Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΕΠΑΝΑΦΕΡΩ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ!!




Για την ιστορία και μόνο 
ΑΠΟ ΤΗΝ  ΑΝΑΡΤΗΣΗ  ΤΕΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ,ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ότι χάριν της αρχαιολογικής αυτής κυψέλης ήταν εφικτό να γίνουν τα παρακάτω:
  • Η επί τριετία φιλοξενία της αρχαιολογικής αποστολής της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για την έρευνα, ανασκαφή και μερική συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του μνημειώδους μυκηναϊκού τάφου στα Τζαννάτα Πόρου.
  • Η ανασκαφή τριμερούς αρχαίου οικοδομήματος στην περιοχή «Κάναλος»  στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Spec το οποίο δυστυχώς αργότερα ισοπεδώθηκε παρανόμως από τον ιδιοκτήτη της έκτασης.
  • Η επί δεκαετία φιλοξενία της αποστολής της Εφορείας Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας του ΥΠ.ΠΟ για την έρευνα ανασκαφή και συντήρηση του αρχαιολογικού υλικού του Σπηλαίου της Δράκαινας στα πρανή του φαραγγιού του Πόρου.
  • Η επί εικοσαετία συστηματική μελέτη του αρχαιολογικού υλικού του σπηλαίου της Δράκαινας και η εκπόνηση τριών Διδακτορικών διατριβών από μεταπτυχιακούς αρχαιολόγους κάτω από την εποπτεία της αρχαιολόγου Δρ. Στρατούλη Γεωργίας η οποία ήταν η επικεφαλής της διεπιστημονικής αποστολής για την έρευνα και μελέτη του υλικού του Σπηλαίου της Δράκαινας. 
  • Η οργάνωση κάθε καλοκαίρι αρχαιολογικού εργαστηρίου και περιοδικής έκθεσης ελεύθερης στο κοινό που αφορούσε την νεολιθική περίοδο. 
  • Η επί τριετία φιλοξενία φοιτητών και αρχαιολόγων της αρχαιολογικής σχολής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης για την επιφανειακή έρευνα, καταγραφή, τοπογραφική αποτύπωση, εμβαδομέτρηση και αξιολόγηση όλων των αρχαιολογικών εγκαταστάσεων της Κεφαλληνίας (πλην της χερσονήσου της Παλλικής) κάτω από την διεύθυνση του DrKlavs Randsborg καθηγητή αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης η οποία δημοσιεύτηκε σε δίτομο έργο τo 2002 που φέρει τον τίτλο ΚEPHALLENIA  ARCHEOLOGY & HISTORY The Ancient Greek Cities από τις εκδόσεις  BLACKWELL MUNKSGAARD.
  • Η φιλοξενία επί διετία ομάδας σπηλαιοδυτών της Εφορείας Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας, του ΣΠΕΛΕΟ και της Εφορείας Εναλίων αρχαιοτήτων του Υπ.Πο για την μελέτη των σπηλαίων της παράκτιας ζώνης της νήσου Κεφαλληνίας.  
  • Η φιλοξενία μέρους της ομάδας των συντηρητών που προσελήφθηκαν από την ΛΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για την συντήρηση και προστασία των ψηφιδωτών της Ρωμαϊκής βίλας στην Σκάλα.
  • Η επί δεκαετία και πλέον λειτουργία των θερινών μαθημάτων για την Ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό των φοιτητών της έδρας των Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Simon Fraser από το Βανκούβερ του Καναδά.
  • Η επί δεκαπενταετία περιοδική φιλοξενία και εγκατάσταση της βάσης  των αρχαιολογικών αποστολών της Εφορείας  Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας για την μελέτη και χαρτογράφηση όλων των σπηλαίων της Κεφαλληνίας.
  • Η διενέργεια του πρώτου Συνεδρίου που έγινε για την περιοχή των Πρόννων το 2005 από τον τότε Δήμο Ελειού-Πρόννων υπό την προεδρία του καθηγητή της ιστορίας Δρ. Γεράσιμου Πεντόγαλου με τίτλο: «Συνέδριο για τα γράμματα την ιστορία και την λαογραφία των Πρόννων».
  • Η επί διετία περιοδική φιλοξενία μελετητών του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος» για την μελέτη των παλαιοακτών της Κεφαλληνίας.
  • Η φιλοξενία της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου η οποία από το 2010 και επί τρία συνεχόμενα χρόνια σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ το ΕΛΚΕΘΕ  και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπό την εποπτεία του Υπ.Πο πρόκειται να φέρουν εις πέρας την «Αρχαιολογική και Διεπιστημονική Έρευνα Επιφανείας επί των υποθαλάσσιων παλαιοακτών της νήσου Κεφαλληνίας κατά μήκος της παράκτιας περιοχής Συκιά- Σκάλα-Λουρδάς»
  • Η επί δεκαπενταετία ίδρυση επίσημης αρχαιολογικής αποθήκης και εργαστηρίου συντήρησης για την φύλαξη και  συντήρηση όλων των αρχαιοτήτων που είχαν αναφορά την περιοχή των Πρόννων και όχι μόνο. Η αρχαιολογική αυτή αποθήκη ήταν ο απαραίτητος προάγγελος για την λειτουργία της μόνιμης έκθεσης  αρχαιοτήτων (δηλ ένα μικρό μουσείο) στην μεγάλη αίθουσα του κτιρίου που προγραμμάτιζε να κάνει ο νέος έφορος αρχαιοτήτων Δρ. Αντώνης Βασιλάκης και είχε ανακοινώσει μάλιστα την δρομολόγηση του!
  • Η σύσταση αρχαιολογικού εργαστηρίου εποπτευόμενο από την Λ.Ε Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για την μελέτη του οστεολογικού υλικού του νεκροταφείου των Πρόννων και την ανασύστασή τους από μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Simon Fraser.
  • Και τέλος η  εγκατάσταση της βάσης της αρχαιολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Simon Fraser από το Βανκούβερ του Καναδά στην Ελλάδα, μια πρωτοβουλία του Κεφαλλήνα πολιτικού Γεράσιμου Αρσένη όπου σε συνεργασία με την έδρα των Ελληνικών σπουδών του ομώνυμου Πανεπιστημίου, το Υπουργείο Παιδείας και τον τότε Δήμο Ελειού-Πρόννων υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για την εξειδίκευση  φοιτητών από διάφορα Πανεπιστήμια  της  βορείου Αμερικής στις αρχαιολογικές έρευνες που θα διεξάγει η Λ.Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή μας. Η αποστολή αυτή του Πανεπιστημίου ξεκινούσε τις δραστηριότητές της κάθε χρόνο για τέσσερις μήνες (Σεπτέμβρης – Δεκέμβρης), οι ανασκαφές γινόντουσαν με χρήματα του Πανεπιστημίου και το πρόγραμμα παρείχε στους φοιτητές επιπλέον προπτυχιακά μαθήματα που αφορούσαν την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και την μελέτη των κειμένων του Ομήρου.    

Αυτά ήταν μερικά από αυτά που συνέβησαν στην αρχαιολογική κυψέλη του τ.Τουριστικού Ξενώνα των Πρόννων επ’ ωφελεία της έρευνας, της γνώσης και ανάδειξης  της ιστορίας μας, αλλά και της τοπικής οικονομίας. Τα παρουσιάζω αυτά για να καταλάβει ο απλός αναγνώστης  την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά  ημών των Ελλήνων όπου «των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν», πριονίζοντας μονίμως και σταθερά το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου