Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Το Ελιξίριο του Έρωτα το Σαββατο


Περιγραφή
Η Anna Netrebko και ο Matthew Polenzani πρωταγωνιστούν στη νέα παραγωγή του Bartlett Sher, ενός από τα μεγαλύτερα κωμικά διαμάντια της όπερας, στους ρόλους της άστατης Αντίνα και του άμυαλου Νεμορίνο της. Ο Mariusz Kwiecien είναι ο φασαριόζος δεκανέας Μπελκόρε και ο Ambrogio Maestri είναι ο Ντουλκαμάρα, ο αξιολάτρευτος κομπογιαννίτης και πωλητής του ελιξιρίου. Την ορχήστρα διευθύνει ο Maurizio Benini. Λιμπρέτο του Felice Romani. Παγκόσμια πρώτη: Μιλάνο, Θέατρο Canobbiana, 12 Μαΐου 1832


Πράξη I
Ιταλία, 1836. Ενώ οι χωρικοί ξεκουράζονται από τη δουλειά, ένας νεαρός αγρότης, ο Νεμορίνο, κοιτάζει την όμορφη ιδιοκτήτρια του κτήματος, την Αντίνα, που διαβάζει ένα βιβλίο. Την αγαπάει, αλλά νιώθει ταπεινός μπροστά της. Οι χωρικοί ρωτάνε την Αντίνα τι λέει το βιβλίο της κι εκείνη τούς αφηγείται την ιστορία του Τριστάνου που κέρδισε την καρδιά της Ιζόλδης πίνοντας ένα μαγικό ερωτικό φίλτρο. Τύμπανα αναγγέλλουν την άφιξη του λοχαγού Μπελκόρε και των αντρών του. Παρουσίαζεται στην Αντίνα και της ζητάει να τον παντρευτεί. Η Αντίνα δηλώνει ότι δεν βιάζεται να πάρει μια τέτοια απόφαση, αλλά υπόσχεται να σκεφτεί την προσφορά του. Όταν μένει μόνη με τον Νεμορίνο, η Αντίνα τού λέει ότι καλά θα έκανε να πάει στην πόλη να φροντίσει τον άρρωστο θείο του, παρά να ελπίζει ότι θα κερδίσει την αγάπη της. Ή να κάνει αυτό που κάνει κι η ίδια: ν’ αλλάζει προτιμήσεις κάθε μέρα. Ο Νεμορίνο τής υπενθυμίζει ότι η πρώτη αγάπη δεν ξεχνιέται ποτέ.
Ο Ντουλκαμάρα, ένας πλανόδιος γιατρός, έρχεται στο χωριό και διαφημίζει ένα φάρμακο που γιατρεύει τα πάντα. Όταν ο αλμπάνης τελειώνει το νούμερό του, ο Νεμορίνο τον ρωτάει ντροπαλά αν πουλάει και το ελιξίριο του έρωτα που περιγράφεται στο βιβλίο της Αντίνα. Ο Ντουλκαμάρα λέει ότι το έχει και βγάζει ένα μπουκάλι Μπορντό. Αν και του κοστίζει ό,τι έχει και δεν έχει, ο Νεμορίνο το αγοράζει και το πίνει μονορούφι. Ο Ντουλκαμάρα τού λέει ότι θα επενεργήσει την επόμενη μέρα (που μέχρι τότε ο Ντουλκαμάρα θα έχει φύγει). Όταν εμφανίζεται η Αντίνα, ο Νεμορίνο αρχίζει να νιώθει τις επιπτώσεις του «ελιξιρίου». Βέβαιος ότι την επόμενη μέρα, θα είναι ακαταμάχητος, παριστάνει τον αδιάφορο. Για να τον τιμωρήσει, η Αντίνα φλερτάρει με τον Μπελκόρε. Ο λοχαγός παίρνει διαταγή να επιστρέψει αμέσως στη φρουρά και η Αντίνα δέχεται να τον παντρευτεί εκείνη τη στιγμή. Σοκαρισμένος ο Νεμορίνο, την εκλιπαρεί να περιμένει άλλη μια μέρα, μα εκείνη τον αγνοεί και προσκαλεί όλο το χωριό στον γάμο της. Ο Νεμορίνο αναζητάει απελπισμένα τη βοήθεια του γιατρού.

Πράξη II
Στο γλέντι πριν από τον γάμο, η Αντίνα και ο Ντουλκαμάρα ψυχαγωγούν τους καλεσμένους με μια βαρκαρόλα. Η Αντίνα αναρωτιέται γιατί δεν ήρθε ο Νεμορίνο. Δεν θέλει να υπογράψει το γαμήλιο συμβόλαιο αν δεν είναι κι αυτός εκεί. Στο μεταξύ, ο Νεμορίνο ζητάει από τον Ντουλκαμάρα άλλο ένα μπουκάλι ελιξίριο. Μιας και ο νεαρός δεν έχει άλλα λεφτά, ο αλμπάνης συμφωνεί να περιμένει στο χάνι για καμιά ώρα όσο να μπορέσει ο Νεμορίνο να δανειστεί χρήματα. Ο Μπελκόρε έχει ανησυχήσει που η Αντίνα ανέβαλε τον γάμο. Όταν ο Νεμορίνο τού λέει ότι χρειάζεται επειγόντως χρήματα, ο Μπελκόρε τον πείθει να καταταγεί στον στρατό και να πάρει 20 σκούδα επίδομα. Ο Νεμορίνο, έχοντας αγοράσει κι άλλο ελιξίριο, βρίσκεται περικυκλωμένος από ένα τσούρμο κορίτσια. Αγνοώντας ότι ο θείος του έχει πεθάνει και του έχει αφήσει μια ολόκληρη περιουσία, νομίζει ότι όλα οφείλονται στην επίδραση του ελιξιρίου. Μπαίνει η Αντίνα που νιώθει υπεύθυνη για το γεγονός ότι ο Νεμορίνο πάει φαντάρος, μα όταν τον βλέπει με τ’ άλλα κορίτσια, αντιδρά ζηλότυπα. Ο Νεμορίνο και τα κορίτσια φεύγουν και ο Ντουλκαμάρα κοκορεύεται στην Αντίνα για τη δύναμη του ελιξιρίου του, θέλοντας να της το πουλήσει. Μα εκείνη αποκρίνεται ότι θα κερδίσει τον Νεμορίνο με τον δικό της τρόπο.
Ο Νεμορίνο που είχε παρατηρήσει ένα δάκρυ στα μάγουλα της Αντίνα όταν τον είδε με τα κορίτσια, είναι βέβαιος πια ότι νοιάζεται γι’ αυτόν. Όταν έρχεται και του λέει ότι εξαγόρασε την κατάταξή του, παριστάνει πάλι τον αδιάφορο. Τέλος, εκείνη του εξομολογείται ότι τον αγαπάει. Εμφανίζεται ο Μπελκόρε και, όταν τους βρίσκει χέρι-χέρι, αναχωρεί δηλώνοντας ότι χιλιάδες γυναίκες τον περιμένουν αλλού. Ο Ντουλκαμάρα αποκαλύπτει στον κόσμο τα νέα για την κληρονομιά του Νεμορίνο και κοκορεύται για το θαυματουργό ελιξίριό του που κάνει τους ανθρώπους να ερωτεύονται και μετατρέπει τους φτωχούς σε εκατομμυριούχους.


Όπερα σε δύο πράξεις σε λιμπρέτο Felice Romani
Προβολή με ελληνικούς υπέρτιτλους. [Η προβολή μαζί με το διάλειμμα διαρκεί περίπου 3 ώρες] 

Συντελεστές :  Διευθυντής ορχήστρας  Maurizio Benini, Σκηνοθεσία  Bartlett Sher
Σκηνικά  Michael Yeargan, Κοστούμια  Catherine Zuber
Τιμές Εισιτηρίων: 20 € (γενική είσοδος), 15 € (παιδιά – φοιτητές – άνεργοι)

Ημερομηνία Εκδήλωσης: 
Σάββατο 13/10/2012 - ώρα έναρξης19:55

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου