Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΙΣΩΣ ΠΑΛΙ

Πράσινο φως για την αναστήλωση τμήματος του ναού του Διός

Πράσινο φως για την αναστήλωση τμήματος του ναού του ΔιόςΕίναι ο μεγαλύτερος ναός της Πελοποννήσου που στέγαζε την εποχή της ακμής του ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου – το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του γλύπτη Φειδία.
Μεγαλοπρεπής ακόμη και σήμερα ο ναός που στέκει στην καρδιά του σπουδαίου Ιερού – κέντρου των σημαντικότερων αγώνων της αρχαιότητας, τους Ολυμπιακούς, δέχεται τη φροντίδα των ειδικών, ώστε να προχωρήσει η αναστήλωσή του.
Στο μικροσκόπιο των ειδικών ύστερα από πρόταση του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, που διενεργεί τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, και έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, θα μπει η βορειοδυτική παραστάδα του ναού που θεωρείται ως η απόλυτη έκφραση του κανόνα της δωρικής ναοδομίας και χτίστηκε από τους Ηλείους προς τιμήν του Δία με τα λάφυρα από τους νικηφόρους πολέμους που διεξήγαγαν κατά των τριφυλιακών πόλεων.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται η συμπλήρωση της παραστάδας με τεχνητό λίθο διότι είναι αδύνατη η προσαρμογή φυσικού λίθου στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθούν παρεμβλήματα προκειμένου να προστατευθεί το υπάρχον αρχαίο υλικό.
Προβληματισμό ωστόσο προκάλεσε η πρόταση για τη διαμόρφωση διαδρόμου των επισκεπτών προς τον ναό του Διός με την πιλοτική εφαρμογή πλακών ελαστικού ΕPDM. Δεδομένου ότι οι 16 πλάκες από κόκκους ειδικού ελαστικού που θα τοποθετηθούν δεν έχουν δοκιμαστεί ευρέως σε αρχαιολογικούς χώρους, αποφασίστηκε να εφαρμοστούν μόνο για δυο μήνες και σε ένα τμήμα του αρχαίου δαπέδου, ώστε να ελεγχθεί η αντοχή του στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και στην κίνηση των επισκεπτών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου