Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

γράφει ο Μάκη Φόρτες

Ας μου επιτραπεί να αμφιβάλλω σφόδρα για την αποτελεσματικότητά μας στο ΕΣΠΑ!
AΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ  kefaloniapress.gr
 
Ας μου επιτραπεί να αμφιβάλλω σφόδρα για την αποτελεσματικότητά μας στο ΕΣΠΑ!
 
Άρθρο του Μάκη Φόρτε
Περιφερειακού Συμβούλου
fortes_makis_300n.jpgΠίεση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και, γενικά, στις περιφέρειες της χώρας άσκησε χθες (19-9-2011) ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn, καθώς η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ παραμένει στο ναδίρ.
Ο κ. Hahn, συναντήθηκε με τους αιρετούς περιφερειάρχες μεταξύ των οποίων και με το Σπύρο Σπύρου, ο οποίος συνοδευόταν από τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Γιάννη Μαλακάση, τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής Πέτρο Οικονόμου και το γενικό διευθυντή Ανάπτυξης Νικήτα Καραλή.
Ο κ. Σπύρου κατέθεσε το γραπτό κείμενο του ψηφίσματος για το ΕΣΠΑ που εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του την Κυριακή, ενώ για τα προβλήματα στην εκτέλεση του προγράμματος αντέτεινε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι στα Ιόνια η απορροφητικότητα φτάνει στο 29% έναντι 16,3% στη Δυτική Ελλάδα και του 23% στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».
Το παραπάνω κείμενο είναι από το ρεπορτάζ της Κερκυραϊκής ιστοσελίδας Corfupress την επομένη της συνάντησης του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn την περασμένη Δευτέρα.
Το ρεπορτάζ έφερε τον αποκαλυπτικό τίτλο: “Ε.Ε. προς Σ. Σπύρου, περιφερειάρχες: Απορροφήστε γιατί… χανόσαστε!”

Στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στην Κεφαλονιά μετά από αλλεπάλληλες επερωτήσεις και δημόσιες παρεμβάσεις μου για το ΕΣΠΑ συζητήθηκε (επιτέλους) το μοναδικό επενδυτικό και χρηματοδοτικό εργαλείο από το οποίο υπάρχει (η ελάχιστη έστω) ελπίδα για να κατασκευαστεί κάποιο έργο, να υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις, να απασχοληθεί κάποιος άνεργος (στο 14% έφθασε, επίσημα, η ανεργία στα Ιόνια το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 12,6% πέρσι) και εν τέλει να μπει ζεστό χρήμα στην αγορά.
Στη συζήτηση ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου ανέφερε ως επίτευγμα ότι στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχουμε εντάξει το 93% του προγράμματος και ότι η απορροφητικότητα έχει φθάσει στο 29%.
Όπως, όμως, είπα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεφαλονιάς, και ισχυρίζομαι καιρό τώρα, το ζητούμενο με το ΕΣΠΑ δεν είναι οι εντάξεις, αλλά οι πληρωμές – «απορροφήστε γιατί… χανόσαστε» φέρετε να το είπε παραστατικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος! Να γιατί τόσο καιρό φωνάζω για το ΕΣΠΑ!
Δεν είναι «και τριγωνομετρία» το ΕΣΠΑ των 303 εκατ. ευρώ στα Ιόνια Νησιά για να καταλάβεις ότι …χανόμαστε έτσι που πάμε.
Όντως έχουμε εντάξει έργα 281 εκατ. ευρώ – το 93% του προγράμματος.
OMΩΣ, από εδώ και πέρα αρχίζουν “τα όμως”.
ΟΜΩΣ, έχουν πληρωθεί μόνο…. 91 εκατ. ευρώ – το 29% που αναφέρει ο κ. Σπύρου !
ΟΜΩΣ, αυτά τα 91 εκατ. αντιστοιχούν μόνο …στο 32% των ενταχθέντων έργων!
ΟΜΩΣ, αυτά τα 91 εκατ. αντιστοιχούν μόλις…στο 54 % των έργων που έχουν δημοπρατηθεί και έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τους εργολάβους!
ΟΜΩΣ, από αυτά τα 91 εκατ. τα 77 εκατ. ευρώ αφορούν έργα ….του Γ΄ΚΠΣ και μόνο τα 14 εκατ. νέα έργα – και αυτά αφορούν κυρίως δεσμεύσεις για δράσεις που θα γίνουν, αφού, όπως ο ίδιος ο κ. Σπύρου ομολόγησε, «ούτε ένας εργάτης δεν δουλεύει στα Ιόνια Νησιά σε νέο έργο του ΕΣΠΑ»!
ΟΜΩΣ, με την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής από 80% σε 95% το πρόγραμμα μας μειώνεται κατά 48 εκατ. ευρώ !
Τι ισχυρίζομαι;

Απλά πράγματα. Το ζητούμενο δεν είναι «να χαϊδεύουμε τα αυτιά» των πολιτών ανακοινώνοντας, συνήθως, με φανφάρες πως εντάσσουμε έργα, αλλά να δουλέψουμε τα έργα! Να τα κατασκευάσουμε! Να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες! Να δουλέψει και κανά άνθρωπος! Να κυκλοφορήσει το χρήμα στην αγορά!
Το ζητούμενο δεν είναι να εντάσσουμε έργα και μετά να τα ξεχνάμε.
 Να βαλτώνουνε στην γραφειοκρατία των χρονοβόρων αδειοδοτήσεων (15 άδειες θέλει ένα λιμενικό έργο!!!), των απαλλοτριώσεων (10% του έργου στοιχίζουν στην Ελλάδα όταν στην Ευρώπη 3% και απροσδιόριστο χρόνο!!!), στην αρχαιολογία, στην πολεοδομία, στο δασαρχείο, στις εγκρίσεις από κάθε υπηρεσία και αρχή που υπάρχει στο Ελληνικό κράτος!!!

Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν πως από τη φύση μου δεν είμαι απαισιόδοξος.

Όμως τι να πω όταν βλέπω τις παραπάνω επιδόσεις στο ΕΣΠΑ;

Πώς να σκεφτώ αισιόδοξα όταν η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ δια του κ. Σπύρου διαβεβαίωσε το περιφερειακό συμβούλιο ότι ναι μεν έχουμε στα 4 ½ χρόνια που λειτουργεί το ΕΣΠΑ 91 εκατ. ευρώ απορρόφηση, αλλά μέχρι το τέλος του 2011, δηλαδή σε λιγότερο από τρεισήμισι μήνες, θα απορροφήσουμε…. 100 εκατ.;
Να το δώ και να μην το πιστεύω…..αφού θα σημαίνει πως έχουμε σοβαρευτεί.
Μέχρι τότε, την 31η Δεκεμβρίου, ας μου επιτραπεί να αμφιβάλλω σφόδρα!
Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν δύο ενθαρρυντικά γεγονότα, που στο δικό μας χέρι είναι να αλλάξουν την εικόνα στα Ιόνια Νησιά.

Πρώτον, η πρόταση μου που εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο:
“το ΕΣΠΑ, από πλευράς χρηματοδότησης, να παραμείνει στην ίδια δημόσια δαπάνη των 303 εκατομμυρίων ευρώ, ανεξάρτητα του ποσοστού της κοινοτικής συμμετοχής” – αφού με την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής από 80% σε 95% μειώνεται το ΕΣΠΑ των Ιονίων Νήσων κατά 48 εκατ. ευρώ !!!
Αρκεί ο κ. Περιφερειάρχης να μην ξεχάσει αυτή την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου στο συρτάρι του γραφείου του…..

Δεύτερον, η συμφωνία του Επιτρόπου Johannes Hahn, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, για ένα εμβληματικό έργο (έργο «σημαία») σε κάθε νομό και η δρομολόγηση άμεσα της υλοποίησής τους– είναι αυτά για τα οποία ενημέρωσε στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου.
Για την Κεφαλονιά είναι «ο λιμένας Αργοστολίου – η λιμενική εγκατάσταση Ε/Γ – Ο/Γ και εμπορικών πλοίων» (προϋπολογισμός 10.000.000).
Για την Λευκάδα είναι «το αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών Βασιλικής» (προϋπολογισμός 16.300.000).
 Για την Ζάκυνθο είναι «η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης» (προϋπολογισμός 8.500.000)

Για την Κέρκυρα είναι «η ολοκλήρωση του προσήνεμου μώλου επιβατικού λιμένα Κέρκυρας» (προϋπολογισμός 10.000.000).

Αρκεί αυτά τα σημαντικά για το κάθε νησί έργα να μην βαλτώσουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αφού όλα είναι μηδενικής ωριμότητας….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου