Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

NEA KEFALONIAPRESS

6  /   6   TOY  12!!
 Η Αφροδίτη θα περάσει από τον ηλιακό δίσκο
http://www.astrovox.gr/forum/files/thumbs/t_map2012-2_283.gif 
Στις 6 Ιουνίου 2012 θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο, τη διάβαση της Αφροδίτης από τον ηλιακό δίσκο. Το 2004 είχε λάβει χώρα για τελευταία φορά μια τέτοια διάβαση. Επειδή οι διαβάσεις της Αφροδίτης συμβαίνουν ανά ζεύγη με 8 χρόνια διαφορά ανάμεσα στις διαβάσεις του ζεύγους αλλά περισσότερα από 100 χρόνια διαφορά ανάμεσα στα ζεύγη, αν χάσουμε τώρα την ευκαιρία θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2117 για το επόμενο ζεύγος διαβάσεων!

Δυστυχώς η Ελλάδα δε βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για την παρατήρηση του φαινομένου καθώς αυτό θα αρχίσει κατά τη διάρκειας της νύχτας. Η ανατολή του ήλιου θα βρει το φαινόμενο μετά τη μέση της διάβασης και κατά συνέπεια θα παρατηρήσουμε ένα σχετικά μικρό τμήμα από την έξοδο της Αφροδίτης και μάλιστα σε χαμηλό ύψος.

Ο ήλιος στις 6/6 ανατέλλει λίγο μετά τις 6 το πρωί στα βορειοανατολικά, περίπου στις 60 μοίρες αζιμούθιο. Για την παρατήρηση του φαινομένου θα απαιτηθεί καθαρός ορίζοντας στα βορειονατολικά. Το φαινόμενο θα τελειώσει με την έξοδο της Αφροδίτης στις 8 παρά 5 το πρωί με τον ήλιο σε ύψος 20 μοιρών.

Με τον όρο "επαφές" περιγράφουμε το σημείο όπου ο δίσκος της Αφροδίτης θα εφάπτεται με τον ηλιακό δίσκο. Από την Ελλάδα δε θα δούμε τις πρώτες δύο επαφές (είσοδος) ωστόσο θα δούμε τις τελευταίες δύο (έξοδος). Εσωτερικά η Αφροδίτη θα έρθει σε επαφή με τον ήλιο στις 7:37:50 και εξωτερικά στις 07:55:26 που σημαίνει και τη λήξη του φαινομένου.

Συνημμένη μπορείτε να βρείτε μια εικόνα με την παγκόσμια ορατότητα του φαινομένου καθώς και ένα βίντεο από το starry night που δείχνει μια προσομοίωση του φαινομένου από τη στιγμή που θα είναι ορατό στην Ελλάδα και μετά (η οριζόντια γραμμή στην αρχή δείχνει τον ορίζοντα).

Η παρατήρηση της διάβασης μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά φίλτρα στα τηλεσκόπια σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ:
http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15712
Η παρατήρηση του ήλιου, ακόμα και στην ανατολή όταν είναι χαμηλά, χωρίς ειδικά φίλτρα είναι επικίνδυνη!

Χρήσιμα link:

http://transitofvenus2012.blogspot.com/
http://eclipse.gsfc.nasa.gov/transit/venus0412.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Transit_of_Venus

και φωτό από τη διάβαση του 2004:
http://www.astrovox.gr/forum/album_cat.php?cat_id=79&sort_method=pic_time&sort_order=DESC&start=72

Ένα μοναδικό ξεχωριστό αστρονομικό φαινόμενο περιμένουν αύριο οι επιστήμονες από όλα τα μέρη του πλανήτη. Η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που θα αρχίσει να εξελίσσεται από τις 01:05( ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης και θα διαρκέσει έξι ώρες και 40 λεπτά.

Όσοι δεν στρέψουν εκείνη την ώρα τα μάτια τους προς τον ουρανό θα πρέπει να περιμένουν άλλα 105 χρόνια μέχρι να επαναληφθεί το φαινόμενο, δηλαδή το 2117. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όμως, καθώς όσοι το παρακολουθήσουν θα πρέπει να κοιτάξουν τον ήλιο με ειδικό τηλεσκόπιο εφοδιασμένο με φίλτρα για την ηλιακή ακτινοβολία και όχι με γυμνά μάτια ή με  απλά γυαλιά ηλίου, διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τύφλωσης. 

Η διάβαση της Αφροδίτης, γίνεται ορατή, όταν ο πλανήτης διέρχεται ακριβώς μεταξύ του Ήλιου και της Γης. Μέρα με τη μέρα, η απόσταση της Αφροδίτης από τον Ήλιο μικραίνει και την Τετάρτη 6 Ιουνίου ο γειτονικός μας πλανήτης θα διακρίνεται σαν μία μικρή στρογγυλή σκοτεινή κουκκίδα που θα διασχίζει τον φωτεινό δίσκο του Ήλιου και θα είναι ορατή περίπου από τα τρίτα τέταρτα της υδρογείου.

Πρόκειται για ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που παρατηρείται τέσσερις φορές κάθε 243 χρόνια και μια μοναδική ευκαιρία για να γίνουν πολύτιμες παρατηρήσεις και μελέτες για την ατμόσφαιρα του πλανήτη Αφροδίτη, αλλά για άλλους πλανήτες στο μακρινό Διάστημα.

Το φαινόμενο θα είναι ορατό από την Αλάσκα, τον Βόρειο Καναδά και τον Δυτικό Ειρηνικό έως τη Βόρεια Ασία, την Άπω Ανατολή, και την Ανατολική και Κεντρική Αυστραλία.

Στο μεγαλύτερο τμήμα της - άτυχης - Ευρώπης, ο Ήλιος θα ανατείλει στις 6 Ιουνίου έπειτα από την ολοκλήρωση της διάβασης, ενώ η Ελλάδα θα προλάβει να δει ένα μέρος της. 

Η Ελλάδα δε βρίσκεται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση για την παρατήρηση του φαινομένου καθώς αυτό θα αρχίσει κατά τη διάρκειας της νύχτας. Η ανατολή του ήλιου θα βρει το φαινόμενο μετά τη μέση της διάβασης και κατά συνέπεια θα παρατηρήσουμε κάτι λιγότερο από το μισό φαινόμενο βλέποντας όμως την έξοδο της Αφροδίτης. 

Τρίτη 05.06.12
new  Προσλήψεις στον Δήμο και στο Δημόσιο
http://1.bp.blogspot.com/-KHTGsqy4Y00/ThL2Ow4ZxxI/AAAAAAAAu_o/TIBk-4UTelU/s1600/mpeigouots.jpg 
Διαβάστε περισσότερα...
Καταγγελίες Πολιτών
Τρίτη 05.06.12
new  Τα τρενάκια θα γίνουν τρία;; ΖΗΤΩΩΩΩ!!
http://kefaloniapress.gr/images/stories/epixeiriseis/yellow_train.jpg 
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου