Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Η Καταλονία πάει για ανεξαρτησία


Φωτογραφία για Υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας πάνω από το 50% των πολιτών
Παρά το γεγονός ότι η Βαρκελώνη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας και η Μπαρτσελόνα μια από τις μεγαλύτερες ομάδες παγκοσμίως, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνονται τα ποσοστά των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας ενόψει των περιφερειακών κοινοβουλευτικών εκλογών στις 25 Νοεμβρίου.


Η αντίληψη ότι η Μαδρίτη απειλεί την πολιτική γλώσσας της Καταλονίας έχει προκαλέσει αποσχιστικά συναισθήματα, ενώ οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάνω από το 50% των Καταλανών θέλουν να αποσχιστούν από την Ισπανία, το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία.

Σε περίπτωση που το κόμμα CiU του Artur Mas επανεκλεγεί με πάνω από 50%, θα του δώσει τη δυνατότητα να πιέσει την ισπανική κυβέρνηση να επιτρέψει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που σύμφωνα με την κεντρική κυβέρνηση είναι αντισυνταγματική.

Η Καταλονία έχει ήδη τεταμένες σχέσεις με τη Μαδρίτη λόγω της φερόμενης «άδικης μεταχείρισης» σε καιρό κρίσης που αντιλαμβάνεται η πρώτη. Κάθε κίνηση για «ισπανοποίηση» της περιοχή- όπως οι πρόσφατες δηλώσεις του Ισπανού Υπουργού Παιδείας Jose Ignacio για προσπάθειες να διδάσκονται περισσότερο τα ισπανικά στα σχολεία- επιδεινώνουν την κατάσταση.

Οι νόμοι της Καταλονίας απαιτούν τη χρήση Καταλανικών από δασκάλους, γιατρούς και εργαζομένους στο δημόσιο τομέα. Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι στα καταλανικά, ενώ τα ισπανικά διδάσκονται σε ξεχωριστό μάθημα. Ακόμη οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόστιμα όταν δεν έχουν ετικέτες στα προϊόντα τους στα καταλανικά.

Η Μαδρίτη φοβάται ότι οι νέες γενιές χάνουν επαφή με την ισπανική γλώσσα, κάτι που αρνούνται οι Καταλανοί. «Η διγλωσσία είναι μέρος της παράδοσής μας και τα ισπανικά δε θα εξαφανιστούν ποτέ ακόμη και εάν ανεξαρτητοποιηθούμε», είπε ο Raul Leon, 39χρονος γιατρός.

Η εφημερίδα La Vanguardia,  που είναι τέταρτη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία στην Ισπανία, ξεκίνησε πέρυσι την έκδοση στα καταλανικά, ωστόσο τα ισπανικά παραμένουν η κυρίαρχη γλώσσα στα περίπτερα, βιβλιοπωλεία και στους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Απόψεις

Ο πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso , σε σχετική ερώτηση για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είπε: «Ένα νέο κράτος, εάν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, θα πρέπει να κάνει αίτημα ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια όπως ακριβώς κάθε κράτος».
 ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!
Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Καταλανοί και ο εθνικιστής πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Αρτούρ Μας, προσπάθησε χθες να συντηρήσει το αυτονομιστικό ρεύμα δηλώνοντας ότι η περιοχή θα ήταν το έβδομο πλουσιότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αν ήταν ανεξάρτητη.
Ο Μας, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ισπανική κυβέρνηση για την αυξημένη δημοσιονομική αυτονομία που διεκδικεί για την περιφέρειά του, προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές ελπίζοντας ότι ο συνασπισμός του, το CiU, θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο. Σε περίπτωση νίκης δεσμεύτηκε να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια κατοίκους.
Κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο Μας υπεραμύνθηκε της ιδέας ενός «κυρίαρχου κράτους» αποφεύγοντας να πει τη λέξη «ανεξαρτησία». Η Καταλωνία είναι η ισπανική περιφέρεια με το μεγαλύτερο χρέος, 22% του ΑΕΠ της, με χρόνιο δημοσιονομικό έλλειμμα, και ζητεί από τη Μαδρίτη ένα δημοσιονομικό σύμφωνο που θα επιτρέπει στην τοπική κυβέρνηση την απευθείας συλλογή των φόρων. Ανάλογο καθεστώς υπάρχει ήδη στη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα, δύο περιφέρειες που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι το πιο υψηλό.
Η Καταλωνία δηλώνει ότι πάσχει από ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα 16 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που η Μαδρίτη αμφισβητεί, ενώ κατηγορεί την κεντρική κυβέρνηση πως ευθύνεται για τα χρηματοπιστωτικά της προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου