στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η χώρα πρέπει να βγει από το αδιέξοδο της απουσίας ανάπτυξης, της υπερ-αστικοποίησης και της εξάρτησης που δημιουργεί η υπερχρέωση. Η ανάπτυξη της ΠΙΝ, όπως και κάθε ελληνικής περιφέρειας είναι υποχρέωση όλων μας.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγων Πράσινων και ανένταχτων ενεργών πολιτών, διαθέτει τη δύναμη, τη θέληση και τη φαντασία για την υλοποίηση αυτών των στόχων. Η ψήφος μας θα της δώσει την εντολή.

ΣOΦΙΑ ΑΡΑΒΟΥ - ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου