Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου στα βόρεια της Ιταλίας

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.kerdos.gr
Ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου στα βόρεια της Ιταλίας
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, σήμερα, το πρωί, στην Ιταλία, ο οποίος έχει προκαλέσει όχι μόνο εκτεταμένες υλικές ζημιές, αλλά και τον θάνατο σε εννέα ανθρώπους, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδονατι από τη γειτονική μας χώρα.
Τον σεισμό διαδέχθηκαν νέες δονήσεις που έγιναν αισθητές σε όλη τη βόρεια Ιταλία, περιλαμβανομένων των πόλεων Μόντενα, Μπρέσια και Μιλάνο.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 10:00 το πρωί, σε ώρα Ελλάδος και στις 09:00, σε τοπική, και έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στο Μιλάνο, όπου πανικόβλητος ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, όσο και στη Μπολόνια. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 38 χλμ βορειοανατολικά της Μόντενα και 9 χλμ της Μιράντολα -όπου είχαν σημειωθεί ζημιές από το σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας- (40 χλμ βόρεια της Μπολόνιας και 161 χλμ ανατολικά του Μιλάνου), ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 10 χλμ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο απολογισμός των νεκρών έχει ανέβει στους δέκα. Ανάμεσά τους και δυο γυναίκες, 45 και 50 ετών αντιστοίχως, οι οποίες εργάζονταν σε τοπικές βιομηχανίες. Στα θύματα του Εγκέλαδου, συμπεριλαμβάνονται εργάτες και ένας καθολικός ιερέας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει και η Corriere della Sera, οι νεκροί είναι τουλάχιστον δέκα, εκ των οποίων δύο στη Μιράντολα, ένας στο Ροβερέτο Σουλ Σέκια (Rovereto sul Secchia), τρεις σε Κονκόρντια, Φινάλε Εμίλια και Καβέτζο (Concordia, Finale Emilia, Cavezzo), τρεις στο Σαν Φελίτσε Σουλ Πανάρο (San Felice sul Panaro).
Μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα ο αριθμός των τραυματιών. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όμως , τονίζουν ότι φέρεται να είναι υψηλός.
Ιταλοί πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να προσπαθήσουν να απεγκλωβίσουν εργάτες που φέρονται να έχουν καταπλακωθεί από τα συντρίμμια σε βιομηχανία έξω από το χωριό Μεντόλα. Σε όλη την βόρειο Ιταλία έχουν εκκενωθεί τα σχολεία, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις είναι, σε πολλές περιπτώσεις, εκτός λειτουργίας.
Ο Ιταλός υπουργός Παιδείας, κ. Φραντσέσκο Προφούμο έκανε γνωστό ότι μέχρι την Πέμπτη τα σχολεία πρόκειται να μείνουν κλειστά, για να μπορέσουν να εξακριβωθούν όλες οι ζημιές στα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής. Το υπουργείο παιδείας της Ρώμης, απέστειλε ειδικές ομάδες ψυχολόγων, προς στήριξη των κατοίκων, και ιδίως, των παιδιών.
Ζημιές καταγράφονται στα χωριά Μιράντολα, Φινάλε Εμίλια και Σαν Φελίτσε Σουλ Παναρο, όπου ήδη πάντως είχαν εκκενωθεί σπίτια μετά τη δόνηση της 20ης Μαΐου, η οποία κόστισε τη ζωή επτά ανθρώπων. Στο χωριό Φινάλε Εμίλια κατέρρευσε ο πύργος που είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από το σεισμό της 20ης Μαΐου, ενώ στο χωριό Μιράντολα κατέρρευσε η κεντρική εκκλησία.
«Η Εμίλια Ρομάνια και η Ιταλία θα ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη στιγμή», τόνισε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, κ. Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο. «Είμαι βέβαιος ότι θα την ξεπεράσουμε», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στους πληγέντες.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο Ιταλός πρωθυπουργός, κ. Μάριο Μόντι και ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, κ. Βάσκο Ερράνι, τόνισαν ότι «το ιταλικό κράτος κινητοποιήθηκε άμεσα και οι κάτοικοι δεν πρόκειται, σε καμμία περίπτωση, να μείνουν αβοήθητοι».
«Οι κρατικοί θεσμοί θα κάνουν άμεσα ότι μπορούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, για να βοηθηθούν οι πολίτες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Τη στιγμή που ξαναχτύπησε ο Εγκέλαδος, ήμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε την συνεδρίαση στο κυβερνητικό μέγαρο, για την παροχή βοήθειας σε όσους είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό, της 20ης Μαίου», πρόσθεσε ο Μάριο Μόντι.
Ο σεισμός έπληξε για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα ημέρες την περιοχή Μόντενα στην περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια της Ιταλίας. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το νέο αυτό χτύπημα του Εγκέλαδου, μπορεί να προκλήθηκε από ένα νέο ρήγμα, διαφορετικό από εκείνο του σεισμού της 20ής Μαΐου.
Πολλοί σχολιαστές, υπογραμμίζουν ότι η νέα, σημερινή ισχυρή δόνηση δυσκολεύει σε τραγικό βαθμό την οικονομική αναδιοργάνωση της περιοχής, διότι πολλές παραγωγικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, είχαν ήδη πληγεί από το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου, στις 20 Μαίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου