Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Πώς μυρίζουν οι άνθρωποι που προσελκύουν τα κουνούπια;



Με τι κριτήρια επιλέγουν το «θύμα» τους τα κουνούπια τους καλοκαιρινούς μήνες;

Πώς μυρίζουν οι άνθρωποι που προσελκύουν τα κουνούπια;
Σύμφωνα με έρευνα, τα κουνούπια μόνο τυχαία δεν επιλέγουν το θύμα τους...!
Ο Καρλ- Μάρτιν Βαγκν Γένσεν, επικεφαλής της έρευνας στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Άαρχους εξηγεί ότι «τα κουνούπια έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα και τη θερμότητα που εκπέμπει ο καθένας. Συγκεκριμένες μυρωδιές όμως, μπορούν να αποτελέσουν, επίσης, πόλο έλξης»

Δεν έχουν προσδιοριστεί ποιες ακριβώς είναι αυτές οι μυρωδιές, όμως οι έρευνες δείχνουν ότι κάποιες από αυτές ελκύουν πολύ περισσότερο τα κουνούπια σχέση με άλλες.
«Όλοι οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο έτριψαν τρυβλία Πέτρι (ρηχά γυάλινα ή πλαστικά κυλινδρικά πιάτα που χρησιμοποιούνται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών) στο στομάχι τους. Με αυτόν τον τρόπο οι μυρωδιές τους εγκλωβίζονταν στα πιάτα, τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνταν σε ένα περίβλημα γεμάτο κουνούπια» ανέφερε. «Τα κουνούπια επανειλημμένα προσγειώνονταν σε μερικά από τα πιάτα, αλλά δεν πλησίαζαν καθόλου κάποια άλλα»
Τα πειράματα αυτά κατέρριψαν επίσης και τη θεωρία για τη βιταμίνη Β, ότι μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια στα κουνούπια, όμως δεν αποκλείουν εντελώς την πατροπαράδοτη μέθοδο με το σκόρδο, αφού όπως αναφέρουν οι επιστήμονες «το σκόρδο ενδέχεται να καλύπτει οσμές που ελκύουν τα κουνούπια».
Πάντως απ' ότι φαίνεται η μόνη αξιόπιστη μέθοδος για να μένουν τα κουνούπια μακριά, έως τώρα, είναι τα διάφορα υποαλλεργικά απωθητικά σπρέι που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Τα συστατικά τους περιέχουν συγκεκριμένες οσμές που μπερδεύουν τα αιμοδιψή έντομα.
Το πρώτο πράγμα που κάνει ένα κουνούπι, όταν ψάχνει για «θήραμα» είναι να εξετάσει εάν υπάρχουν άνθρωποι ή ζώα στην περιοχή.
«Όταν το κουνούπι έρχεται κοντά χρησιμοποιεί την οσμή, τη θερμότητα και το διοξείδιο του άνθρακα για να επιλέξει που θα τσιμπήσει. Εάν όμως μπερδευτεί από ένα απωθητικό δεν θα πλησιάσει καν» επισημαίνει ο κ. Γένσεν.
Παρ' όλα αυτά, ακόμη και τα εντομοαπωθητικά δεν προσφέρουν 100% προστασία, αλλά περίπου 70%, όποτε εν τέλει η ιδανική λύση που απομένει μάλλον είναι το... σεντόνι!
Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις και την επικαιρότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ένα  στη σελίδα του Newsbomb.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου