Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

«WHERE ON EARTH IS ITHACA?»

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ  ΣΤΟ  ΜΠΛΟΚ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ http://pronoikefalonias.blogspot.com

15.10.11ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ ΤΟ  http://www.ithacanews.gr
http://www.kefalonitis.com/images/files/istorikes_anazht/ithaca_09.jpg
ΚΑΙ  ΕΓΩ  ΝΑ  ΠΑΡΩ ΛΙΓΑ ΤΜΗΜΑΤΑ   ΑΠΟ  ΚΟΜΑΤΙΑ  ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ,,, ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ  ΘΑ  ΤΟ  ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ  ΠΟΛΥ ΤΟ ΘΕΜΑ  ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΚΗΣ  ΙΘΑΚΗΣ!!!
ΛΟΙΠΟΝ
Τελική, και πιο σπουδαία λεπτομέρεια: Ένα πλοίο της Ομηρικής εποχής με το φαρδύ πανί του, μπορούσε να εκπλεσει εύκολα από το λιμάνι της Ιθάκης, ξεπερνώντας την Αστερδα, γραμμή κατευθείαν για την Πύλο, στη δυτική Πελοπόννησο, με οριο βορειοδυτικό άνεμο, τον ισχυρό τοπικό άνεμο Ζφυρο (Μαΐστρο).
ΑΥΤΟ  ΘΑ ΑΝΑΛΥΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΝΕΔΡΑΣ ΤΩΝ ΜΝΗΣΤΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΕΡΙΔΑ ΜΕ  ΤΑ ΔΥΟ ΛΙΜΑΝΙΑ,ΚΑΙ  ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ  ΑΡΚΕΤΕΣ ΚΑΙ  ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ!!!
ΚΑΙ  ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!
Τούτο σημαίνει ότι η Πλις της Ιθάκης με το πολυβενθς (πολορμο, πνορμο) λιμάνι......................?
Ο κλπος του Φόρκυ Ραψωδα 8:Δυο ακρωτήρια πέφτουν μεστη θάλασσα, κλίνοντας προς τη μεριά του λιμανιού. … κιεκεί κοντά είναι μια όμορφη σπηλιά, ιερό των νυμφών που λέγονται Ναϊάδες.… ολόγυρα είναι πέτρινοι αργαλειοί, όπου οι νύμφες υφαίνουν θαλασσοβρεγμνα πορφυρά σεντόνια, θαύμα να τα βλέπεις. Η σπηλιά έχει δυο εισόδους, μια προς τον βόρειο άνεμο, όπου μπαίνουν οι θνητοί, και μια προς τον νότιο άνεμο που είναι για τους αθανάτους.… και τόση ήταν η ορμή του πλοίου όταν έφτασε στην στεριά που βγήκε το μισό πάνω στη ακτή.
Όλες αυτές τις ιδιότητες τις κατέχει ο κόλπος της Άσσου. Το διπλό ακρωτήριο, με κλίση προς το λιμάνι, όπου η ακτή είναι τόσο στενή ώστε το πλοίο των θαλασσόλυκων Φαιάκων βγήκε το μισά πάνω στην άμμο. Λίγο πιο γρήγορα ακόμη και θα ξαναβρισκόντουσαν ξανά στη θάλασσα!
Το αγρόκτημα του Ευμα
ου Ραψωδα 8:Πρώτα, πήγαινε τώρα στο χοιροβοσκό. … Θα τον βρεις να φροντίζει τα γουρούνια σου. Βόσκουν κοντά στου Κρακου το βράχο και τη Πηγή της Αρεθοσας, όπου τρώνε βελανίδια ασταμάτητα και πίνουνε μαύρο νερό.
Περπατώντας σ
ένα μονοπάτι που αρχίζει από την σσο, κοντά στο χωριό Πλαγιά, στα μέσα μιας πεδιάδας, βρίσκει κανείς ένα ωραίο λόφο που γρω-γρω έχει κόκκινο, εύφορο χώμα. Στη κορφή του υπάρχει ένα πηγάδι, που είναι φυσικά αξιοπρόσεκτο γεωλογικό φαινόμενο. Λατρεύεται επί αιώνες. Είναι γνωστό σημείο για να δει κανείς κόρακες. Η περιοχή είναι καλυμμένη από πουρνάρια καταφορτωμνα με βελανίδια.
Η Πηγή κοντά στη Πόλη Ραψωδία 17: Αλλά όταν περπατώντας στο βραχώδες μονοπάτι φτασαν κοντά στη πόλη, περάσαν την καλ
χτιστη τη κρήνη (Τυκτ Κρνη) με το καθαρό νερό. … Στο πάνω της μέρος βρισκνταν βωμός για τις νύμφες, όπου όλοι οι περαστικοί κάνανε προσκύνημα.
Περπατώντας από την Πλαγιά στο Φισκ
ρδο, μόλις πριν μπει κανείς στην πάλη, σταριστερά το χέρι είναι τα ερείπια μιας αρχαίας σκαλιστής κατασκευής, λαξευμένη στο βράχο. Στην πάνω μεριά, ο βράχος είναι λείος από νερό τρεχούμενο για πολύ καιρό. Μπορεί κανείς να διακρίνει που θα μπορεί να βρισκόταν ένα πηγάδι. Το νερό θάτρεχε μέσα σαυτή την πέτρινη κατασκευή. Τέλειος τόπος για να πλυθεί ο οδοιπόρος πριν μπει στην πόλη!
Το Παλάτι και η Πόλη της Ιθάκης Ραψωδ
α 2:... και ο Δίας ο Μεγαλόφωνος έστειλε δυο αετούς που πετάξαν απτην κορφή της οροσειράς. Πετάγανε δίπλα-δίπλα με τα φτερά τους απλωμένα, γρήγοροι σαν τον άνεμο. Αλλ' όταν φτάσαν ακριβώς πάνω από το θορυβώδες πλήθος, κάνανε κύκλους … και μετά στρψανε προς τα δεξιά, και εξαφανισθκαν πετώντας πάνω από τα σπίτια και την πόλη.
χοντας τοποθετήσει το λιμάνι της Ιθάκης στο λιμάνι του Φισκάρδου, παραμένει τώρα να βρούμε τα ερείπια του παλατιού. Το παραπάνω απόσπασμα προσφέρει μια καλή ένδειξη: Οι αετοί κατέβηκαν από το Νϊον (τον ψηλό λόφο δίπλα στην πόλη) και στρψαν δεξιά πάνω από την αγορά του δήμου, που ήταν από κάτω από το παλάτι του Οδυσσέα, και μετά πετάξανε μακριά πάνω από την πόλη. Η ένδειξη αυτή τοποθετεί το παλάτι στην πλαγιά ενός μικρότερου λόφου, στο ίδιο ύψος με την πηγή. Η πηγή δεν φαίνεται σαυτή την εικόνα γιατί είναι στην κοιλάδα μεταξύ των δύο λόφων.
Είναι φανερό ακόμη και τώρα, ότι η πηγή πρέπει να βρίσκεται σε ένα μέρος υγρό γιατί ο χώρος είναι καλυμμένος από κυπαρίσσια, που όπως είναι γνωστό φυτρώνουν και προκόβουν εκεί που περνάνε (υπόγεια) νερά. Δεν υπάρχουν πια ανοικτά πηγάδια στην περιοχή, αλλά αφού το νερό της πηγής έβγαινε στο ίδιο επίπεδο με το παλάτι, πιθανόν είναι ότι κοντά της θάταν το παλάτι και πολύ βολικό να βρίσκεται κοντά του άφθονο φρέσκο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου