Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΑΣ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ,,,,ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Τιτάνιο ηφαίστειο

Μια ακόμα ανακάλυψη στα δεδομένα του Cassini έκαναν ερευνητές της αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS): εντόπισαν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός ηφαιστείου πάγου στον Τιτάνα, τον μόνο γνωστό δορυφόρο που διαθέτει πυκνή ατμόσφαιρα.

«Εχουμε επιτέλους κάποιες αποδείξεις ότι ο Τιτάνας είναι ένας ενεργός κόσμος» δήλωσε ο γεωφυσικός Ράντολφ Κερκ, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας.

Το πιθανό ηφαίστειο, με την ονομασία Sotra Facula, μοιάζει στις εικόνες του ραντάρ με τα ηφαίστεια της Γης, αντί για λάβα όμως αναβλύζει υγροποιημένο μεθάνιο, το οποίο είναι γνωστό ότι σχηματίζει μεγάλες λίμνες στην επιφάνεια του δορυφόρου.

«Οταν κοιτάξαμε τον νέο, τρισδιάστατο χάρτη του Sotra Facula, μείναμε έκπληκτοι από την ομοιότητά του με ηφαίστεια όπως η Αίτνα στην Ιταλία» σχολίασε ο Δρ Κερκ.

Παραμένει άγνωστο ποια είναι η πηγή θερμότητας που λιώνει τους πάγους μεθανίου στο υπέδαφος και τους οδηγεί στην επιφάνεια.

«Τα κρυοηφαίστεια βοηθούν στην εξήγηση των δυνάμεων που διαμορφώνουν ορισμένα από τα πιο εξωτικά μέρη του Ηλιακού Συστήματος» σχολίασε η Λίντα Σπίλκερ, ερευνήτρια της αποστολής Cassini στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Το φασματόμετρο του Cassini έδειξε ότι το υλικό που ρέει από το ηφαίστειο έχει διαφορετική σύσταση από το γύρω τοπίο, παραμένει όμως άγνωστο αν η ροή συνεχίζεται ή έχει σταματήσει.

Ενα άλλο κρυοηφαίστειο, εντελώς διαφορετικής δομής, ανακαλύφθηκε προ ετών στον Εγκέλαδο, έναν δορυφόρο του Κρόνου που πιστεύεται ότι κρύβει κάτω από την επιφάνειά του έναν ολόκληρο ωκεανό.

Στην περίπτωση του Εγκέλαδου, ατμός και πάγος εκτινάσσονται στο Διάστημα από ρωγμές μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων που διατρέχουν το νότιο πόλο του φεγγαριού.

Ο ωκεανός που πιθανώς κρύβεται κάτω από το ηφαίστειο θεωρείται μάλιστα ένα από τα υποψήφια μέρη για την αναζήτηση εξωγήινης μικροβιακής ζωής.

to Vima.gr/ hassapis-peter.blogspot.com

Έτοιμο να εγκαταλείψει το Ηλιακό σύστημα, το Βόγιατζερ 1

Ο Βόγιατζερ 1, το πιο απομακρυσμένο διαστημόπλοιο από τη Γη, έχει φτάσει σε ένα νέο ορόσημο στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει το Ηλιακό Σύστημα.


Τώρα 17,4 δις χλμ από την έδρα του, ο βετεράνος ερευνητής εντόπισε μια διακριτή αλλαγή στη ροή των σωματιδίων που τον περιβάλλουν. Αυτά τα σωματίδια, που προέρχονται από τον Ήλιο, δεν ταξιδεύουν πλέον προς τα έξω, αλλά κινούνται πλαγίως. Αυτό σημαίνει ότι ο Βόγιατζερ βρίσκεται πολύ κοντά στο να κάνει το άλμα προς το διαστρικό διάστημα, το διάστημα μεταξύ των αστεριών.
Ο Έντουαρντ Στόουν, ο επιστήμονας του σχεδίου Βόγιατζερ, επαίνεσε το δημιούργημά του για το συναρπαστικό έργο που συνεχίζει να προσφέρει 33 χρόνια μετά την εκτόξευσή του. "Όταν εκτοξεύθηκε ο Βόγιατζερ, η διαστημική εποχή ήταν μόλις 20 ετών, οπότε δεν υπήρχε κάποια βάση για να γνωρίζουμε ότι το σκάφος θα κρατήσει τόσο πολύ." είπε. "Δεν είχαμε ιδέα πόσο μακριά έπρεπε να ταξιδέψουμε, προκειμένου να βγούμε έξω από το Ηλιακό Σύστημα. Πλέον γνωρίζουμε πως σε περίπου πέντε χρόνια, θα πρέπει να είμαστε έξω για πρώτη φορά."
Ο δρ Στόουν μίλησε στη Φθινοπωρινή Διάσκεψη της Αμερικάνικης Ένωσης Γεωφυσικής (AGU), τη μεγαλύτερη συνάθροιση επιστημόνων της Γης στον κόσμο.

Επιμέλεια: Νίκος Αυγερινόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου