Eλεος, κύριε Mεταξά! Mιά επιστολή του Γιώργου Mηλιαρέση για το θέμα του Ξενώνα του Πόρου.
Aπό το μέλος του Συμβουλίου της Δημοτικής Kοινότητας Πόρου κ. Γιώργο Mηλιαρέση, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:
Κύριε Διευθυντή,
Δεν πιστεύουμε καθόλου ότι το αντικείμενο, όλης αυτής της οχλοκρατικής κίνησης που η τελευταία (ας ελπίσουμε), παράσταση έφτασε και παίχτηκε στο θέατρο «Κέφαλος» του Αργοστολιού, ήταν μόνο η παραχώρηση του τουριστικού περιπτέρου του Πόρου στο Υπ. Πολιτισμού.

Oπως διαφαίνεται απ τα γεγονότα, άλλες είναι οι αιτίες: Ρεβανσιστικά απωθημένα, όπως αναφέρεται στη θαυμάσια τεκμηριωμένη επιστολή των κ. Δ. Αραβαντινού και κ. Σπ. Σαμούρη στον «Ημερήσιο». Είναι μία. Συμφωνώ απόλυτα επίσης με τη σοφή ανάλυση που διατυπώνει ο Χρυσ. Αγγούριας για το κ. Μεταξά στον «ΗΜΕΡΗΣΙO» στις 10/07/12. …Διαφημίστηκε …στα χνάρια του Oδυσσέα, κι έκανε όνομα...
Σ' αυτό, με την άδεια του κ. Αγγούρια θα ήθελα να προσθέσω το εξής: O Oδυσσέας τέλειωσε ένα μεγάλο πόλεμο και μετά βασανίστηκε στη προσπάθειά του να γυρίσει στην Ιθάκη για 10 χρόνια ενώ ο κ. Μεταξά λατρεύει το πόλεμο και ξανάρχισε ξανά την αυτοδιαφήμισή του σαν αρχάγγελος προστάτης της αρχαιολογίας και φυσικά του ΠOΛΥΒΑΣΑΝΙΣΜEΝOΥ Oδυσσέα. Αυτό το όνομα έχει μαγικές ικανότητες για τους πολιτικούς. Γι’ αυτό πιστεύω τώρα ότι ο πόλεμος δεν είναι για τον Oδυσσέα. Η αντανάκλαση από όλες τις συνισταμένες δείχνει πολιτική και ο πόλεμος είναι πολιτικός, με σκοπό να δυσφημιστεί και να εξαφανισθεί το καθόλου εύκολο έργο του Δημάρχου. Καταστρέφοντας το έργο αυτής της δημοτικής αρχής, πιστεύετε ότι οι ανοίγονται οι ουρανοί διάπλατοι για τις επόμενες εκλογές. Ηδη ο κ . Δήμαρχος δέχτηκε το πρώτο πυροβολισμό απ το κ Μεταξά που γράφει στον «Ημερήσιο» στις 10-07-12, «...δεν το κατάφερε γιατί δεν συγκρούστηκε και οδηγήθηκε νομοτελειακά όπως και χθες σε μια ανιστόρητη απόφαση που θα τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή».
Ελεος κ. Μεταξά. Σε ποιά ακαδημία σπουδάσετε Δημοκρατία; Τι θέλατε, να μας δέσει με μιά τριχιά στο στυγερό του αλωνιού όπως έδεναν τα γαϊδούρια και άλογα να αλωνίσουν τα δημητριακά; Εσείς, φαίνεται ότι προτιμούσατε το καμουτσίκι και ασφαλώς είχατε καλύτερα αποτέλεσμα. Το χωριό μας έγινε και είναι Παράδεισος. Δυστυχώς ο οικονομικός μαρασμός έσβησε τα όνειρα της νεολαίας μας για ένα ελπιδοφόρο μέλλον! Και επειδή μιλάμε για τη νεολαία μας, πρέπει να αναφέρουμε ότι κανείς πολιτικός δε φρόντισε ποτέ να δημιουργήσει ένα κατάλληλο χώρο, (γιατί όχι στο εκθεσιακό κέντρο), το σπίτι της νεολαίας όπου τα παιδιά μας θα μπορούσαν να ασχοληθούν με πολιτιστικά, λαϊκά και άλλα ενδιαφέροντα για τη ηλικία τους θέματα αντί να χάνονται στα επικίνδυνα ημίφωτα όπου κυριαρχούν τα ναρκωτικά. Υπάρχει πολυτιμότερος θησαυρός στη χώρα μας από τη Νεολαία μας;
Η αλήθεια είναι ότι είσαστε επαγγελματίες πολιτικοί και προσπαθείτε να κρύψετε τα πολιτικά με το φωτοστέφανο της κουλτούρας σαν καμουφλάρισμα. Φυσικά δεν άργησε να έλθει η νέα βουλευτής μας κ. Α . Θεοπεφτάτου που με το δωράκι της κι αυτή για την παρέα σας, ίσως ως ανταμοιβή για τη σημαντική προσφορά σας στις πρόσφατες εκλογές σας ξεσκέπασε. Το ερώτημα είναι δύσκολο! Mπορεί ο κ. Παρίσης να εξυπηρετήσει τις πελατειακές υποχρεώσεις της κ. βουλευτή εις βάρος των αποφάσεων των εκλεγμένων του λαού; Μήπως για χάρη των ανασκαφών, όσο σπουδαίες και να φαίνονται ασυνήδητα πριονίζετε το δέντρο της Δημοκρατίας; Αδιάφορο τι θα γίνει με τον Oδυσσέα, ένα είναι φανερό ότι έχετε αρχίσει την προεκλογική εκστρατεία και θα ήταν πιο έντιμο να αφήσετε την αρχαιολογική δόξα στους αρχαιολόγους που τους ανήκει. Μ αυτό τον τίμιο τρόπο και οι αρχαιολόγοι θα κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα και μείς θα γλυτώσουμε απ τις συκοφαντικές επιθέσεις, και σεις μπορείτε να κερδίσετε τις εκλογές.
Επί πλέον, όπως αποκαλύπτουν τα γεγονότα, ο πόλεμος δεν είναι για το Εκθεσιακό Κέντρο αλλά «προεκλογικός». Βέβαια θα ήταν πιο ανθρώπινο να γίνεται με θεμιτά μέσα! Εδώ που φτάσαμε χρειαζόμαστε λίγη κατανόηση και πολλή ανθρωπιά που είναι τόσο απαραίτητη σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Να μη ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε Ελληνες και κανείς δεν θέλει το κακό της Ελλάδας. Aνθρωποι υψηλού πνευματικού επίπεδου πρέπει να γίνονται δάσκαλοι όχι δεσπότες και να διακρίνονται για την επιείκειά τους και ανθρωπιά τους. Αναφέρουμε σ αυτά γιατί στα γραφτά σας δε δείξατε καμία αντικειμενικότητα. Ξεχωρίσετε δυο τρεις και τους θεοποιήσετε,γιατί ακολούθησαν τη δική σας άποψη. Εμάς, όλους τους άλλους μας βαφτίσετε μιάσματα, μας καταδικάσετε και μας στολίσετε με πολλά κοσμητικά επίθετα χωρίς να δείξετε καμιά επιείκεια. Λυπάμαι ειλικρινά που φίλοι μας υψηλού πνευματικού επιπέδου και με φιλελεύθερες ιδέες, πολεμάνε τόσο σκληρά τη φτωχή μας δημοκρατία! Δυστυχώς εδώ είναι το πρόβλημα.
Διάβασα στον ΗΜΕΡΗΣΙO ένα αμείλικτο και ανελέητο κατηγορώ εναντίον μας που έμοιαζε περισσότερο με αφορισμό της ιεράς εξέτασης.¨ Ενα πραγματικό τσουνάμι από απαξιωματικά επίθετα, γραμμένο όχι με μελάνι αλλά με δηλητήριο. Oι επόμενες λέξεις που ακολουθούν είναι μέρος του απολυταρχικού κατηγορητηρίου: Κακία, εμπάθεια, ανιστόρητοι, χυδαίοι, μικροπρεπείς, σύμβουλοι της ντροπής, άνθρωποι πάθους, μίσους, ανάξιοι, ανόητους, μικροί, αδύναμοι, καταγέλαστους, κουτσή εξουσία… Σ’ αυτό το εξοντωτικό κατηγορώ, υπήρχε περιφρόνηση, προσπαθώντας με το μίσος σας να δαιμονοποιήσετε όλους εμάς που διατηρήσαμε την ελευθερία της σκέψης και της γνώμης. Εδώ θέλω να δανειστώ σε απάντηση αυτών που χρησιμοποίησατε, το δηλητηριασμένο κατηγορητήριο, τη περίφημη απάντηση του Λασκαράτου «ο καθένας χαρίζει απ αυτά που έχει». Φυσικά δε δεχόμαστε τίτλους με βασιλικά προνόμια και ασυλίες που το κατεστημένο έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια. Είναι αδιανόητο να δεχθούμε ότι ένας άνθρωπος θα μπορούσε να χύσει τόσο δηλητήριο εναντίον τόσων ανθρώπων που το αμάρτημά τους ήταν να εκτελέσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Κανείς μας δεν πιστεύει ότι είμαστε προικισμένοι με το «αλάθητο» αλλά ούτε δεχόμαστε κανένα άλλον να έχει αυτές τις ικανότητες αδιάφορο ποιοί είναι.
Δυστυχώς αρκετοί παντογνώστες διαφωτιστές κυκλοφορούν με το σπαθί έτοιμοι να κόψουν τα κεφάλια των αμαρτωλών. Κλείνοντας, θέλω να διατυμπανίσω ότι εμείς το συμβούλιο της ΔΗΜ. κοιν. Πόρου ΠΑΝΤΑ και ΠΑντιοτρόπως βοηθήσαμε, την αρχαιολογία, πολλά σχολεία συμπεριλαμβανομένου του πανεπιστημίου SIMON FRAZER του Καναδά με όλες μας τις δυνάμεις. Ακόμη τη παρούσα περίοδο και μέχρι το τέλος του Ιουλίου φιλοξενούμε ομάδα αρχαιολογικών ερευνών του πανεπιστήμιου Πελοποννήσου. Ανεύθυνες δημοσιεύσεις εναντίον αυτής της πραγματικότητας είναι ψευδείς και κακόβουλες συκοφαντίες με μοναδικό σκοπό την πολιτική δυσφήμιση και παρενόχληση του έργου και των υπηρεσιών του Δήμου αποβλέποντες σε πολιτικά.
Επίσης ευχαριστούμε όλους όσους μας συμβουλεύουν για το πρόβλημα της αρχαιολογίας. Γνωρίζουμε κι εμείς ότι καλύτερη και σωστή λύσης είναι η κατασκευή ενός κτηρίου με κατάλληλες αρχαιολογικές προδιαγραφές.
Γιώργος Μηλιαρέσης, 
Δ/χος Μηχανικός,
μέλος συμβ. Δημ. κοιν. Πόρου. 
13/07/12