Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ 4 ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΠΟΛΕΩΣ


sima_600.jpg
 Με εισήγηση του Αντιδήμαρχου Σάββα Σαββαόγλου, υπεύθυνου και για το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού, το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς, συζήτησε και αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι το ανωτέρω θα είναι πλέον το δηλωτικό σήμα της Κεφαλονιάς (με δυο Λ μέχρι να διορθωθεί το ΦΕΚ).  Το δηλωτικό σήμα, το λογότυπο, δηλαδή του Δήμου, θα μπει στα επιστολόχαρτα, στις σφραγίδες και στην ηλεκρονική επικοινωνία του Δήμου. 
sima3.jpg
 
ΜΕΡΙΚΗ  ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ  ΑΠΟ ΤΟ  kefalos  blog ΤΑ ΚΑΤΩ, ΚΑΙ  ΤΟ ΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ  KEFALONIAPRESS.GR

ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΡΑΝΗΣ
 Στην εμπρόσθια όψη του νομίσματος διακρίνεται με λεπτομέρεια ένα κριάρι το οποίο βρίσκεται σε κίνηση, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει μια ανάγλυφη τοξοειδής γραμμή που υποδηλώνει το έδαφος.  Πάνω από το κριάρι αναγράφονται τα πρώτα γράμματα της ονομασίας της πόλης ΚΡΑ
 Οπίσθια όψη: στο κέντρο δεσπόζει ένα τόξο γύρω από το οποίο διακρίνονται τα γράμματα ΚΡΑ από την λέξη ΚΡΑΝΗ. Ο συμβολισμός του τόξου παραπέμπει στην κυνηγητική  δραστηριότητα των κατοίκων της Κράνης που σε συνδυασμό με την σημασία της κτηνοτροφίας (βλ πρόσθια όψη) υποδηλώνουν τον προσανατολισμό της οικονομίας τους.


ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΑΛΛΗΣ
 Ένα γυναικείο κεφάλι με αρμονικά χαρακτηριστικά όπως άλλωστε συνήθιζαν στις τέχνες να τηρούν στην αρχαιότητα. Εικάζεται ότι μπορεί να παριστάνει την Θεά Δήμητρα που ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους  κατοίκους της Παλλης. Οι αγροτικές τους ασχολίες δηλώνονται και με την οπίσθια όψη, όπου μέσα στο μονόγραμμα της πόλης (Π) υπάρχει ένας κόκκος κριθαριού.  Πάνω από το μονόγραμμα της πόλης η παράσταση ενός δελφινιού δηλώνει το ναυτικό βίο των κατοίκων και τους δεσμούς τους με τη θάλασσα.


ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΡΟΝΝΩΝ
Το κεφάλι της γυναίκας που παριστάνεται στην εμπρόσθια όψη αυτού του νομίσματος, ξεχωρίζει με τα μαλλιά, τα οποία είναι περίτεχνα ανασηκωμένα σε μια τακτοποιημένη κόμη.
Τα αρχικά γράμματα της πόλης (ΠΡ) διακρίνονται στην οπίσθια όψη του νομίσματος και μέσα στο γράμμα Π διακρίνεται ένα κουκουνάρι (καρπός πεύκου).
Και σε αυτό το νόμισμα επιλέγεται η σύνδεση  της παράστασης του συναλλακτικού μέσου με την βαρύτητα της αγροτικής ενασχόλησης των κατοίκων των Προννων.


ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΑΜΗΣ
Στην εμπρόσθια όψη του νομίσματος διακρίνεται με πιστότητα ένα κεφάλι βοδιού, επιλογή που παραπέμπει αυτόματα στον κτηνοτροφικό και αγροτικό βίο των κατοίκων της Σάμης.
Στην οπίσθια όψη του νομίσματος  παριστάνεται το μονόγραμμα της πόλης (Σ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου