Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Απάντηση σε ανακριβές ρεπορτάζ, της ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ !!!!

Nelly Vagelatou
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
    ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
    syntonistikiepitropi@yahoo.gr

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΙΣΟΤΙΜΙΑ» - 4.12.2011

    Η εφημερίδα ΙΣΟΤΙΜΙΑ το Σάββατο 3.12.2011, σε δημοσίευμα με τίτλο «Πώς η Ελλάδα παραχωρεί τα ψάρια στους Τούρκους», παρέθεσε μια απολύτως ανακριβή περιγραφή του περιεχομένου του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών και ένα απολύτως ανακριβές ρεπορτάζ αναφορικά με τη δράση της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας». Η συντάκτρια του δημοσιεύματος, η οποία προφανώς δεν έχει διαβάσει το επίμαχο Χωροταξικό Πλαίσιο, αναφέρει, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένα άρθρα του, ότι με αυτό, «πολλές εν λειτουργία μονάδες οδηγούνται σε κλείσιμο… είτε θα αναγκαστούν να περιορίσουν την παραγωγή τους, είτε θα κλείσουν. Πρακτικά, η απόφαση σημαίνει μείωση έως και 30% της εγχώριας παραγωγής». Το Χωροταξικό Πλαίσιο στην πραγματικότητα προβλέπει το αντίθετο:

    την διατήρηση όλων των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων μονάδων σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμα και σε εκείνες που κρίνονται ως ακατάλληλες για ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας (κεφ.Β, ά.5, παρ.1). Η δε παραγωγή, όχι απλώς δεν μειώνεται, αλλά απελευθερώνεται χωρίς να ορίζεται κανένα αριθμητικό όριο προς τα πάνω.

    Το δημοσίευμα αναφέρεται στους 111 φορείς της παράκτιας ζώνης που έχουν συσπειρωθεί απέναντι στο Χωροταξικό, ανάμεσα στους οποίους 23 Δήμοι, 12 δημοτικές παρατάξεις, η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Αλιέων, 9 Ομοσπονδίες, 7 Βουλευτές, 3 Περιφερειακοί Σύμβουλοι και δεκάδες Σύλλογοι από όλη τη χώρα, αποκαλώντας τους «απανταχού της χώρας εξωραϊστικούς συλλόγους που δεν επιθυμούν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας πλησίον των οικισμών τους». Επίσης, το ανακριβέστατο ρεπορτάζ, «ενημερώνει» τους αναγνώστες ότι η «Επιτροπή» αυτή «κατάθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος των συναρμόδιων Υπουργών…με την αιτιολογία ότι το νέο χωροταξικό βλάπτει τα συμφέροντα εκείνων που εκπροσωπεί». Η αλήθεια είναι ότι καμία μηνυτήρια αναφορά δεν έχει υποβληθεί ακόμα, και φυσικά όταν υποβληθεί θα έχει ως αντικείμενο συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις και όχι την γελοία αιτιολογία που φαντάστηκε η συντάκτρια του δημοσιεύματος. Ελπίζουμε ότι και η ίδια η εφημερίδα θα αξιολογήσει ως ιδιαιτέρως σοβαρή την αιτιολογία ότι οχτώ Υπουργοί βεβαίωσαν ψευδώς ότι έλαβαν υπόψη την προαπαιτούμενη, αλλά ανύπαρκτη στην πραγματικότητα, γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, ότι ο ένας από αυτούς συνυπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση παρότι είχε προφανές και πασίγνωστο οικονομικό συμφέρον από τη θεσμοθέτησή της και ότι αυταπόδεικτα οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στις 4.11.2011 και κατέληξαν στη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ ήταν κοινώς «διαδικασίες - μαϊμού».

    Τέλος, το εύλογο ενδιαφέρον για ανάδειξη των εθνικών προεκτάσεων του ζητήματος, με μία απλή ανάγνωση του Χωροταξικού θα έπρεπε να είχε οδηγήσει τη συντάκτρια στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα από αυτό που παραθέτει (χωρίς να τεκμηριώνει στη συνέχεια) στον τίτλο του δημοσιεύματος. Στις εκατό περίπου ιχθυο – βιομηχανικές ζώνες που θα δημιουργηθούν, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στα ακριτικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η διαχείρισή του θαλάσσιου και χερσαίου χώρου παραχωρείται στις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας. Ήδη, στις τρεις μεγαλύτερες από αυτές, δηλαδή στο 70% του κλάδου, βασικός μέτοχος (25 – 30%) είναι ολλανδικό fund γεωργιανών συμφερόντων, το οποίο είναι γνωστό ότι στοχεύει στην τριπλή εξαγορά και συγχώνευσή τους. Ένας καλός τίτλος λοιπόν για το δημοσίευμα θα ήταν «Πώς η Ελλάδα παραχωρεί την παράκτια ζώνη της σήμερα στους Γεωργιανούς και αύριο (ποιος το αποκλείει;) στους Τούρκους».

    Παρακαλούμε την εφημερίδα να δημοσιεύσει την απάντησή μας και να αποκαταστήσει την αλήθεια. Η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή» είναι στη διάθεσή της για να της παρέχει κάθε ορθή πληροφόρηση σχετικά με το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου