Συνεχίζονται οι ενημερώσεις για τις κυκλοφοριακές προτάσεις του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Βαγγέλη Ματσούκη για τον οικισμό της Σάμης.
Προχθές έγινε ενημέρωση από τον κ. Ματσούκη των μελών του Τοπικού Συμβολίου Σάμης, οι οποίοι εκφράστηκαν καταρχήν θετικά.
O κ. B. MατσούκηςΣύμφωνα με την μελέτη:
  1. Μονοδρομούνται οι περισσότεροι δρόμοι της Σάμης.
  2. Πεζοδρομείται ο παραλιακός δρόμος (ή μονοδρομείται) και αυτό σε συνδυασμό με το θέμα που πιθανώς θα ανακύψει αν μετακινηθούν προς τα πίσω οι τέντες της παραλιακής ζώνης.
  3. Το τμήμα του κεντρικού δρόμου της Σάμης (μπροστά από το Δημαρχείο) πεζοδρομείται επίσης. Εδώ αντικαθίσταται το κατάστρωμα του δρόμου με χοντρό γυάλινο δάπεδο (όπως ακριβώς συμβαίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης). Ετσι αναδεικνύονται και φωτίζονται τα σημαντικά ψηφιδωτά (ρωμαϊκά) που υπάρχουν κάτω από το δρόμο.
  4. Ενοποιείται επομένως ο χώρος αυτός με την Πλατεία Δικαστηρίων και το Μουσείο. Ετσι οι επισκέπτες θα περπατάνε πάνω από τα αρχαία, πηγαίνοντας προς το Μουσείο ή και προς τον παραλιακό πεζόδρομο!
Με αυτόν τον τρόπο αποκτάει η Σάμη έναν πεζόδρομο (όπως το Λιθόστρωτο), με την διαφορά ότι αυτός συνδυάζεται με τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά.
Αυτό θα δημιουργήσει ένα πόλο έλξης στον οικισμό της Σάμης από τουρίστες και θα «ανεβάσει» την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα.
Oπως είναι σε όλους γνωστό, σήμερα δεν σταματάει κανείς στη Σάμη. Oσοι έρχονται με το πλοίο, φεύγουν κατευθείαν. Oσοι έρχονται στα Σπήλαια δεν επισκέπτονται ποτέ τον οικισμό. Αυτό θα αλλάξει εντυπωσιακά. Η Σάμη θα διεκδικήσει το δικό της μερίδιο στην τουριστική αγορά του νησιού.
Σημείωση: Μετά την έγκριση της μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα γίνει δυνατόν να ζητηθούν λεφτά από το ΕΣΠΑ για το όλο έργο. Σήμερα λεφτά υπάρχουν μόνον στον ΕΣΠΑ. Η κατάθεση των αιτημάτων, πρέπει να γίνει πάντως μέχρι τον Oκτώβριο του τρέχοντος έτους.
Στις προτάσεις περιλαμβάνονται ακόμη:
  • Η αντιμετώπιση του θέματος της στάθμευσης.
  • «Κόψιμο» των πεζόδρομων στην λεωφόρο Αγγλίας.
  • Ρυθμίσεις στην περιοχή Διχαλίων (πλάτανος), στο δρόμο προς νεκροταφείο κ.λπ.