Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΦΠΑ ΠΑΝΩ -ΚΑΤΩ

ΦΠΑ στο 20%

σκέφτεται η κυβέρνηση
Τη μείωση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 20% ή ακόμα και στο 19% από τις αρχές του 2012, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με την τρόικα και ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αρχικά εξετάστηκε ταυτόχρονη μείωση και του χαμηλού συντελεστή από 13% σε 10%, ωστόσο υπολογίζεται ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ, καθώς το 70% των εσόδων από ΦΠΑ προέρχονται από τον χαμηλό συντελεστή, στον οποίο υπάγονται τα τρόφιμα. Στο τραπέζι έπεσε και πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ 15% και 18%, ωστόσο επίσης  απορρίφθηκε, καθώς θα προκαλούσε σαρωτικές ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων.
Εφόσον ο ΦΠΑ μειωθεί σε 20% ή 19% από το 2012, με αυτόν τον συντελεστή θα επιβαρύνονται, μεταξύ άλλων, τα καύσιμα, η ένδυση, η υπόδηση, η αγορά αυτοκινήτου, τα αλκοολούχα ποτά, τα είδη οικιακής χρήσης, οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά.
Στον ίδιο συντελεστή θα βρεθεί και ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος πρόσφατα δέχθηκε το «χτύπημα» της αύξησης του φόρου από το 13% στο 23%, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους εστιάτορες και στους εμπλεκόμενους φορείς.
Τρόφιμα, τιμολόγια ΔΕΚΟ, εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς όπως και άλλα αγαθά θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στον ΦΠΑ 13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου