Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Υπό στενή παρακολούθηση το ηφαίστειο στη Σαντορίνη

Αρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ηλεκτρονική εφημερίδα , "ελεύθερη ζώνη". Από  την καλή  φίλη ,, και χρόνια  στον χώρο της  Ενημέρωσης,, από  την οποία  πηγάζουμε   και πολλές  πληροφορείες , και  την ευχαριστούμε!!  Theresa's PageΜε  μία   από τις  πολλές  δραστηριότητες και  η  πολύ  καλή σελίδα  ενημέρωσης  στο  face  ΣΕΙΣΜΟΙ Α.Σ.Ε.Σ. ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ε δ ώ
Γράφει η
Τερέζα Μητσοπούλου
Ψύχραιμα και με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες, σεισμολόγοι, γεωλόγοι και ηφαιστειολόγοι, την κατάσταση όπως εξελίσσεται μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονείσεις που σημειώθηκαν στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης, οι οποίες αναστάτωσαν τους κατοίκους των δύο νησιών και προκάλεσαν το ενδιαφέρον των ειδικών, με αφορμή το ενδεχόμενο πιθανής διέγερσης του ηφαιστείου. 

Για αρκετές μέρες ο κόσμος αδυνατούσε να ησυχάσει, ρωτώντας με έκδηλη αγωνία να μάθει τι συμβαίνει ακριβώς, σχετικά με τις δονήσεις, αλλά και το θέμα του ηφαιστείου. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, αλλά υπάρχει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον αναφορικά με το ηφαίστειο, του οποίου ο βαθμός επικινδυνότητας άλλαξε από πράσινο σε κίτρινο. 

Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει ορατός ο κίνδυνος για κάτι χειρότερο στο άμεσο μέλλον, εφόσον ένα ηφαίστειο που είναι ενεργό είναι απόλυτα φυσικό να κάνει μικροσεισμούς, όπως δηλώνουν αρμόδιοι επί του θέματος. Σ’ αυτό συνηγορεί και ο καθηγητής Σεισμολογίας του πανεπιστημίου Αθήνας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κώστας Μακρόπουλος, ο οποίος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος και καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι το θέμα παρακολουθείται επί 24ωρης βάσης και με τα πλέον υπερσύγχρονα μηχανήματα, καθώς η αλλαγή του χρώματος επικινδυνότητας από πράσινο στην αρχή του κίτρινου, υποδηλώνει αυτό ακριβώς και όχι κάτι άλλο μεγαλύτερο, ή πιο επικίνδυνο. Ενώ, παράλληλα δεσμεύεται να ενημερώσει τον κόσμο σε περίπτωση που κάτι αλλάξει, ή υπάρξουν νέα, σοβαρά δεδομένα, καθώς στηρίζουμε μεν την προστασία του τουρισμού στο νησί της Σαντορίνης, όμως προέχει η ασφάλεια των ανθρώπων. 

Ανάλογα ψύχραιμος και καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, ενώ ο σεισμολόγος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη του φαινομένου, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή. 

Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, αναφορικά με την αντισεισμική θωράκιση της χώρας μας, έκανε την εξής δήλωση: «Η τρόικα έχει κρίνει την αντισεισμική θωράκιση της χώρας μας μη προβλέψιμη και μέχρι τώρα, αντισεισμική πολιτική κάνουν μόνο οι μεγαλοξενοδόχοι και οι δήμαρχοι».

 

1 σχόλιο:

  1. Τα κανονικά ηφαίστεια ακόμα και τα σβηστά πριν κάνα εκατομμύριο χρόνια, κατά περιόδους τα παρακολουθούνε συνήθως, (μετρήσεις εκπεμπόμενων αερίων κ.λ.π.) και φαίνονται γενικώς ακίνδυνα.
    Στο ηφαίστειο «Ελλάδα» κάνει κανείς μετρήσεις, ή μόνο ξένες «υπηρεσίες» που οργώνουν ως συνήθως και θα πιαστούμε αδιάβαστοι όπως πάντα;
    Εδώ κρύβονται οι πραγματικοί κίνδυνοι, τα υπόλοιπα είναι για να περνάμε την ώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή