Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!! ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΡΕΤΖΑΤΟ


Στον «αέρα» η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Αναρτήθηκε από τον/την docimastikos στο Μαΐου 9, 2012

http://www.newsbeast.gr/files/temp/30F70839692937F11E2DC25CFFECCDC8.jpg







Σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι διερευνητικές εντολές.

Κανονικά προχωρούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, όπως το τμήμα του μητρώου βουλευτών, το τμήμα προσωπικού και το λογιστήριο, όλες τις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την υποδοχή των τριακοσίων βουλευτών που εξελέγησαν στην αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, αλλά και των συνεργατών που έχουν δικαίωμα να επιλέξουν, όπως και της αναζήτησης χώρων στο κτίριο του Κοινοβουλίου, στους οποίους θα φιλοξενηθούν οι επτά διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες, που αναδείχθηκαν από τις κάλπες.
Ως ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής μετά τις εκλογές 2012 σε πρώτη συνεδρίαση, έχει προσδιοριστεί, με το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της προηγούμενης Βουλής, η 17η Μαΐου, ημέρα, κατά την οποία, εφόσον τελικώς ισχύσει και δεν επισπευστεί η σύγκληση της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, αναμένεται να γίνουν ο καθιερωμένος αγιασμός και η ορκωμοσία των βουλευτών.
Ενώ όμως όλα προχωρούν κανονικά στο Κοινοβούλιο, τα τελευταία 24ωρα έχει ανακύψει ζήτημα με το αν είναι επιβεβλημένη η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, εφόσον απαιτηθεί να προκηρυχθούν εκλογές, επειδή, ενδεχομένως, δεν θα καρποφορήσουν οι διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό κυβέρνησης, ούτε θα επιτευχθεί συμφωνία των κομμάτων στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς που προβλέπεται να γίνει ακολούθως.
Το ερώτημα αν μπορεί να διαλυθεί η Βουλή, χωρίς νωρίτερα να έχει συγκροτηθεί σε σώμα, διχάζει τους συνταγματολόγους, όπως επεσήμαναν κοινοβουλευτικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το ΑΜΠΕ. Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, θα πρέπει πρώτα να συγκληθεί και να ορκιστούν οι βουλευτές, ώστε αμέσως μετά, με Προεδρικό Διάταγμα, να διαλυθεί και να προκηρυχθούν οι νέες βουλευτικές εκλογές.
Αντιθέτως, άλλοι ερμηνευτές του καταστατικού χάρτη της χώρας, διατυπώνουν την άποψη ότι εφόσον καταλήξουν σε αδιέξοδο όλες οι διαδικασίες, που προβλέπει το Σύνταγμα για τη διακρίβωση της δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης, τότε θα πρέπει να εκδοθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα διεξαγωγής εκλογών και σύγκλησης της επόμενης Βουλής χωρίς να απαιτείται προηγουμένως σύγκληση της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και ασφαλώς χωρίς ορκωμοσία βουλευτών, με το πλαίσιο που διέπει τη βουλευτική ασυλία.
Ο προβληματισμός για τη διάλυση της Βουλής έχει, όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικοί κύκλοι, ευθεία διασύνδεση με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το ενδεχόμενο παραγραφής αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως και με υποθέσεις άρσης βουλευτικής ασυλίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 86 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητα πρότασης άσκησης δίωξης κατά υπουργών ή υφυπουργών μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.
Αντίστοιχος προβληματισμός διατυπώνεται για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας, καθώς ως βουλευτική περίοδος λογίζεται το διάστημα από τη διενέργεια των εκλογών ως τις επόμενες εκλογές, ενώ ειδικώς η βουλευτική ασυλία επεκτείνεται μέχρι την ορκωμοσία της νέας Βουλής.


Κρυμμένος «άσσος» στο μανίκι του Παπούλια

Αναρτήθηκε Μαΐου 9, 2012


Κρυμμένος «άσσος» στο μανίκι του Παπούλια




Αποφασισμένος να βρεθεί πολιτική λύση αποδεκτή από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς (ή πάντως από τους περισσότερους) είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει η χώρα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο μία νέα εκλογική περιπέτεια.
Το Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λόγω «εθνικής κρίοσης», την οποία θα επικαλεστεί ο Κάρολος Παπούλιας στην επικείμενη συνάντησή του με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς τα αμέσως επόμενα 24ωρα, να προτείνει μία λύση ανάγκης στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» από  προσωπικότητες αποδεκτές από τα κόμματα, με βραχύβια διάρκεια λειτουργίας (και πάντως μέχρι τέλος Σεπτέμβρη) για να χειριστεί τα ύψιστης σημασίας εθνικά θέματα που έχουν σχέση με τις ταμειακές ανάγκες της χώρας.
Με δεδομένη τη θέση της ΕΕ και της τρόικας, ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί με το Μνημόνιο 2 δεν αλλάζουν και άρα αν δεν εφαρμοστούν άμεσα από την Ελλάδα κλείνουν οι στρόφιγγες χρηματοδότησης της χώρας και υπάρχει άμεσος κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προ των ευθυνών τους με σκληρή και καθαρή γλώσσα.


Μπλόκο στο ενδεχόμενο νέων εκλογών λόγω. ΕΛΣΤΑΤ

Αναρτήθηκε  Μαΐου 9, 2012
 
Σε δημογραφικό. κενό αναμένεται να πέσουν οι αρμόδιοι φορείς, εάν. τελικά δεν βρεθεί λύση για το σχηματισμό κυβέρνησης και η χώρα οδηγηθεί σε νέο γύρο εκλογών. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην αδυναμία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. να έχει έτοιμη και να δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την απογραφή του 2011 για το νόμιμο πληθυσμό της χώρας, στοιχείο απαραίτητο για την κατανομή των βουλευτικών εδρών.
Σημειώνεται ότι το Σύνταγμα επιτάσσει ότι σε περίπτωση που οι εκλογές διεξαχθούν μετά από ένα έτος από την απογραφή, θα πρέπει να γίνουν με γνώμονα τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από αυτήν. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία απογραφή διεξήχθη, στις 24 Μαΐου 2011, συνεπώς εάν οι εκλογές διεξάγονταν τον Ιούνιο, θα πρέπει τα στοιχεία της απογραφής να ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό των βουλευτικών εδρών.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης παραδέχθηκε ότι «τα στοιχεία της απογραφής του 2011 δεν υπάρχουν ακόμα».Ο υπουργός πρόσθεσε ότι για το θέμα είναι ενημερωμένος ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος με τον οποίο, από κοινού, αναζητούν λύση.
«Είναι ένα θέμα που το εξετάζουμε, έχω ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα και για πολλές πτυχές του», είπε ο κ. Γιαννίτσης. «Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, πριν οριστικοποιήσω την άποψή μου δε θα ήθελα να μιλήσω δημόσια γι΄ αυτό. Καταλαβαίνω ότι είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα στην περίπτωση άμεσης προκήρυξης εκλογών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου