Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ανέστησαν το αρχαιότερο φυτό στον κόσμο

Στις Φεβ.22, 2012, .Ρώσοι επιστήμονες μετά από σειρά πειραμάτων βρήκαν τον τρόπο να ξαναζωντανέψουν ένα φυτό, του οποίου η ηλικία υπολογίζεται στα 32.000 χρόνια. Πρόκειται για το αρχαιότερο δείγμα φυτού στον κόσμο, που επανέρχεται στη ζωή και τον αρχαιότερο, βιώσιμο, πολυκύτταρο ζωντανό οργανισμό.
Το έδαφος, ο πάγος και τα ευρήματα

Οι σπόροι από το συγκεκριμένο φυτό είχαν βρεθεί θαμμένοι στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας, στις όχθες του ποταμού Κόλιμα, από προϊστορικούς σκίουρους. Πρόκειται για το είδος Στενόφυλλη Σιληνή «Silene stenophylla», της οικογένειας των καρυοφυλλιδών. Είναι μικρό ποώδες φυτό με μικρά λευκά άνθη. Οι μετρήσεις με ραδιοάνθρακα έδειξαν 31.800 χρόνια.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιοφυσικής του Κυττάρου, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, μπόρεσαν μέσα από σειρά πειραμάτων να κάνουν τους σπόρους να ανθίσουν, παρά τις αρχικές αποτυχημένες προσπάθειες τους.
Η αναλυτική μελέτη που δημοσίευσαν αναφέρει πως ανακαλύφθηκαν περίπου 70 φωλιές σκίουρων στις όχθες του ποταμού Κόλιμα. Αυτές ήταν σε βάθος που κυμαινόταν από 20 έως 40 μέτρα. Είχαν το μέγεθος μιας ποδοσφαιρικής μπάλας και εκτός από σανό, είχαν και δέρμα ζώου. Είχε δημιουργηθεί δηλαδή μια φυσική αποθήκη ή καλύτερα κατάψυξη.
Στα πιο βαθιά από αυτά τα στρώματα (περίπου 38 μέτρα) υπήρχαν οστά μεγάλων θηλαστικών (ρινόκεροι, βίσονες, άλογα, μαμούθ). Αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι πως το προϊστορικό υλικό που βρέθηκε ήταν συνεχώς παγωμένο, κάτι που τεκμηριώνεται από την ύπαρξη πάγου σε σφηνοειδείς σχηματισμούς. Πολλά από τα λαγούμια είχαν κλείσει ερμητικά, άρα δεν μπορούσε να περάσει ούτε νερό. Παρόμοια παγωμένα λαγούμια έχουν βρεθεί στην Αλάσκα και τον Καναδά.
Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά
Η χρήση «πλακουντιακού ιστού» των ίδιων των καρπών ο οποίος πολλαπλασιάστηκε σε ειδικό εργαστήριο ήταν η κίνηση που οδήγησε στην άνθηση του φυτού. Τα κύτταρα του συγκεκριμένου ιστού περιέχουν υψηλές ποσότητες σουκρόζης, η οποία βοηθά τα αναπτυσσόμενα φυτά να τραφούν. Τα σάκχαρα λειτουργούν ως συντηρητικά και οι Ρώσοι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα πλούσια σε σάκχαρα κύτταρα ήταν εκείνα που χάρισαν στους καρπούς την ικανότητα να επιβιώσουν επί δεκάδες χιλιάδες χρόνια.
Τα μαμούθ, τα απολιθώματα και η πρωτιά
Να τονίσουμε πως στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Κόλιμα της Σιβηρίας, δεκάδες ειδικοί κάνουν έρευνες που σχετίζονται με τα μαμούθ. Σκοπός τους είναι μέσα από τα οστά και τα απολιθώματα, να εντοπίσουν τις βαθύτερες αιτίες που τα οδήγησαν στο θάνατο και τον αφανισμό. Κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν θα αργήσει ο καιρός που επιστήμονες θα μπορούν να κλωνοποιήσουν ξανά μαμούθ.

Μάλιστα, εκτός από τους Ρώσους και οι Ιάπωνες έχουν στείλει επιστήμονες για αυτό το σκοπό. Μεταξύ τους έχει αναπτυχθεί μια κόντρα για το ποιος θα βρει πρώτος κάποιο παγωμένο ζωικό ιστό αυτών των προϊστορικών ζώων.
Οι διαφορές του τότε με το τώρα
Το φυτό «Silene stenophylla» εξακολουθεί να φύεται και στις μέρες μας. Στην τούνδρα της Σιβηρίας είναι εύκολο να το συναντήσει το έμπειρο μάτι των ερευνητών. Ωστόσο, τα φυτά που μεγαλώνουν σήμερα, έχουν κάποιες μικρές μεν, σημαντικές δε διαφορές με τους μακρινούς προγόνους τους. Αυτές εντοπίζονται κυρίως στο φύλλο των λουλουδιών και στο σχήμα των πετάλων. Επιπλέον, το σύγχρονο φυτό έχει μεγαλύτερους σπόρους, λιγότερα μπουμπούκια και αναπτύσσεται γρηγορότερα. Οι έρευνες που θα αιτιολογήσουν πειστικά αυτές τις διαφορές συνεχίζονται.
Παλαιότερες πετυχημένες απόπειρες
Ανάλογες επιτυχίες έχουν υπάρξει και στο παρελθόν, με χουρμάδες από ένα φοίνικα 2.000 ετών στη Μασάντα του Ισραήλ και με ένα λωτό 1.200 χρόνων. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το παγωμένο υπέδαφος λειτουργεί ως φυσική αποθήκη (κατάψυξη) για τις αρχαίες μορφές ζωής, τις οποίες μπορεί να διατηρεί σε άριστο επίπεδο επί δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Το επόμενο στάδιο
Τα στοιχεία από αυτή τη μελέτη αναμένεται να αξιοποιηθούν στις έρευνες που γίνονται για να εξακριβωθούν οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Όπως τονίζουν, επόμενο βήμα είναι η προσπάθεια τους να ζωντανέψουν φυτά, ζώα και οργανισμούς, που θεωρούνται εξαφανισμένοι από τον πλανήτη γη. Κάτι σαν το Τζουράσικ Παρκ, όπως έσπευσε να τονίσει ο Ρόμπιν Πρόμπερτ, επικεφαλής του Τμήματος Συντήρησης και Τεχνολογίας της Τράπεζας Σπερμάτων της Χιλιετίας στη Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου