Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Τα Φραγκάτα δεν υπάρχουν πια στο χάρτη…!!



Τα Φραγκάτα δεν υπάρχουν πια στο χάρτη! Αρκετά χρόνια μετά το1953, εκδηλώθηκε μια ακόμη συνέπεια του σεισμού: Ένα ιστορικό χωριό, από τα πλέον εύρωστα της Κεφαλονιάς, έχασε το όνομά του και ονομάστηκε με το όνομα του γείτονα: Βαλσαμάτα!
 
Πριν τους σεισμούς του 1953, τα δύο χωριά, Βαλσαμάτα και Φραγκάτα, ζούσαν σε δύο απέναντι πλαγιές στην περιοχή των Ομαλών, με απόσταση μεταξύ τους μεγαλύτερη από ένα χιλιόμετρο. Ανάμεσα στα δύο χωριά απλωνόταν ο κάμπος των Ομαλών, με τη Μονή του Αγίου Γερασίμου στην άκρη του. Ανέπτυσσαν σχέσεις συνεργασίας ή ανταγωνισμού, στα πλαίσια κοινών συμφερόντων, στο στενό αυτό χώρο του κάμπου και στις γύρω πλαγιές.
 

Μετά το σεισμό, η Κρατική αρωγή και η Αγγλική βοήθεια αποφάσισαν να κτίσουν και τα δύο χωριά ενωμένα, στα όρια του παλιού οικισμού των Φραγκάτων. (Παρεμπιπτόντως, να πούμε ότι αυτή η απόφαση είχε το θετικό αποτέλεσμα να μην κατεδαφιστούν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, τα παλιά χωριά, αλλά να παραμείνουν, τουλάχιστον ως τις μέρες μας, ως μνημεία ‘’εκτός καταλόγου’’, μιας άλλης εποχής και μιας άλλης κοινωνίας).  Τα χωριά εξακολουθούσαν να έχουν τα ονόματά τους, καθώς αποτελούσαν και ξεχωριστές Κοινότητες.
 
Ο νομοθέτης όμως θέλησε, πιθανόν για λόγους οικονομίας μελάνης, δύο οικισμοί που απέ-χουν μεταξύ τους απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων, να αποτελούν έναν οικισμό και να καταργείται έτσι το όνομα του ενός. Φαίνεται λοιπόν ότι κάποιοι μέτρησαν τους κατοίκους και βρήκαν ότι οι Βαλσαμάδες ήταν λίγο περισσότεροι και ονόμασαν, το 1980, ολόκληρο τον οικισμό Βαλσαμάτα.
Διονύσιος Γ.Γαρμπής, οδοντίατρος.        
(Φραγκάτα Κεφαλληνίας,  12 Μαρτίου 2000)
-[ Εφημ. Τα Νέα Κεφαλληνίας-Ιθάκης, αρ.φ.965, Αθήναι, 25/4/2000, σ.1]-
ΟΛΟ  ΤΟ ΑΡΘΡΟ  ΣΤΗΝ KEFALONIAPRESS.GR   Ε Δ Ω 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου