Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ένας στους δύο δανειολήπτες δεν δικαιώνεται στα δικαστήρια


ENHMEΡΩΣΗ ΑΠΟ  ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΡΕΤΖΑΤΟ
Δύσκολα είναι τα πράγματα για τους δανειολήπτες που καταφεύγουν στα δικαστήρια για να υπαχθούν στον περίφημο «Νόμο Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά...
καθώς μία στις δύο αιτήσεις απορρίπτονται.
Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «6 ΜΕΡΕΣ» δείχνουν ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012 στα Ειρηνοδικεία είχαν φτάσει 5.000 αιτήσεις από δανειολήπτες. Από αυτές εκδόθηκαν αποφάσεις σε 3.000 υποθέσεις και από αυτές περίπου 1.500 ήταν υπέρ του δανειολήπτη. Ωστόσο στο 80% των απορρίψεων οι λόγοι ήταν τυπικοί και όχι ουσιαστικοί. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολική διαγραφή χρέους είναι σπάνια, καθώς μόνο στο 0,1% (πρακτικά 1-2 περιπτώσεις) των υποθέσεων τα Ειρηνοδικεία έφτασαν σε τέτοια απόφαση. Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι στις υποθέσεις δανειοληπτών χωρίς περιουσιακά στοιχεία που δικαιώθηκαν, το κούρεμα του συνολικού χρέους έφτανε κατά μέσο όρο στο 60%.

Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο του 2010 ως τον Σεπτέμβριο του 2012 η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ έστειλε 28.465 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών. Ειναι χαρακτηριστικό όμως ότι σε καμία από τις αιτήσεις αυτές δεν επιτεύχθηκε εξωδικαστικός συμβιβασμός, ενώ σε 100 μόνο υποθέσεις που αφορούν μικρές οφειλές σε 1-2 τράπεζες υπήρξε τελικά ρύθμιση.

Την ίδια ώρα, πολλαπλασιάζονται οι αιτήσεις των νοικοκυριών προς τις τράπεζες για παροχή διευκολύνσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της καταναλωτικής οργάνωσης «Παρέμβαση», στις τράπεζες φτάνουν κάθε μήνα περίπου 100.000 αιτήματα, που αφορούν είτε πάγωμα της οφειλής για 3-6 μήνες, είτε αναχρηματοδότηση, είτε επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου. Εννιά στις δέκα τέτοια περιπτώσεις ρυθμίζονται.
Πληροφορίες: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου