Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

" ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΠΤΗΣΗ " ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ








Με προσέλευση σημαντικών εκπροσώπων της τέχνης, της επιστήμης και των γραμμάτων έγινε στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου ( G.Gounaro) του Δήμου Ζωγράφου, η πρώτη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής " Εγκάρσια πτήση " του Κώστα Ευαγγελάτου, με αναλυτικό κείμενο του Ηλία Τουμασάτου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Απόπειρα.
Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία και οι ουσιαστικές κριτικές προσεγγίσεις στην ποιητική τέχνη του γνωστού εικαστικού και θεωρητικού από σημαντικούς ομιλητές συντέλεσαν στην αισθητική συγκίνηση του εκλεκτού ακροατηρίου. Ενδεικτικές παρουσίες ο καθηγητής του Παν/μιου Αθηνών, ιστορικός τέχνης Στέλιος Λυδάκης, οι ιστορικοί τέχνης Γιώργος Αγραπίδης, Μαράη Γεωργούση, Στέλλα Λιάτου, η γκαλερίστες Μαρίνα Αθανασιάδη, Θεοδοσης Καραγεώργος, οι λογοτέχνες Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, Ρίτα Τσιντήλη- Βλησμά, Σοφία Στρέζου, Ρένα Βασιλά, οι δημοσιογράφοι Γιάννης Φλέσσας, Στέλλα Δαπέργολα, Δημήτρης Ζάχος, οι εκδότες Λεωνίδας Καραγκούνης και Σαράντης Κορωνάκος, ο εκδότης του περιοδικού " Συλλογές" Αργύρης Βουρνάς",οι εικαστικοί Γιάννης Αντωνάκος, Τζέννη Μαρκάκη, Ελένη Ντίνια- Μπούνταλη, Γεωργία Σεφερλή, Στέλιος Σπύρου,Γιώργος Συράκης, η πιανίστα Αδα Καρμίρη- Σιμάτου, η Ρούλα Φλωράτου από τη Βιβλιοθήκη της Αδελφ. Κεφ/νων και Ιθακησίων Πειραιά, ο σκηνοθέτης Αγγελος Παπαηλίας κ.α.
Την ατμοσφαιρική εκδήλωση συντόνισε η ιστορικός τέχνης του Μουσείου κα Διονυσία Γιακουμή, η οποία στο καλωσόρισμα της ανέφερε τους ευγενικούς χαιρετισμούς γιά επιτυχία που έστειλε η αν.υπουργός Εξωτερικών κα Μαρίζα Ξενογιαννακοπούλου. Μηνύματα επίσης έστειλαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εύγερος Κεφαλονιάς Παναγιώτης Λυκούδης και ο συγγραφέας-εκδότης Μιχάλης Σταφυλάς.
Ο διακεκριμένος συγγραφέας Γεράσιμος Ρηγάτος, δρ Παιδαγωγικού και επικ.καθηγητής Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών ανέφερε μεταξύ άλλων στη διεισδυτική του προσέγγιση :
Η νέα αυτή συλλογή του περιλαμβάνει συνολικά 40 ποιήματα μοιρασμένα σε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα απαρτίζεται από 23 graffiti. Ξέρετε καλά τη λέξη, που ορίζεται ως ζωγραφικό σχέδιο, αρχικά γράμματα ή συνθήματα και που ζωγραφίζονται με σπρέι πάνω σε χτισμένες επιφάνειες, τοίχους ή πεζοδρόμια. Ξέρετε ακόμα ότι αποτελούν τρόπο προσωπικής έκφρασης αλλά και διαμαρτυρίας. Αν μεταφέρετε τον ορισμό του graffiti, έχετε ακριβώς την προσέγγιση αυτών των ποιημάτων. Πάνω στους άδειους τοίχους του σύγχρονου ατόμου ο ποιητής επιχειρεί να αποτυπώσει τα δικά του μηνύματα, τις χρωματιστές του εικόνες, τις διαμαρτυρίες. Θα δούμε κάποια από αυτά, τα ολιγόστιχα όπως και τα συνθήματα των graffiti, ποιήματα του. Και πρέπει να είναι ολιγόστιχα και ολιγόλεξα γιατί πρέπει να έχουν πυκνό περιεχόμενο, να αποτυπώνονται εύκολα στο μυαλό και να γράφονται γρήγορα στους τοίχους -λόγια και εικόνες.
Η γνωστή συγγραφέας Ιωάννα Καρατζαφέρη τόνισε στην ευφάνταστη παρουσίαση της: Τα Επιγράμματα και οι Διαπιστώσεις επιβεβαιώνουν τον αναγνώστη ότι ο Κώστας Ευαγγελάτος δεν εκφράζεται μόνο ποιητικά με λέξεις που είναι στη άκρη της γλώσσας, αλλά με μια πλουσιότερη ελληνική γλώσσα, αφού οι λέξεις του είναι ακριβές, σχεδόν, αχρησιμοποίητες στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Ο φόβος του για τη γλώσσα είναι μεταδοτικός, εφιστά την προσοχή μας, ζωντανεύοντας με το δικό του τρόπο το Αιγαίο, του οποίου τα:
Σύμβολα φύκια
Γράφουν ιστορίες
Αν δίνει τέτοιες διαστάσεις στα φύκια, τότε ποιες είναι του έλλογου όντος, του ανθρώπου;
Όμως μέσα από τα βάθη της ελληνικής θάλασσας προβάλλει αισιόδοξα η κορυφή ενός όρους 1628 μέτρων ύψος, που φιλοξενεί ένα δρυμό έκτασης 30.000 μέτρων.
Στην κορυφή του Αίνου
Ανατέλλουν αετοί
Ίριδες αναγέννησης.
Μετά τις εισηγήσεις έγιναν αναγνώσεις ποιημάτων, με κορύφωση την απαγγελία του ομότιτλου ποιήματος της συλλογής από την ποιήτρια Μελίτα Αδάμ.
Ο Κώστας Ευαγγελάτος ευχαρίστησε όλους γιά την τιμητική συμμετοχή τους και τόνισε ότι σε εποχές κρίσης ο πνευματικός κόσμος ανάλογα με τις δυνάμεις του αντιστέκεται εμψυχωτικά με τις δημιουργικές του δράσεις.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την πρώτη προβολή ενός εντυπωσιακου 10 λεπτου video-art.
Ακολούθησε κοκτέιλ με μάντολες και γλυκά προσφορά της Κεφαλονίτικης " Βοσκοπούλας" .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου