Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

EINAI ΘΑΜΕΝΑ ΤΑ ΚΑΚΑΒΑ?


ΕΙΝΑΙ  ΘΑΜΜΕΝΑ  ΤΑ  ΚΑΚΑΒΑ?( Από τη συλλογή δοκιμίων)
 ΜΕΡΙΚΗ  ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ  ΤΟΝ  ΣΥΝΔΕΣΜΟ  
Από μια μελέτη προσεκτική των χαρτών της Υδρογραφικής
Υπηρεσίας του Ναυτικού εκδόσεως1959 των νησιών Κεφαλονιάς και Ιθάκης ,προκύπτουν  αξιόλογες  παρατηρήσεις σχετικά με τη διαμόρφωση της υφαλοκρηπίδας του Ν.Α. άκρου του Νησιού.
Στο σημείο αυτό βρίσκεται το σημερινό ακρωτήριο Μούντα.
Το ακρωτήριο αυτό σε αντίθεση προς τα άλλα ακρωτήρια του νησιού, εκτός ίσως από εκείνο των Βαρδιάνων ,καταλήγει  σε μια εγκάρσια και σε ευθεία σχεδόν γραμμή ασβεστολιθικής συστάσεως κατάπτωση ,μέσου ύψους από τη θάλασσα περίπου  35 μέτρων και μήκους περίπου επτά χιλιομέτρων…
Πρόκειται για μια κατακρήμνιση  στην πραγματικότητα, που ξεκινά από το ακρωτήρι Καπρί Ν.Α. του Πόρου ,όπως φαίνεται στο χάρτη και φθάνει μέχρι το ακρωτήρι Μούντα Ν.Α. του Κατελειού.
Η μελέτη των βυθομετρικών καμπύλων στο χάρτη αυτόν και ειδικά εκεί που σχηματίζονται τα ύφαλα του ακρωτηρίου ,δημιουργούν την εντύπωση σχηματισμού  μιας ασυνήθιστης σε μορφή και σε έκταση υφαλοκρηπίδας

Ο σχηματισμός της περίεργης αυτής υφαλοκρηπίδας,  μπορεί λογικά να δικαιολογηθεί με την παραδοχή ,ότι προ αμνημονεύτων πιθανώς χρόνων  από σεισμικά και όχι μόνο αίτια ,συνέβη  μια τρομακτικής φύσεως καταβύθιση , που συμπαρέσυρε σχεδόν ολόκληρο το νότιο άκρο του  ακρωτηρίου κάτω από τη θάλασσα.
Η αιτία της καταβύθισης αυτής  μπορεί να αναζητηθεί,  στην πλούσια  σεισμολογική  ιστορία του νησιού.
Η ιστορία αυτή που διασώθηκε ως τις ημέρες μας ανάμεσα σε παραμύθι και θρύλο, μιλάει για κάποιο φοβερό σεισμό στην Κεφαλονιά, που βούλιαξε τα Κάκαβα στα πολύ παλιά χρόνια.
Πράγματι αν κρίνουμε από τις βυθομετρικές καμπύλες ,που πλαισιώνουν τα ύφαλα του ακρωτηρίου και σε απόσταση από την ακτή ενός περίπου χιλιομέτρου σχηματίζουν  μια υποθαλάσσια έξαρση, συμπεραίνουμε
πως  τα πολύ παλιά χρόνια μπορεί να συνέβη η καταβύθιση αυτή που
περιγράφει ο σχετικός θρύλος.  
Η υποθαλάσσια αυτή έξαρση σε σχήμα μπανάνας  εκτάσεως περίπου διακοσίων στρεμμάτων, έχει ένα μέσο βάθος, μόνο 2-3 μέτρα αν και απέχει από την ακτή περίπου ένα χιλιόμετρο.
Νοτιοδυτικά και σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από την προηγούμενη έξαρση βρίσκεται μία άλλη μικρότερη έξαρση σχήματος  γάμα μικρού, με έκταση  εκατό πενήντα περίπου στρέμματα.
Το φυσιολογικό μέσο βάθος της θάλασσας στην περιοχή αυτή των εξάρσεων  κυμαίνεται  στα 30 με 40 μέτρα.
Ο Ιταλός ιστοριοδίφης Porcachi , που έζησε στα μέσα του 16ου αιώνα και ασχολήθηκε με την Κεφαλονιά ,αναφέρει σε ένα από τα γνωστά συγγράμματά του τα εξής:
«…Λένε ότι καθώς η θάλασσα βρίσκεται σε γαλήνη, φαίνονται καθαρά τα λείψανα  της αρχαίας Πόλης  δηλ .δρόμοι ,ερείπια σπιτιών και τείχη»
Για τα Κάκαβα όμως μιλούν  και νεότεροι συγγραφείς ,όπως ο Ζυγομαλάς και οGoodisson.
Δεν έχουμε δυστυχώς πληροφορίες  για τους σεισμούς , που συνέβησαν στους προιστορικούς χρόνους.
Ο πρώτος σεισμός στην Κεφαλονιά, που ιστορικά έχει καταγραφεί έγινε το έτος  1469, όπως αναφέρει και ο Τσιτσέλης.
Όπως όμως  αναφέρει ο ιστορικός Φραντζής (Ιστορ.ΙΙΙCXXX)6977από κτίσεως κόσμου, την Άνοιξη του1469,ένας τρομερός σε ένταση  σεισμός ισοπέδωσε τα νησιά Κεφαλονιά ,Ζάκυνθο και Λευκάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου