Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

κίνδυνος µαζικού ρεύµατος παράνοµων µεταναστώναπό την Τυνησία, τη Λιβύη και την Αλγερία και µικρότερος από την Αίγυπτο.

Συναγερµός στα ελληνικά σύνορα

Τρόπους για τη θωράκιση µε κάθε τρόπο των εξωτερικών συνόρων της χώρας ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα µαζικής εισόδου λαθροµεταναστών από χώρες της Βόρειας Αφρικής επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία µε το υπουργείο Εθνικής Αµυνας.



Στα νότιαπαράλιατης Κρήτης, όπου µπορείνα είναι σχετικά εύκολη η πρόσβαση πλοιαρίων προερχόµενων από την Αίγυπτο, έχουν αναπτυχθεί περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ., ενώ σε αυξηµένο συναγερµόβρίσκονται και περιοχές στο νότιο µέρος της Πελοπ οννήσου. Πλοία του Λιµενικού επίσης έχουν αναπτυχθεί στη θαλάσσια περιοχήστα νότια της Κρήτης, ενώ στο Λιβυκό Πέλαγος πλέει καιη ελληνική φρεγάτα «Υδρα» για τον εντοπισµό πλοιαρίων µε λαθροµετανάστες. Στο λιµάνι της Σούδας επίσηςβρίσκονται επί ποδός η φρεγάτα «Ψαρά» καθώς και το«Αλιάκµων», που µπορεί να προσφέρει και νοσοκοµειακή περίθαλψη.Σε αυξηµένηετοιµότητα βρίσκονται και οι µονάδες των ραντάρ που χτενίζουν την περιοχή του Λιβυκού Πελάγους, ενώ στη συλλογή πληροφοριών µετέχει ενεργά η ΕΥΠ.


Μάλιστα, ο υπουργός Αµυνας Βαγγέλης Βενιζέλοςστη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Αµυνας του ΝΑΤΟ επισήµανετην ανάγκη λήψης µέτρων από τη Συµµαχία προκειµένου να αποτραπούν φαινόµενα µαζικήςλαθροµετανάστευσης από τιςχώρες της Βόρειας Αφρικής.


Μία από τιςπροτάσεις πουέχουν πέσει στο τραπέζι και εξετάζονται είναι η µεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τυνησία για την ανακούφιση των βασικών αναγκών των ατόµων που βρίσκονται εκεί. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ηαιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ζητήσει από διάφορες χώρες, µεταξύ αυτών και η Ελλάδα,να συνδράµουν µε την αποστολή πλοίων που θα µεταφέρουν πίσωστην Αίγυπτο πολίτες της χώρας πουείχαν καταφύγει στην Τυνησία.


Από τις πληροφορίες που έχει λάβει η ελληνική πλευρά και τις εκτιµήσεις τηςEuropol, µεγαλύτερος είναι οκίνδυνος µαζικού ρεύµατος παράνοµων µεταναστώναπό την Τυνησία, τη Λιβύη και την Αλγερία και µικρότερος από την Αίγυπτο. Ωστόσο, τα αιγυπτιακά λιµάνια προσφέρονται για τους δουλεµπόρους για την πιο εύκολη µεταφορά των λαθροµεταναστών σε ελληνικό έδαφος.


Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία µε τις αρµόδιες αρχές σε Ιταλία, Μάλτα και Ισπανία που δέχτηκαν το πρώτο µεγάλο κύµα λαθροµετανάστευσης, κυρίως από τις ακτές τηςΤυνησίας. Εντούτοις,τις επόµενες µέρες η Frontex και η Europol εκτιµούν πως θα υπάρξει αύξηση των λαθροµεταναστών που προέρχονται από τη Λιβύη.


Μέχρι ΣΤΙΓΜΗΣ, πάντως, η Αθήνα έχει βρει έναν απρόσµενο σύµµαχο στο πρόσωπο της Τουρκίας σχετικά µε τα θέµατα της παράνοµης µετανάστευσης. Οπως επισηµαίνουν στα «ΝΕΑ» παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «εκεί που κάθε µέρα περνούσαν από τον Εβρο 300-350 παράνοµοι µετανάστες, στοδιάστηµα 1-6 Μαρτίου προσπάθησαν να περάσουν συνολικά στην ελληνική επικράτεια µόλις 13 άτοµα!».


Παρόµοια η εικόνα και στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, όπου εκεί που καταγραφόταναθρόα είσοδος 300-400 παράνοµων µεταναστών καθηµερινά, χθες συνελήφθησαν µόνο 50 παράνοµοι µετανάστες. «Η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάµειςκοντά στα περάσµατα του Εβρου,αλλά και αυτών που οδηγούν στα ελληνικά νησιά, και έχει αυστηροποιήσει πολύ τους ελέγχους της. Οπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσµατος, όταν η Τουρκία θέλει, µπορεί να ελέγξει τις παράνοµες µεταναστευτικές ροές», επισηµαίνει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αποδίδει την αλλαγή της τουρκικής στάσης στις «απειλές»που δέχτηκε η γειτονική χώρα από την Ε.Ε.


η τουρκια έχει υπογράψει µε το σύνολοτων χωρών τηςΒόρειας Αφρικής ειδικές ταξιδιωτικές συµφωνίες, οι οποίες προβλέπουν πως υπήκοοι των χωρώναυτών µπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα στην Τουρκία.


Ουσιαστικά, όπως είχε επανειληµµένα καταγγείλει και η ελληνική πλευρά, οι διακινητές των παράνοµων µεταναστών µετέφεραν µε πτήσεις τσάρτερ και έναντιχαµηλού τιµήµατος τους λαθροµετανάστες καιστη συνέχεια τουςπερνούσαν στηνΕλλάδα απότα χερσαία και θαλάσσιασύνορα.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου