Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

H Kεφαλονίτισσα που διδάσκει ελληνικά στις κακόφημες γειτονιές της Νέας Υόρκης

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

Η ιστορία μίας καθηγήτριας που διδάσκει σε σχολείο κακόφημης περιοχής της Νέας Υόρκης και καταφέρνει- σαν άλλη Μισέλ Φάιφερ στην «Ασυμβίβαστη Γενιά»- να συνετίσει μαθητές, που ζουν στο κοινωνικό περιθώριο, παραπέμπει σε αμερικάνικη ταινία χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το γεγονός όμως ότι η καθηγήτρια αυτή είναι Ελληνίδα και μάλιστα έχει καθιερώσει την ελληνική γλώσσα ως την επίσημη ξένη γλώσσα σε δημόσιο σχολείο του Μπρονξ σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο...



Ο λόγος για την Πανωραία Παναγιωσούλη, διευθύντρια, σήμερα, του δημόσιου Λυκείου KAPPA INTERNATIONAL High School του Μπρονξ στο οποίο φοιτούν κατά κύριο λόγο παιδιά από διάφορες μειονότητες. Η ίδια γεννήθηκε στη Γουατεμάλα αλλά οι ρίζες της είναι από τον Πύλαρο της Κεφαλλονιάς. Κόρη του Ελληναμερικανού λογοτέχνη Γαβριήλ Παναγιωσούλη, λάτρη της ελληνικής γλώσσας, η Πένι Παναγιωσούλη παραδέχεται ότι πηγή έμπνευσης του εγχειρήματός της ήταν ο πατέρας της.

Η ιστορία της αρχίζει πριν περίπου τρία χρόνια από το σχολείο ΚAPPA IV του Χάρλεμ, μίας κακόφημης περιοχής της Νέας Υόρκης. Ο Τζον Ελρόυ, διευθυντής ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού της, της προτείνει τη διεύθυνση ενός σχολείου που θα δημιουργούνταν ως πρότυπο για τα παιδιά της περιοχής. Η ίδια είπε το «ναι» αβίαστα και κάπως έτσι άρχισε μία επιτυχημένη πορεία για τη νεαρή εκπαιδευτικό. Έπειτα από διεξοδική έρευνα που έκανε η ίδια, ως διευθύντρια, για να καταλήξει στην επίσημη ξένη γλώσσα που θα διδάσκονταν οι μαθητές, η Πένι Παναγιωσούλη αποφάσισε να καθιερώσει την ελληνική, χωρίς κανείς από τους υπεύθυνους να της το αρνηθεί.

Το πρόγραμμα άρχισε με τη διδασκαλία των ελληνικών απλά ως ξένη γλώσσα, με το βάρος στη γραμματική, το λεξιλόγιο και κάποια στοιχεία πολιτισμού. Στη πορεία όμως η ελληνική γλώσσα έγινε αναπόσπαστο πρακτικό κομμάτι του κάθε μαθήματος με εκτενείς συζητήσεις και σχόλια για την ιστορία, την κουλτούρα και τη παράδοση της Ελλάδας.

Παιδιά κακοποιημένα, στη πλειοψήφια τους που μεγαλώνουν σε μία περιοχή με υψηλή παραβατικότητα, βρίσκουν «καταφύγιο» στο σχολείο, μαθαίνοντας την αξία της δημοκρατίας και του πολιτισμού στη γλώσσα της χώρας που τα ανέδειξε πρώτη.

Η Πένυ Παναγιωσούλη έχει και συμμάχους στην εξαιρετική αυτή προσπάθεια. Ανάμεσά τους η Ολγα Ζήση, μια Ελληνίδα από τα Γιάννενα, καθηγήτρια θεάτρου που προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο σχολείο.

Στα περισσότερα αμερικανικά σχολεία, στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, αποτελεί παράδοση να ανεβαίνει μία θεατρική παράσταση, για την οποία οι μαθητές ξοδεύουν σημαντικό μέρος του χρόνου τους. Η Όλγα Ζήση επέλεξε πριν από λίγα χρόνια το έργο του Αριστοφάνη «Όρνιθες».

Οι μαθητές άρχισαν να αυτοσχεδιάζουν τις σκηνές και να τις αποδίδουν με δικά τους λόγια. Στο τελικό στάδιο, του αυτοσχεδιασμού, δύο από τους μαθητές ανέλαβαν να φτιάξουν το έργο με ρίμα και η απόδοση κατέληξε σε ρυθμό ραπ. Από τότε οι μαθητές του KAPPA έχουν ανεβάσει κι άλλα έργα και έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα κι άλλες χώρες παρουσιάζοντας στο κοινό την αξιόλογη δουλειά που έχουν κάνει.

Πλέον, η Πένι Παναγιωσούλη, ως επιτυχημένη διευθύντρια, έχει αποδεχτεί πρόταση για να αναλάβει ως λυκειάρχης ένα νέο πρότυπο λύκειο στο Μπρονξ, το Kappa International High School.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου