Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Η επιστολή των υπαλλήλων του Κοργιαλενείου Ιδρύματος

Η  επιστολή των υπαλλήλων του Κοργιαλενείου Ιδρύματος προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας. Στην επιστολή, εκτός από το σύντομο εισαγωγικό σημείωμα,  αναφερόμαστε στη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζει το Κοργιαλένεο Ιδρυμα, στις σοβαρές συνέπειες για την κοινωνία της Κεφαλλονιάς (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, ερευνητική κοινότητα αλλά και πολίτες) καθώς και στην μέχρι σήμερα δράση μας από την αρχή της επίσχεση εργασίας στις 3 Αυγούστου 2011.
Με εκτίμηση,
Οι υπάλληλοι του Κοργιαλενείου Ιδρύματος.
Σημείωση: Η επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας είναι η ίδια με αυτήν προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού αλλά κοινοποιούνται σε διαφορετικούς θεσμικούς-υπηρεσιακούς φορείς και για το λόγο αυτό την επισυνάπτουμε.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ                                                                                          
ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ                                                                                                
Ηλία Ζερβού 12,                                                                  Αργοστόλι,  11 Οκτωβρίου 2011
Αργοστόλι, 28 100
Κεφαλλονιά

 Πληροφορίες:
Λυκούδη Μαρία:  maria.20081963@gmail.com
Μαραβέγια Κατερίνα: katerina.maraveyia@gmail.com
                                                                                             Προς
Αξιότιμο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
κύριο Παύλο Γερουλάνο
  Μπουμπουλίνας 20-22
                                                                                             106 82 ΑΘΗΝΑ
ΘΕΜΑ: « Ενημέρωση περί του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το Κοργιαλένειο Ιδρυμα (Βιβλιοθήκη – Μουσείο) καθώς και έκκληση προς την εξεύρεση οριστικής λύσης»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 Σκοπός της επικοινωνίας μας είναι να σας ενημερώσουμε για το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και μια δεκαετία το Κοργιαλένειο Ίδρυμα καθώς και για το λόγο της επίσχεσης εργασίας των υπαλλήλων του Κοργιαλενείου Ιδρύματος (Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου).  Εμείς οι υπάλληλοι του Κοργιαλενείου Ιδρύματος έχουμε προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από τις 3 Αυγούστου 2011, ως έσχατο μέσο διαμαρτυρίας αιτούμενες την καταβολή των 8 μηνών δεδουλευμένων και την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών από τα μέσα του 2010 καθώς και την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης του χρονίζοντος οικονομικού προβλήματος του Κοργιαλενείου Ιδρύματος.
          Το Κοργιαλένειο Ίδρυμα, κληροδότημα του μεγάλου ευεργέτη Μαρίνου Κοργιαλένιου λειτουργεί από το 1924 με κορυφαία σημασία για την τοπική ιστορία αλλά και την πολιτιστική – πνευματική ζωή της Κεφαλονιάς και της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων. Σύμφωνα με τον Οργανισμό του Κοργιαλενείου Ιδρύματος (ΠΔ 611/1979) υπάρχουν τρία αυτοτελή νομικά πρόσωπα: το «μητρικό» που είναι το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο, επ’ ονόματι του οποίου υπάρχει όλη η ακίνητη και χρηματική περιουσία του Ιδρύματος, και τα δύο θυγατρικά, η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη και το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.

Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου ιδρύθηκε το 1924, σε εκτέλεση της διαθήκης του μεγάλου ευεργέτη της Κεφαλονιάς Μαρίνου Κοργιαλένιου, ενώ το 1926 με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας συγχωνεύθηκε με αυτήν η παλαιότερη Δημοσία Βιβλιοθήκη Κεφαλληνίας, που λειτουργούσε στο Αργοστόλι από το 1887. Στις τελευταίες δεκαετίες  η Βιβλιοθήκη επανδρώθηκε με εξειδικευμένο προσωπικό, εξοπλίστηκε κυρίως με τη βοήθεια του Ελληνικού Κράτους σε βιβλιακό υλικό και μηχανήματα, ενέταξε στις δραστηριότητες της τις νέες τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας  και συνέβαλε τα μέγιστα στην πολιτιστική ζωή και  τη γενικότερη πνευματική ανάπτυξη της Κεφαλονιάς,  αλλά και στην προώθηση και ενθάρρυνση της επιστημονικής έρευνας που αφορά στον επτανησιακό χώρο.
 Έτσι λοιπόν σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι  της καθημερινότητας των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους αλλά και αναγκαίο καταφύγιο κάθε ερευνητή της κεφαλονίτικης και επτανησιακής ιστορίας, λαογραφίας, μουσικής και λογοτεχνίας. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την εισαγωγή των υποχρεωτικών projects στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης και το βιβλιακό – αρχειακό της υλικό έχουν γίνει απαραίτητα στην σχολική ζωή των μαθητών. Σε καθημερινή βάση οι χρήστες ανέρχονται σε 70 άτομα περίπου, εξ αυτών 40 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 10 φοιτητές και ένας αριθμός 20 πολιτών  που κάνουν χρήση των Η/Υ στο Κέντρο Πληροφόρησης. Το τμήμα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης ανέρχεται στα 3.000 μέλη που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλη την Κεφαλονιά.  Η ημερήσια χρήση του δανειστικού τμήματος της Βιβλιοθήκης ανέρχεται στα 25 έως 30 άτομα καθημερινά. Έχει ψηφιοποιηθεί  το 30% του βιβλιακού-αρχειακού της υλικού και τεκμηριωθεί  επιστημονικά το 15% του ψηφιοποιημένου υλικού.
Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη διοικείται από το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από το οποίο και επιχορηγείται.

          Το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1966 με πρωτοβουλία της πρωτοπόρου Ελένης Κοσμετάτου και  διατρέχει ολόκληρη την ιστορία της Κεφαλονιάς, από την εποχή της Ενετικής κατάκτησης (το 1500) μέχρι την καταστροφή του πολιτισμού του νησιού από τους σεισμούς του 1953, από τη σκοπιά της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, στην οποία παρεμβάλλονται και ασκούν δυναμική επίδραση οι ιστορικές εξελίξεις (διαδοχικές ξένες κατακτήσεις, Ένωση με την Ελλάδα, πόλεμοι, σεισμοί κλπ.).  Το Μουσείο μελετά και προβάλλει την αστική και αγροτική ζωή σ' όλες τις εκφάνσεις τους  καθώς και την εκκλησιαστική τέχνη και λατρευτική ζωή των Κεφαλονιτών, ενώ παράλληλα αναφέρεται στην προσεισμική αρχιτεκτονική και πολεοδομία και στη μετασεισμική  ανοικοδόμηση.
          Έχει ψηφιοποιηθεί  το 100% των αντικειμένων του και έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί το 40% των αντικειμένων του και έχει ενταχθεί  σε εκπαιδευτικές – διαδραστικές εφαρμογές με τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Αποτελεί πόλο έλξης  των επισκεπτών της Κεφαλονιάς σε όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς λαμβάνουν χώρα εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει επίσης αυξηθεί ιδιαίτερα το ερευνητικό ενδιαφέρον των φοιτητών στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους τόσο στον τομέα της τεκμηρίωσης όσο και της διαχείρισης της πολιτιστικής μονάδας. Αυτή την περίοδο μάλιστα με τη βοήθεια της πρότυπης βάσης δεδομένων της τεκμηρίωσης των μουσειακών αντικειμένων γίνεται διπλωματική εργασία από φοιτητή της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Βαλένθια.   
          Το Κοργιαλένειο Μουσείο διοικείται από το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, από το οποίο και επιχορηγείται.
          Οι ταμιακές δυσκολίες του Κοργιαλενείου Ιδρύματος άρχισαν από το 2000, αν και οι καθυστερήσεις πληρωμών εκείνο το διάστημα ήταν σχετικά μικρές.  Μετά το 2003 με  μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τη Βιβλιοθήκη, το πρόβλημα εντάθηκε και απασχόλησε και τον αθηναϊκό τύπο.  Εκείνη τη χρονιά ο τότε υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου είχε προτείνει τη μετατροπή της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης σε Δημόσια.  H πρόταση δεν διερευνήθηκε και δεν απαντήθηκε από το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο.  Από το 2004  ελαχιστοποιήθηκε η επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού προς το Κοργιαλένειο Μουσείο, ενώ  από το 2007 έως το 2010 διακόπηκε, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών.
           Αυτή την περίοδο, εξάλλου,  εκτός από τις απλήρωτες επί 8 μήνες υπαλλήλους, δεν μπορεί πλέον να υποστηριχθεί η λειτουργία του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης, είναι αδύνατον  δηλαδή να επιδιορθωθούν  οι 7 από τους 9 συνολικά Η/Υ,  είναι αδύνατον να  ανανεωθούν  οι τίτλοι της Δανειστικής Βιβλιοθήκης και αδύνατον να γίνει προμήθεια  αναλώσιμου  υλικού και να εξοφληθούν τιμολόγια ΔΕΚΟ. Η συντήρηση αρχειακού-βιβλιακού υλικού, έργων τέχνης ή αντικειμένων για χρόνια είναι εκτός συζήτησης.

           Εξαντλώντας όλα τα αποθέματα υπομονής και καλής διάθεσης,  που εμείς οι υπάλληλοι είχαμε τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια  επιδείξει (σημειώνουμε ενδεικτικά: συχνό εσωτερικό δάνειο από τις υπαλλήλους για αγορά αναλώσιμου υλικού, επιδιορθώσεις στο Κέντρο Πληροφόρησης, εξυπηρετητές κ.λπ., προσωπική οικονομική επιβάρυνση τα τελευταία δύο χρόνια για τα  αναγκαία υπηρεσιακά  ταξίδια), αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε από τις 3 Αυγούστου 2011 σε επίσχεση εργασίας με αιτήματα την καταβολή  100% των δεδουλευμένων αποδοχών μας, την πληρωμή των  ασφαλιστικών  εισφορών προς το ΙΚΑ και την έναρξη των  απαραίτητων ενεργειών από την πλευρά του Κοργιαλενείου Ιδρύματος, για να πάρουν δημόσιο-κρατικό χαρακτήρα η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο με την εξασφάλιση μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας, προκειμένου να δοθεί μόνιμη λύση στο χρονίζον οικονομικό πρόβλημα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και του Κοργιαλενείου Μουσείου. Την απόφασή μας αυτή την ανακοινώσαμε στο Κοργιαλένειο  Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα κοινοποιήσαμε το πρόβλημα στις τοπικές αρχές, θεσμικά όργανα και  αρμόδιους φορείς (Βουλευτή, Δήμαρχο,  Αντιπεριφερειάρχη, Εργατικό Κέντρο, τοπικά Μ.Μ.Ε.), με πολλούς από τους οποίους είχαμε και συναντήσεις για πληρέστερη ενημέρωση.
          Είναι αλήθεια ότι έγκαιρα ευαισθητοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές και οι αρμόδιοι φορείς, γεγονός που φανερώνει πόσα αναπόσπαστα δεμένα είναι με την τοπική κοινωνία  η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη και το Κοργιαλένειο Μουσείο. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σ.  Κουρής τάχθηκε με δήλωσή του υπέρ του δημόσιου – κρατικού χαρακτήρα της Βιβλιοθήκης και του Μουσείο, το Δημοτικό Συμβούλιου του Δήμου Κεφαλονιάς και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με ομόφωνες αποφάσεις τους ζήτησαν την καταβολή των δεδουλευμένων και τη οριστική λύση του προβλήματος μέσα από το δημόσιο – κρατικό χαρακτήρα Βιβλιοθήκης και Μουσείου.
           Στο ίδιο περίπου πνεύμα κινήθηκαν και οι αποφάσεις ή τα ψηφίσματα διαφόρων φορέων, όπως του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών και Κλιματιστικών Έργων Κεφαλληνίας – Ιθάκης, του ΠΑ.Μ.Ε., της αυτοδιοικητικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς- Ιθάκης., Συλλόγων Διδασκόντων Σχολείων Αργοστολίου και Ληξουρίου, της Ένωσης Γονέων Αργοστολίου, ενώ 210 εκπαιδευτικοί Α/θμιας, Β/θμιας και Γ/θμιας Εκπαίδευσης του νομού με κείμενό τους προς το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο ζητούσαν την άμεση λύση του προβλήματος, προκειμένου να ανοίξουν - να επαναλειτουργήσουν Βιβλιοθήκη και Μουσείο ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Κατατέθηκε σχετική ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ, δημοσιεύθηκαν κείμενα με θέσεις, απόψεις και κρίσεις σε  εφημερίδες της Κεφαλονιάς, της Επτανήσου και της Αθήνας καθώς και σε ενημερωτικά  blogs. (Λεπτομέρειες γι’ αυτά στα συνημμένα έγγραφα).
          Και ενώ το φλέγον και μείζον θέμα του νησιού της Κεφαλονιάς αυτή την περίοδο είναι η κλειστή Βιβλιοθήκη και το κλειστό Μουσείο, το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο, το αρμόδιο δηλαδή και υπεύθυνο για τη λειτουργία τους όργανο, από την αρχή της επίσχεσης δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά, δεν έχει εκδώσει ούτε μία απόφαση, δεν έχει ανακοινώσει κάποια δραστηριότητά του ή πρωτοβουλία του, αν και πιέζεται από θεσμικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του τόπου μας .
 Για όλα αυτά, λοιπόν, τα παραπάνω απευθυνόμαστε σε σας αξιότιμε κ. Υπουργέ.
Ø      Επειδή δεν είναι δυνατόν να χαράξει κάποιος στρατηγική ή έστω να διατυπώσει ένα όραμα για το Κοργιαλένειο Ίδρυμα, αν δεν εξασφαλιστεί η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και της μισθοδοσίας,
Ø      επειδή δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει το Ίδρυμα να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και ιδιαίτερα τώρα που η εκπαιδευτική κοινότητα είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο σε ερευνητικό και τεχνολογικό επίπεδο χωρίς τη λύση του σοβαρότατου οικονομικού προβλήματος,
Ø      επειδή  ό,τι τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί σχετικά με το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης, με τα έργα ψηφιακού πολιτισμού, με τον κόμβο της διαχείρισης των ψηφιακών μεταδεδομένων του www.corgialenios.gr,  με τις διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές, έγιναν με τη βοήθεια του Γ΄ ΚΠΣ,
Ø      επειδή η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και μεγάλου μέρους της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου καλύπτεται από την κρατική επιχορήγηση (του Υπουργείου Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού) και άρα μια ενδεχόμενη ένταξη της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και του Κοργιαλενείου Μουσείου στο Δημόσιο δεν θα προκαλούσε ουσιαστικά επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα θα έδιωχνε το δικό μας καθημερινό άγχος και θα εξασφάλιζε ήρεμες συνθήκες εργασίας και προφανώς καλύτερης αποδοτικότητας,
Ø      επειδή εμείς οι υπάλληλοι, που χρόνια προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο, πιστεύουμε ότι ο δημόσιος-κρατικός χαρακτήρας Βιβλιοθήκης και Μουσείου θα κατοχυρώσει την απρόσκοπτη μελλοντική λειτουργία τους,
γι’ αυτό σας παρακαλούμε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή να σταθείτε στο πλευρό μας και να βοηθήσετε ώστε να αποσταλεί το γρηγορότερο η κρατική επιχορήγηση και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου η  Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη και το Κοργιαλένειο Μουσείο να  αποκτήσουν δημόσιο- κρατικό χαρακτήρα με μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας.









       Με εκτίμηση,
             Οι υπάλληλοι του Κοργιαλενείου Ιδρύματος
Γασπαράτου Θεοτοκούλα
                                                      Γασπαρινάτου Ελένη
                                                      Λυκούδη Μαρία
                                                      Μαραβέγια - Κώστα Αικατερίνη
                                                      Ρουχωτά Γεωργία
                                                      Στελλάτου Ελένη                        



  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ  
·   Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
     Γραφείο Γεν. Γραμματέα
     κ. Λίνας Μενδώνη
     Μπουμπουλίνας 20-22
  10682 Αθήνα

·   Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
     Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
     (υπ’  όψιν Προϊσταμένης  κ. Σταματίας Χατζηνικολάου)
     Ερμού 17
      105 63 Αθήνα

·   Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο
   Υπ’  όψιν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας
    κ.κ. Σπυρίδωνα
    Ενταύθα

·   Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης
    κ. Σπύρο Μοσχόπουλο
    Ενταύθα

·   Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης
     κ. Σωτήρη Κουρή
    Ενταύθα

·   Δήμαρχο Κεφαλονιάς
    κ. Αλέξανδρο Παρίση
   Ενταύθα





Συνημμένα:
1.       Υπόμνημα Υπαλλήλων Κοργιαλενείου Ιδρύματος 29 Ιουλίου 2011
2.     Απόφαση Ψηφίσματος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
3.       Απόφαση Ψηφίσματος Δημοτικού Συμβουλίου Νομού Κεφαλλονιάς
4.       Ερώτηση στη Βουλή από Βουλευτές Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΚΚΕ
5.       Εισήγηση Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων και στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς για το Κοργιαλένειο Ίδρυμα.
6.       Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Σ. Κουρή στον Υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο για το Κοργιαλένειο
7.       Ψηφίσματα Συμπαράστασης εκπαιδευτικών φορέων, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμια εκπαίδευσης, επαγγελματικών σωματείων
8.       Δημοσιεύματα
9.       Δράση και Υποδομή του Κοργιαλενείου Ιδρύματος με την χρήση της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας από το 2004 μέχρι σήμερα

















ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ   
                                                                                     
 Ηλία Ζερβού 12,                                                                       Αργοστόλι, 11 Οκτωβρίου 2011       
Αργοστόλι, 28100
Κεφαλλονιά

Πληροφορίες:
Λυκούδη Μαρία:  maria.20081963@gmail.com
Μαραβέγια Κατερίνα: katerina.maraveyia@gmail.com


                                                                                                         Προς
Αξιότιμη Υπουργό Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
κυρία Αννα Διαμαντοπούλου 
  Ανδρέα Παπανδρέου 37
                                                                                             151 80 Μαρούσι
ΘΕΜΑ: « Ενημέρωση περί του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το Κοργιαλένειο Ιδρυμα (Βιβλιοθήκη – Μουσείο) καθώς και έκκληση προς την εξεύρεση οριστικής λύσης»

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
 Σκοπός της επικοινωνίας μας είναι να σας ενημερώσουμε για το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και μια δεκαετία το Κοργιαλένειο Ίδρυμα καθώς και για το λόγο της επίσχεσης εργασίας των υπαλλήλων του Κοργιαλενείου Ιδρύματος (Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου).  Εμείς οι υπάλληλοι του Κοργιαλενείου Ιδρύματος έχουμε προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από τις 3 Αυγούστου 2011, ως έσχατο μέσο διαμαρτυρίας αιτούμενες την καταβολή των 8 μηνών δεδουλευμένων και την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών από τα μέσα του 2010 καθώς και την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης του χρονίζοντος οικονομικού προβλήματος του Κοργιαλενείου Ιδρύματος.
          Το Κοργιαλένειο Ίδρυμα, κληροδότημα του μεγάλου ευεργέτη Μαρίνου Κοργιαλένιου λειτουργεί από το 1924 με κορυφαία σημασία για την τοπική ιστορία αλλά και την πολιτιστική – πνευματική ζωή της Κεφαλονιάς και της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων. Σύμφωνα με τον Οργανισμό του Κοργιαλενείου Ιδρύματος (ΠΔ 611/1979) υπάρχουν τρία αυτοτελή νομικά πρόσωπα: το «μητρικό» που είναι το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο, επ’ ονόματι του οποίου υπάρχει όλη η ακίνητη και χρηματική περιουσία του Ιδρύματος, και τα δύο θυγατρικά, η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη και το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.

Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου ιδρύθηκε το 1924, σε εκτέλεση της διαθήκης του μεγάλου ευεργέτη της Κεφαλονιάς Μαρίνου Κοργιαλένιου, ενώ το 1926 με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας συγχωνεύθηκε με αυτήν η παλαιότερη Δημοσία Βιβλιοθήκη Κεφαλληνίας, που λειτουργούσε στο Αργοστόλι από το 1887. Στις τελευταίες δεκαετίες  η Βιβλιοθήκη επανδρώθηκε με εξειδικευμένο προσωπικό, εξοπλίστηκε κυρίως με τη βοήθεια του Ελληνικού Κράτους σε βιβλιακό υλικό και μηχανήματα, ενέταξε στις δραστηριότητες της τις νέες τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας  και συνέβαλε τα μέγιστα στην πολιτιστική ζωή και  τη γενικότερη πνευματική ανάπτυξη της Κεφαλονιάς,  αλλά και στην προώθηση και ενθάρρυνση της επιστημονικής έρευνας που αφορά στον επτανησιακό χώρο.
 Έτσι λοιπόν σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι  της καθημερινότητας των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους αλλά και αναγκαίο καταφύγιο κάθε ερευνητή της κεφαλονίτικης και επτανησιακής ιστορίας, λαογραφίας, μουσικής και λογοτεχνίας. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την εισαγωγή των υποχρεωτικών projects στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης και το βιβλιακό – αρχειακό της υλικό έχουν γίνει απαραίτητα στην σχολική ζωή των μαθητών. Σε καθημερινή βάση οι χρήστες ανέρχονται σε 70 άτομα περίπου, εξ αυτών 40 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 10 φοιτητές και ένας αριθμός 20 πολιτών  που κάνουν χρήση των Η/Υ στο Κέντρο Πληροφόρησης. Το τμήμα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης ανέρχεται στα 3.000 μέλη που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλη την Κεφαλονιά.  Η ημερήσια χρήση του δανειστικού τμήματος της Βιβλιοθήκης ανέρχεται στα 25 έως 30 άτομα καθημερινά. Έχει ψηφιοποιηθεί  το 30% του βιβλιακού-αρχειακού της υλικού και τεκμηριωθεί  επιστημονικά το 15% του ψηφιοποιημένου υλικού.
Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη διοικείται από το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από το οποίο και επιχορηγείται.

          Το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1966 με πρωτοβουλία της πρωτοπόρου Ελένης Κοσμετάτου και  διατρέχει ολόκληρη την ιστορία της Κεφαλονιάς, από την εποχή της Ενετικής κατάκτησης (το 1500) μέχρι την καταστροφή του πολιτισμού του νησιού από τους σεισμούς του 1953, από τη σκοπιά της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, στην οποία παρεμβάλλονται και ασκούν δυναμική επίδραση οι ιστορικές εξελίξεις (διαδοχικές ξένες κατακτήσεις, Ένωση με την Ελλάδα, πόλεμοι, σεισμοί κλπ.).  Το Μουσείο μελετά και προβάλλει την αστική και αγροτική ζωή σ' όλες τις εκφάνσεις τους  καθώς και την εκκλησιαστική τέχνη και λατρευτική ζωή των Κεφαλονιτών, ενώ παράλληλα αναφέρεται στην προσεισμική αρχιτεκτονική και πολεοδομία και στη μετασεισμική  ανοικοδόμηση.
          Έχει ψηφιοποιηθεί  το 100% των αντικειμένων του και έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί το 40% των αντικειμένων του και έχει ενταχθεί  σε εκπαιδευτικές – διαδραστικές εφαρμογές με τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Αποτελεί πόλο έλξης  των επισκεπτών της Κεφαλονιάς σε όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς λαμβάνουν χώρα εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει επίσης αυξηθεί ιδιαίτερα το ερευνητικό ενδιαφέρον των φοιτητών στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους τόσο στον τομέα της τεκμηρίωσης όσο και της διαχείρισης της πολιτιστικής μονάδας. Αυτή την περίοδο μάλιστα με τη βοήθεια της πρότυπης βάσης δεδομένων της τεκμηρίωσης των μουσειακών αντικειμένων γίνεται διπλωματική εργασία από φοιτητή της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Βαλένθια.   
          Το Κοργιαλένειο Μουσείο διοικείται από το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, από το οποίο και επιχορηγείται.
          Οι ταμιακές δυσκολίες του Κοργιαλενείου Ιδρύματος άρχισαν από το 2000, αν και οι καθυστερήσεις πληρωμών εκείνο το διάστημα ήταν σχετικά μικρές.  Μετά το 2003 με  μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τη Βιβλιοθήκη, το πρόβλημα εντάθηκε και απασχόλησε και τον αθηναϊκό τύπο.  Εκείνη τη χρονιά ο τότε υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου είχε προτείνει τη μετατροπή της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης σε Δημόσια.  H πρόταση δεν διερευνήθηκε και δεν απαντήθηκε από το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο.  Από το 2004  ελαχιστοποιήθηκε η επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού προς το Κοργιαλένειο Μουσείο, ενώ  από το 2007 έως το 2010 διακόπηκε, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών.
           Αυτή την περίοδο, εξάλλου,  εκτός από τις απλήρωτες επί 8 μήνες υπαλλήλους, δεν μπορεί πλέον να υποστηριχθεί η λειτουργία του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης, είναι αδύνατον  δηλαδή να επιδιορθωθούν  οι 7 από τους 9 συνολικά Η/Υ,  είναι αδύνατον να  ανανεωθούν  οι τίτλοι της Δανειστικής Βιβλιοθήκης και αδύνατον να γίνει προμήθεια  αναλώσιμου  υλικού και να εξοφληθούν τιμολόγια ΔΕΚΟ. Η συντήρηση αρχειακού-βιβλιακού υλικού, έργων τέχνης ή αντικειμένων για χρόνια είναι εκτός συζήτησης.

           Εξαντλώντας όλα τα αποθέματα υπομονής και καλής διάθεσης,  που εμείς οι υπάλληλοι είχαμε τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια  επιδείξει (σημειώνουμε ενδεικτικά: συχνό εσωτερικό δάνειο από τις υπαλλήλους για αγορά αναλώσιμου υλικού, επιδιορθώσεις στο Κέντρο Πληροφόρησης, εξυπηρετητές κ.λπ., προσωπική οικονομική επιβάρυνση τα τελευταία δύο χρόνια για τα  αναγκαία υπηρεσιακά  ταξίδια), αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε από τις 3 Αυγούστου 2011 σε επίσχεση εργασίας με αιτήματα την καταβολή  100% των δεδουλευμένων αποδοχών μας, την πληρωμή των  ασφαλιστικών  εισφορών προς το ΙΚΑ και την έναρξη των  απαραίτητων ενεργειών από την πλευρά του Κοργιαλενείου Ιδρύματος, για να πάρουν δημόσιο-κρατικό χαρακτήρα η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο με την εξασφάλιση μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας, προκειμένου να δοθεί μόνιμη λύση στο χρονίζον οικονομικό πρόβλημα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και του Κοργιαλενείου Μουσείου. Την απόφασή μας αυτή την ανακοινώσαμε στο Κοργιαλένειο  Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα κοινοποιήσαμε το πρόβλημα στις τοπικές αρχές, θεσμικά όργανα και  αρμόδιους φορείς (Βουλευτή, Δήμαρχο,  Αντιπεριφερειάρχη, Εργατικό Κέντρο, τοπικά Μ.Μ.Ε.), με πολλούς από τους οποίους είχαμε και συναντήσεις για πληρέστερη ενημέρωση.
          Είναι αλήθεια ότι έγκαιρα ευαισθητοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές και οι αρμόδιοι φορείς, γεγονός που φανερώνει πόσα αναπόσπαστα δεμένα είναι με την τοπική κοινωνία  η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη και το Κοργιαλένειο Μουσείο. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σ.  Κουρής τάχθηκε με δήλωσή του υπέρ του δημόσιου – κρατικού χαρακτήρα της Βιβλιοθήκης και του Μουσείο, το Δημοτικό Συμβούλιου του Δήμου Κεφαλονιάς και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με ομόφωνες αποφάσεις τους ζήτησαν την καταβολή των δεδουλευμένων και τη οριστική λύση του προβλήματος μέσα από το δημόσιο – κρατικό χαρακτήρα Βιβλιοθήκης και Μουσείου.
           Στο ίδιο περίπου πνεύμα κινήθηκαν και οι αποφάσεις ή τα ψηφίσματα διαφόρων φορέων, όπως του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών και Κλιματιστικών Έργων Κεφαλληνίας – Ιθάκης, του ΠΑ.Μ.Ε., της αυτοδιοικητικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς- Ιθάκης., Συλλόγων Διδασκόντων Σχολείων Αργοστολίου και Ληξουρίου, της Ένωσης Γονέων Αργοστολίου, ενώ 210 εκπαιδευτικοί Α/θμιας, Β/θμιας και Γ/θμιας Εκπαίδευσης του νομού με κείμενό τους προς το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο ζητούσαν την άμεση λύση του προβλήματος, προκειμένου να ανοίξουν - να επαναλειτουργήσουν Βιβλιοθήκη και Μουσείο ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Κατατέθηκε σχετική ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ, δημοσιεύθηκαν κείμενα με θέσεις, απόψεις και κρίσεις σε  εφημερίδες της Κεφαλονιάς, της Επτανήσου και της Αθήνας καθώς και σε ενημερωτικά  blogs. (Λεπτομέρειες γι’ αυτά στα συνημμένα έγγραφα).
          Και ενώ το φλέγον και μείζον θέμα του νησιού της Κεφαλονιάς αυτή την περίοδο είναι η κλειστή Βιβλιοθήκη και το κλειστό Μουσείο, το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο, το αρμόδιο δηλαδή και υπεύθυνο για τη λειτουργία τους όργανο, από την αρχή της επίσχεσης δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά, δεν έχει εκδώσει ούτε μία απόφαση, δεν έχει ανακοινώσει κάποια δραστηριότητά του ή πρωτοβουλία του, αν και πιέζεται από θεσμικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του τόπου μας .
 Για όλα αυτά, λοιπόν, τα παραπάνω απευθυνόμαστε σε σας αξιότιμη κ. Υπουργέ.
Ø      Επειδή δεν είναι δυνατόν να χαράξει κάποιος στρατηγική ή έστω να διατυπώσει ένα όραμα για το Κοργιαλένειο Ίδρυμα, αν δεν εξασφαλιστεί η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και της μισθοδοσίας,
Ø      επειδή δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει το Ίδρυμα να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και ιδιαίτερα τώρα που η εκπαιδευτική κοινότητα είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο σε ερευνητικό και τεχνολογικό επίπεδο χωρίς τη λύση του σοβαρότατου οικονομικού προβλήματος,
Ø      επειδή  ό,τι τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί σχετικά με το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης, με τα έργα ψηφιακού πολιτισμού, με τον κόμβο της διαχείρισης των ψηφιακών μεταδεδομένων του www.corgialenios.gr,  με τις διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές, έγιναν με τη βοήθεια του Γ΄ ΚΠΣ,
Ø      επειδή η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και μεγάλου μέρους της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου καλύπτεται από την κρατική επιχορήγηση (του Υπουργείου Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού) και άρα μια ενδεχόμενη ένταξη της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και του Κοργιαλενείου Μουσείου στο Δημόσιο δεν θα προκαλούσε ουσιαστικά επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα θα έδιωχνε το δικό μας καθημερινό άγχος και θα εξασφάλιζε ήρεμες συνθήκες εργασίας και προφανώς καλύτερης αποδοτικότητας,
Ø      επειδή εμείς οι υπάλληλοι, που χρόνια προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο, πιστεύουμε ότι ο δημόσιος-κρατικός χαρακτήρας Βιβλιοθήκης και Μουσείου θα κατοχυρώσει την απρόσκοπτη μελλοντική λειτουργία τους,
γι’ αυτό σας παρακαλούμε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή να σταθείτε στο πλευρό μας και να βοηθήσετε ώστε να αποσταλεί το γρηγορότερο η κρατική επιχορήγηση και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου η  Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη και το Κοργιαλένειο Μουσείο να  αποκτήσουν δημόσιο- κρατικό χαρακτήρα με μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας.




     
 Με εκτίμηση,
             Οι υπάλληλοι του Κοργιαλενείου Ιδρύματος
Γασπαράτου Θεοτοκούλα
                                                      Γασπαρινάτου Ελένη
                                                      Λυκούδη Μαρία
                                                      Μαραβέγια - Κώστα Αικατερίνη
                                                      Ρουχωτά Γεωργία
                                                      Στελλάτου Ελένη                        


  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ  

·   Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
    Γραφείο Γεν. Γραμματέα
    κ. Βασίλη Κουλαϊδή
    Ανδρέα Παπανδρέου 37   
    151 80 Μαρούσι

·   Υπουργείο Παιδείας Δια΄Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Γενικών Αρχείων
Τμήμα Α’
    Ανδρέα Παπανδρέου 37   
    151 80 Μαρούσι

·   Υπουργείο Παιδείας Δια΄Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Γεν. ΔιεύθυνσηΔιοικ. Και Οικον. Υποστήριξης
Δ/νση Οικονομικών Υποθέσεων
Τμήμα Α’
    Ανδρέα Παπανδρέου 37   
    151 80 Μαρούσι

·   Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο
   Υπ’  όψιν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας
    κ.κ. Σπυρίδωνα
    Ενταύθα

·   Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης
    κ. Σπύρο Μοσχόπουλο
    Ενταύθα

·   Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης
     κ. Σωτήρη Κουρή
    Ενταύθα

·   Δήμαρχο Κεφαλονιάς
    κ. Αλέξανδρο Παρίση,
    Ενταύθα



Συνημμένα:
1.       Υπόμνημα Υπαλλήλων Κοργιαλενείου Ιδρύματος 29 Ιουλίου 2011
2.       Απόφαση Ψηφίσματος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
3.       Απόφαση Ψηφίσματος Δημοτικού Συμβουλίου Νομού Κεφαλληνίας
4.       Ερώτηση στη Βουλή από Βουλευτές Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΚΚΕ
5.       Εισήγηση Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων και στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς για το Κοργιαλένειο Ίδρυμα.
6.       Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Σ. Κουρή στον Υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο για το Κοργιαλένειο
7.       Ψηφίσματα Συμπαράστασης εκπαιδευτικών φορέων, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμια εκπαίδευσης, επαγγελματικών σωματείων
8.       Δημοσιεύματα
9.       Δράση και Υποδομή του Κοργιαλενείου Ιδρύματος με την χρήση της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας από το 2004 μέχρι σήμερα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου