Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

τΑ «αν» και «εφόσον», ΤΟΥ ΣΧΕΔΊΟΥ,, ΜΆΛΛΟΝ ΕΠΙΦΈΡΟΥΝ ΑΥΞΉΣΕΙΣ

Αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων από το 0,5% σε τουλάχιστον 1% και σύνδεσή του με τις τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ προκειμένου να επιτευχθεί άμεση είσπραξη των χρημάτων αυτών, ζητεί μεταξύ άλλων το ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας.
Παράλληλα με το ψήφισμα, στο οποίο επετεύχθη η μέγιστη δυνατή συναίνεση (με 37 ψήφους υπέρ και επτά κατά) ο δήμος δεσμεύεται να εξετάσει το ενδεχόμενο διεκδίκησης τυχόν παρανόμως παρακρατηθέντων πόρων από κοινού με την ΚΕΔΚΕ.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση ουσιαστικά αποτελεί σημείο συμβιβασμού των παρατάξεων του δήμου, αφού νωρίτερα η παράταξη του Ν. Κακλαμάνη είχε ζητήσει τη δικαστική διεκδίκηση των παρακρατηθέντων πόρων, τους οποίους ανέβαζε στα 38 εκατ. ευρώ.
Με το ψήφισμα εξάλλου, ζητείται να μην υπάρξει καμία περαιτέρω μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ) και τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού των ΚΑΠ (π.χ. να λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στα διοικητικά όρια του δήμου).
Αρση
Τέλος ζητείται η άρση της απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη και τον δημοτικό φόρο των δημοσίων κτηρίων και η στενή συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τους φορείς για την αναζήτηση άμεσα εφικτών στόχων για την αύξηση των δημοτικών εσόδων.
ΣΤΟ   ΒΗΜΑ  http://www.tovima.gr  ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ  ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ:

15 Μαΐου το νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποσαφήνισε πως τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 θα εξειδικευθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τις 15 Μαΐου στη Βουλή.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται η συνολική απεικόνιση, οι ετήσιες δαπάνες και όλο το σενάριο βάσης. «Με την τρόικα συμφωνούμε στο εύρος της προσπάθειας και στο σενάριο βάσης» τόνισε.

Για τα πρόσθετα μέτρα του 2011 ύψους 3 δισ. ευρώ είπε ότι θα είναι αρκετά για να κλείσουν οι όποιοι κίνδυνοι του 2011 και επανέλαβε πως δεν θα αφορούν σε περικοπές μισθών, συντάξεων και σε αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Ειδικότερα, τόνισε πως οι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέλιξη των εσόδων και την υστέρηση που παρατηρείται. Για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων είπε πως θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

Ο υπουργός είπε ότι το φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων έχει ήδη ξεκινήσει και ξεκαθάρισε πως ο χρόνος τους θα εξαρτηθεί από τις αποτιμήσεις. «Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα φέρει δυναμισμό σε μια σειρά από τομείς, ενώ θα φέρει και δημόσια έσοδα» τόνισε.

«Από την αρχή είχαμε πει πως ο στόχος των 50 δισ. ευρώ θα καλυφθεί κυρίως από την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας δημοσίου» είπε, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εξελίσσεται ανάλογα με το χρόνο, τη συγκυρία και την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.

Ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως μια πραγματική φορολογική αλλαγή θέλει μίνιμουμ 18 μήνες για να ωριμάσει, ενώ ερωτηθείς για τα έσοδα Απριλίου είπε πως στο 15ημερο κινούνται καλύτερα από τους πρώτους μήνες του έτους.
ΕΝΩ  ΣΤΟ  http://www.enet.gr
Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση περνάει μέσα από άγνωστες και ενδεχομένως αδιάβατες περιοχές. Τα 13 μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα μαζέψει έως το 2015 συνολικά 26 δισ. ευρώ κρύβει το καθένα και μία μεγάλη παγίδα, καθιστώντας αβέβαιη την επιτυχία του εγχειρήματος
Το μεσοπρόθεσμο πακέτο κινείται πάνω σε ένα γενικό πλαίσιο αισιόδοξων προβλέψεων, αφήνοντας ανοιχτά πολλά κρίσιμα ζητήματα: *Το πρώτο και ίσως το σημαντικότερο είναι το πακέτο που θα χρειαστεί μέσα στο 2011, ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Θα οριστικοποιηθεί μετά τις 26 Απριλίου, όταν θα ανακοινώσει η Eurostat το έλλειμμα του 2010, και δεν αποκλείεται να «αβγατίσει» εκ νέου.
Το έλλειμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί με ορισμένα εκ των μέτρων του «μεσοπρόθεσμου πακέτου» (όπως είναι οι μαζικές συγχωνεύσεις ΑΕΙ, ΤΕΙ, εφοριών, αστυνομικών τμημάτων και προξενείων) αλλά και από... εφεδρείες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτές περιλαμβάνονται το ενιαίο μισθολόγιο, που δεν αναφέρεται καθόλου στα μέτρα της Παρασκευής, και στο πιο αυστηρό του σενάριο μπορεί να φέρει 4,5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Εξετάζεται και η καθολική αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Υπάρχει πρόβλεψη στο μνημόνιο για αύξηση της φορολογίας στα αναψυκτικά το 2012.
Προς το παρόν δεν προκρίνεται η ενοποίηση των φόρων στα καύσιμα. Αγνωστες είναι οι αποφάσεις για μέτρα όπως τα τέλη κατοχής αυθαιρέτων, ενώ εκκρεμεί και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, μέτρα που έχουν ήδη προϋπολογιστεί για το 2011.
Οσον αφορά το «κοινωνικό αντιστάθμισμα», ο υπό ίδρυση «ενιαίος φορέας κοινωνικών παροχών» πρέπει να εξυγιάνει το σύστημα και να επιβάλει εισοδηματικά κριτήρια (εκτός από το επίδομα ανεργίας επί του παρόντος). Οσα επιδόματα «περάσουν» στον νέο ενιαίο φορέα θα συνιστούν το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» που προανήγγειλε την Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάιο από κοινού με την τρόικα και θα αποτυπωθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως τις 15 του μήνα στη Βουλή.
*Το 2011 θα κρίνει εν πολλοίς και την κατανομή των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015, αξίας 23 δισ. ευρώ. Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος.
Η κυβέρνηση πρέπει να φέρει άμεσα αποτελέσματα στα μέτωπα της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης, κάτι που δεν κατάφερε τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο. Αν αποτύχει, τότε υπάρχουν, λένε κυβερνητικοί παράγοντες, δύο επιλογές:
Η πρώτη είναι να προχωρήσει σε νέες οριζόντιες περικοπές, κάτι που θα ικανοποιούσε την τρόικα αλλά θα προκαλούσε τεράστιες αντιδράσεις και μεγάλη ύφεση. Η δεύτερη είναι να πάει κόντρα στην τρόικα, χαλαρώνοντας τους στόχους περιορισμού του ελλείμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βασίζεται σε δύο κομβικές παραδοχές: Οτι το 2012 θα είναι έτος ανάκαμψης με σταθερή αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2% για τα επόμενα χρόνια και παράλληλα δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω ο δείκτης ανεργίας. Με τις παραδοχές αυτές προβλέπεται ότι θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ από την περιστολή των δαπανών και τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων έως το 2015.
Ωστόσο τη ρότα αυτή δεν έδειξαν να συμμερίζονται οι αγορές, ενώ οξύτατες ήταν και οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα. Ουσιαστικά αμφισβητούνται και οι παραδοχές αλλά και η ικανότητα της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας αυτό το πρόγραμμα, μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου