Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Προς Περιφερειάρχη επιστολή (για το ΕΣΠΑ….και πάλι ο λόγος)

Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011



του Μάκη Φόρτε

ΚΥΡΙΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Σε δελτίο τύπου της περιφέρειας τις 2 Σεπτεμβρίου αναφέρεται :
«Ενόψει της προσεχούς συνάντησης που θα έχει (ο κ. Σπύρου) με τον Επίτροπο της Ε.Ε. Johannes Hahn, προετοιμάζεται κατάλληλα προκειμένου να αναφέρει δυσκολίες και προβληματισμούς σε σχέση με την εξέλιξη του προγράμματος και τις αλλαγές που έχουν γίνει με τη μείωση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ.

Το θέμα αυτό, εξάλλου, θ’ απασχολήσει και τη Δ.Ε. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, για να γίνει συνολική προετοιμασία και ενιαία τοποθέτηση στον Ευρωπαίο Επίτροπο συνάμα με τις επιμέρους παρατηρήσεις των 13 περιφερειαρχών».
Προετοιμάζεστε δηλαδή για το ΕΣΠΑ και τη συνάντηση που θα έχετε με τον αρμόδιο Επίτροπο, με όλους εκτός…. από το περιφερειακό συμβούλιο!!!
Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις σας κ. Περιφερειάρχη για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, όμως εκτιμώ ότι είναι λάθος να παίρνονται αποφάσεις ερήμην του περιφερειακού συμβουλίου και να αγνοούνται οι περιφερειακοί σύμβουλοι.
Το περιφερειακό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στην Κεφαλονιά και στις 19 του μήνα θα συναντηθείτε με τον Επίτροπο Johannes Hahn.
Ποιο πρόβλημα υπάρχει για να συζητηθεί η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ (που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου) στις επικείμενες συνεδριάσεις της Κεφαλονιάς και να πάρετε για τη συνάντηση σας με τον Επίτροπο τις απόψεις και τις προτάσεις των αντιπεριφερειαρχών και των περιφερειακών συμβούλων, αλλά και των δημάρχων και κοινωνικών φορέων των Ιονίων Νήσων και όχι μόνο των αγνώστων συνεργατών και συμβούλων σας, ακόμη και …των περιφερειαρχών της υπόλοιπης χώρας;

ΚΥΡΙΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Με τη μείωση της Εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ από 20% σε 5% το πρόγραμμα στα Ιόνια Νησιά μειώνεται κατά 44 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα να αλλάζουν (προς τα κάτω) οι προϋπολογισμοί όλων των τομέων (κωδικών).
Ταυτόχρονα το πρόγραμμα πέρασε στην Περιφέρεια την 1η Ιουλίου με υπερδέσμευση 72.093.481 ευρώ, σύμφωνα με την εισήγηση σας στο περιφερειακό συμβούλιο στις 23 Ιουλίου, και θα πρέπει «η τακτοποίηση» να γίνει με εσωτερική διαδικασία (με τις εκπτώσεις και μετακινήσεις ποσών από κωδικό σε κωδικό).
Ας σημειωθεί ότι οι υπερδεσμεύσεις στο πρόγραμμα συνεχίζονται και μετά την 1η Ιουλίου – στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο εντάχθηκαν νέα έργα (όλα οδοποιίας) της τάξης των 15 εκατ. ευρώ με υπερδέσμευση !
Επί πλέον αυτών, στο τελευταίο σας δελτίο τύπου φέρεστε κ. Περιφερειάρχη να δηλώνετε πως «θα γίνουν απεντάξεις έργων που έχουν «βαλτώσει» και ότι σύντομα θα πρέπει να αποφασιστεί ποια έργα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν».
Από ποιούς θα αποφασιστούν όλα αυτά κύριε Περιφερειάρχη και με ποια διαδικασία;
Από ποιους θα αποφασιστούν, για παράδειγμα, ότι φεύγουν λεφτά από τον κωδικό των σχολείων και πάνε σε αυτόν για τους δρόμους που αθρόα εντάσσονται έργα;

ΚΥΡΙΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Σε πρόσφατες δηλώσεις σας είπατε :
«Όσο για την κριτική που δέχεστε τελευταία από την αντιπολίτευση για μη σωστό προγραμματισμό στο ΕΣΠΑ τη χαρακτηρίσατε έωλη, και προσθέσατε ότι χρήματα υπάρχουν, ενώ εκτίμηση σας είναι ότι έργα θα γίνουν σε όλη τη ΠΙΝ».
Επειδή «έωλη κριτική» σημαίνει «αναξιόπιστη κριτική» θα ήταν ενδιαφέρον να πείτε δημόσια :
ΠΟΤΕ το περιφερειακό συμβούλιο, εκτός δύο ενημερωτικών εισηγήσεων, ασχολήθηκε επί της ουσίας με το ΕΣΠΑ, παρότι είναι η πιο σημαντική αρμοδιότητα που ανήκει στην Περιφέρεια;
ΠΟΙΟΣ αποφάσισε και με ποια διαδικασία να ενταχθούν νέα έργα οδοποιίας (άραγε ποια;) στην περιοχή Σκριπερού της Κέρκυρας στη θέση του έργου «παράκαμψη Σκριπερού» το οποίο απεντάσσεται επειδή έχει ενταχθεί πάνω από δύο χρόνια και δεν προχωράει λόγω απαλλοτριώσεων, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις σας;
ΠΟΙΟΣ αποφάσισε και με ποια διαδικασία «τα νεκρά» έργα του ΠΕΠ των Ιονίων Νήσων που ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης στις 5/9 ;
ΠΟΙΑ είναι «τα νέκρα» έργα που απεντάσσονται από το ΕΣΠΑ των Ιονίων Νήσων;
Και επειδή ουδείς αμφισβητεί την πρόθεσή σας ότι «έργα γίνονται και θα γίνουν σε όλη την περιφέρεια», όπως λέτε, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για όλους μας και κυρίως για τους πολίτες και τους αιρετούς εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών να δώσετε στην δημοσιότητα αναλυτικούς πίνακες με τα έργα και τους προϋπολογισμούς τους ανά περιφερειακή ενότητα.

ΚΥΡΙΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Τελευταία φαίνεται ότι έχει εφευρεθεί μια πάρα πολύ έξυπνη «μηχανή» ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ και μάλιστα σε κωδικούς που έχουν μηδενικά διαθέσιμα.
Εντάσσονται, λοιπόν, έργα με την διαδικασία «των υποέργων» σε ένα ήδη ενταγμένο έργο από το Γ΄ΚΠΣ και με την δικαιολογία ότι δίχως αυτά δεν θα είναι ολοκληρωμένα τα (ενταγμένα) έργα και υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει καταλογισμός τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ήδη στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο στις 28 Αυγούστου με αυτή την διαδικασία πέρασαν περί τα δέκα νέα έργα με το τέχνασμα των υποέργων σε ενταγμένα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ και μάλιστα όλα του τομέα της οδοποιίας που έχει εκτός των άλλων σχεδόν…μηδενικά διαθέσιμα !!!
Επί πλέον αυτών σε δελτίο τύπου της περιφέρειας στις 2 Σεπτεμβρίου ανακοινώνονται:
Δύο υποέργα ήδη ενταγμένων έργων στον τομέα των σχολείων προϋπολογισμού 680.000 ευρώ, δύο υποέργα ήδη ενταγμένων έργων στον τομέα των στερεών αποβλήτων 2.465.000 ευρώ και δύο υποέργα ήδη ενταγμένων έργων στον τομέα υγείας προϋπολογισμού 470.000 ευρώ!
Ξεκαθαρίζω ότι σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ την σκοπιμότητα όλων των έργων που εντάσσονται ως υποέργα. Αντίθετα μάλιστα κάποια εξ αυτών είναι ζωτικής σημασίας.
Όμως αμφισβητώ και έντονα μάλιστα την διαδικασία χρηματοδότησής τους.
Πρέπει, κύριε Περιφερειάρχη, άμεσα και ανεξάρτητα αν και πότε θα συγκαλέσετε περιφερειακό συμβούλιο για το ΕΣΠΑ, να ενημερώσετε:
Πόσα και ποια έργα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με τη μέθοδο του υποέργου. Πόσα και ποια μέχρι τις 30 Ιουνίου και πόσα από την 1η Ιουλίου.
Μπορείτε κύριε Περιφερειάρχη, να διαβεβαιώσετε ότι τα έργα που εντάσσονται ως υποέργα θα δημοπρατηθούν και σε καμία περίπτωση δεν θα ανατεθούν απευθείας στους εργολάβους που έχουν τα βασικά έργα;

ΚΥΡΙΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Με την ταχτική που περιέγραψα προηγουμένως δημιουργείται ένα πρόγραμμα «φούσκα» και χρηματοδοτούνται έργα με «πλαστικό χρήμα», με τη λογική «ο λογαριασμός θα έλθει στον επόμενο Περιφερειάρχη και στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο και θα χρεωθεί στο επόμενο πρόγραμμα» !
Κάπως έτσι όμως σήμερα το μισό ΕΣΠΑ είναι δεσμευμένο από ανολοκλήρωτα έργα (τα γνωστά ως «γέφυρες») του Γ ΄ ΚΠΣ !!!
Αφήστε που 4 ½ χρόνια μετά την έναρξη του ΕΣΠΑ και 2 ½ χρόνια μόλις από τη λήξη του εντάσσονται έργα ….ως «γέφυρες» από το Γ΄ΚΠΣ, όπως συνέβη στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο !!!
Όμως μεσούντος του μνημονίου και με το λαό να υποφέρει, η εν κρυπτώ και ερήμην του περιφερειακού συμβουλίου διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων δεν είναι ό,τι το καλλίτερο.
Η ανάπτυξη των Ιονίων Νήσων περνάει ΚΑΙ μέσα από τα ελάχιστα έστω διαθέσιμα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ είναι πολύτιμο για μια κοινωνία που ασφυκτιά οικονομικά και σε καμία περίπτωση η διαχείρισή του δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού από αόρατους μηχανισμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου