Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Θάνατοι ζυφιών στην Κέρκυρα

  «μαρτυρούν» ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις ή έρευνες για πετρέλαιο    

ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις ή έρευνες για πετρέλαιο ήταν, στα μέχρι τώρα περιστατικά της τελευταίας δεκαετίας στη Μεσόγειο, η αιτία για τον εκβρασμό ζυφιών σε παραλίες. Στην Κέρκυρα, τρία περιστατικά μέσα σε μία εβδομάδα προβληματίζουν…

Οι ζυφιοί, που μοιάζουν με μεγάλα δελφίνια, εκβράσθηκαν στις παραλίες του Πέλεκα και του Αγ. Γεωργίου την Τρίτη και την Τετάρτη και εντοπίστηκαν από περίοικους, χειμερινούς κολυμβητές και επισκέπτες.
Τα δύο από τα τρία κήτη πέθαναν, ενώ άγνωστη είναι και η τύχη του τρίτου το οποίο, αν και οι αυτόπτες μάρτυρες του εκβρασμού, το βοήθησαν να ξαναμπει στα νερά, θεωρείται απίθανο να κατόρθωσε τελικά να αναρρώσει από τις βλάβες που, όπως οι ειδικοί εκτιμούν, πρέπει να έχει υποστεί για να χάσει τον προσανατολισμό του και να βγει στα αβαθή.

Έρευνα από ειδικούς

Για την υπόθεση ενημερώθηκε η ΜΚΟ «Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος» η οποία ανακοίνωσε ότι μέσα στο επίμαχο διήμερο εντοπίστηκαν νεκρά δύο ακόμα κήτη στις ανατολικές ακτές της Ιταλίας.
Στη Κέρκυρα έφτασε ήδη κλιμάκιο της οργάνωσης το οποίο και συγκέντρωσε στοιχεία με τη βοήθεια των ανθρώπων που είδαν το περιστατικό αλλά και των ανδρών του Λιμεναρχείου, ενώ επιχειρείται η διατήρηση σε καλή κατάσταση ενός τουλάχιστον από τα δύο κήτη που ξεβράστηκαν στην Κέρκυρα προκειμένου να διαπιστώσουν ειδικοί κτηνίατροι τα αίτια του θανάτου τους.

ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις ή έρευνες για πετρέλαιο;

Σύμφωνα με Έλληνες ειδικούς, είχε πολλά χρόνια να εμφανιστεί στις ελληνικές ακτές περιστατικό θανάτου ζυφιών, καθώς τα κήτη αυτά φοβούνται τον άνθρωπο και δεν βγαίνουν κοντά στις ακτές προτιμώντας να ζουν σε μεγάλο βάθος στις ανοικτές θάλασσες. Μάλιστα, περιστατικά εκβρασμού ζυφιών καταγράφηκαν μαζικά το 1996, όταν περισσότερα από 20 κήτη βγήκαν στη στεριά με τα εσωτερικά τους όργανα ακοής που τους προσδίδουν δυνατότητα προσανατολισμού κατεστραμμένα. Τότε, το ΝΑΤΟ είχε προχωρήσει σε εκτεταμένες ναυτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή με χρήση ισχυρότατων ραντάρ (σόναρ) τα οποία και, όπως κατήγγειλαν περιβαλλοντικές οργανώσεις, είχαν προκαλέσει το θάνατο των κητών μέσα σε τρομερούς πόνους.
Τέτοια σόναρ χρησιμοποιούνται επίσης στις έρευνες για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου, κάτι που επίσης θεωρείται ως πολύ πιθανή αιτία με δεδομένο το ενδιαφέρον που έχει αναζοπυρωθεί στη βόρεια Κέρκυρα.
Σύμφωνα με το «Πέλαγος», ο ζυφιός είναι ένα από τα 9 θαλάσσια θηλαστικά που κατοικούν μόνιμα στις ελληνικές θάλασσες. Το μήκος του φθάνει τα έξι μέτρα, καταδύεται μέχρι και τα 2.000 μέτρα και το οποίο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε ανθρωπογενείς ήχους.
πηγή : http://www.corfupress.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου