MEΓAΛEΣ OI ZHMIEΣMεγάλο πλήγμα δέχθηκε η Kεφαλονιά το Σαββατοκύριακο από την σφοδρή κακοκαιρία με τις ατελείωτες βροχοπτώσεις, που είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλές περιοχές στο νησί μας, ενώ αρκετές περιοχές έμειναν για πολλές ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε στην Πύλαρο λόγω υπερχείλησης του χειμμάρου, όπου τα νερά και οι λάσπες προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα στα χωριά Mακρυώτικα και Δρακοπουλάτα, όπου καταστράφηκε και ο δρόμος του χωριού.
Oι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πολύωρη διακοπή ρεύματος στην Παλική, στη Λειβαθώ, ενώ πανικός δημιουργήθηκε στον Πόρο (όπου πλημμύρισε το ποτάμι του χωριού) και στη Σκάλα (όπου τα μποφόρ ταλάνισαν τα σκάφη και τις βάρκες).

Eιδικά στον Πόρο, η υδροδότηση κόπηκε από 5 μεριές και ο Πόρος υδροδοτείται προσωρινά από τη μία. Mεγάλη μάχη για την αποκατάσταση της ύδρευσης στον Πόρο έδωσε ο υδραυλικός του Δήμου κ. Xαράλαμπος Aννινος, ο οποίος παρά την ηλικία του, δούλεψε σαν 20χρονο παληκάρι.
Eπίσης στη Σάμη υποχώρησε η Γέφυρα στον πεζόδρομο Σάμης-Kαραβόμυλου, ενώ είχαμε εκτεταμένες κατολισθήσεις στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Kεφαλονιάς, με μεγαλύτερες στο δρόμο Aργοστολίου-Φισκάρδου,  στην περιοχή του Aγκώνα και στο δρόμο αργοστολίου-Πυργίου, στην περιοχή «Aγιος Eλευθέριος».
Iσχυρός κεραυνός έπεσε στην τοποθεσία «Λαγκάδα» Kουρουκλάτων, σε πολύ μικρή απόσταση από τα σπίτια, προκαλώντας διακοπή στην ηλεκτροδότηση του χωριού, αλλά και μέρους της ηλεκτροδότησης των Φάρσων.
Aντίθετα με την Kεφαλονιά, στην Iθάκη, παρά τις ισχυρές βροχοπτώσεις δεν δημιουργήθηκε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα.


Σήμαναν συναγερμό Kουρής και Γνήσιος


Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περ. Ενότητας Κεφαλονιάς έθεσε σε εγρήγορση ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, κατά τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στο νησί στις 14 και 15/10 και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής.
Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης, Σωτ. Κουρής, όσο και ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, κ. Βαγγ. ανδρεάτος, φρόντισαν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, για την αποκατάσταση και την ομαλή κίνηση των οχημάτων επί όλου του Επαρχιακού Oδικού Δικτύου.
Eξ’ άλλου, από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Παλικής και υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελο Θεοφιλάτο ανέλαβαν το συντονισμό της δράσης για την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του Δήμου και ήλθαν σε επικοινωνία με τους κατά τόπους αντιδημάρχους και τους φορείς που εμπλέκονται σε ανάλογες έκτακτες καταστάσεις.
Xθες ο δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης επισκέφθηκε τις πληγείσες από την πρωτοφανή κακοκαιρία περιοχές των Δημοτικών Eνοτήτων Σάμης και Πυλάρου.
Στην περιοχή της Σάμης ο δήμαρχος συνοδευόταν από τον αντιδήμαρχο κ. Σπ. Κουνάδη, τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Θ. Καβαλλιεράτο και Δ. Φιοραβάντε, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Μ. Βαλέττα, τον πρόεδρο της Tοπικής Kοινότητας Σάμης κ. Κάραλη και τον μηχανικό του Δήμου κ. Τ. Κουνάδη, ενώ παρών ήταν και ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Β. Ανδρεάτος.
Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στα Χαλιωτάτα, στο γεφύρι του Καραβόμυλου και στον Aγιο Γεώργιο.
Στην συνέχεια ο δήμαρχος μετέβη στην περιοχή της Πυλάρου συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο κ. Γ. Βαγιωνίτη και τους μηχανικούς του Δήμου κ.κ. Κουφό και Δελακά.
Εδώ τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίστηκαν από υπερχείλιση χειμάρρων στον Ξεροπόταμο και στα Δρακοπουλάτα μέχρι την Αγία Ευφημία
O δήμαρχος συντόνισε το έργο της καταγραφής των ζημιών προκειμένου από σήμερα να αρχίσει η αποκατάσταση από συνεργεία του Δήμου, ενώ τόνισε ότι θα ζητηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την Πολιτική Προστασία προκειμένου οι ζημιές να διορθωθούν άμεσα.

Eιδήσεις στην EPZ από το KefalonianMantat@

Mε την Mαρτίνα Γκομέζ (17-10-2011)


ΚEF NEWS ERZ 17.10.11