Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Total ζήτησε επιπλέον στοιχεία για τις έρευνες στο Ιόνιο


    Ο πετρελαϊκός κολοσσός Total ζήτησε επιπλέον στοιχεία για τις έρευνες στο Ιόνιο
Το ερευνητικό πλοίο της νορβηγικής εταιρείας PGS (Petroleum Geo-Services) που πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη έχει ολοκληρώσει,

σύμφωνα με πληροφορίες το 35% της έρευνας, έχει καλύψει την περιοχή γύρω από την Κέρκυρα, τα ανοιχτά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου και κατεβαίνει προς Πελοπόννησο, προς Κατάκολο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr το Nordic Exlporer μαζί με το συνοδό THOR CHASER, την περασμένη νύχτα διέσχισαν το Ιόνιο από νότο προς βορρά μέσα από τον Κυπαρισσιακό κόλπο και κοντά στο Κατάκολο, πραγματοποιώντας καταγραφές και έρευνες και ήδη βρίσκεται στην περιοχή της Κυλλήνης.
Το πλοίο απέπλευσε στις 11 Νοεμβρίου 2012 από την Πάτρα και η αρχική συμφωνία όριζε ότι τα σεισμικά θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε ακτίνα 8.500 χιλιομέτρων. Στην πορεία όμως, όπως γνωρίζει γράφει στην "Καθημερινή" η Σοφία Παπαιωάννου, η μεγάλη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total Group ζήτησε από την PGS, και έλαβε και την έγκριση της Ελλάδας, η έρευνα να επεκταθεί και σε νέα ακτίνα στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, σε πολύ βαθιά νερά.
Με το πρόσθετο αίτημα της Total, τα σεισμικά δεδομένα θα καλύψουν τελικά 10.000 χιλιόμετρα. Το ενδιαφέρον της Total για την περιοχή του Ιονίου είναι σοβαρό και ενθαρρυντικό για την Ελλάδα αλλά και την PGS, που έλαβε το ρίσκο να ξεκινήσει άμεσα τα σεισμικά στη χώρα μας χωρίς να έχει προπληρωθεί κατά μεγάλο ποσοστό, όπως είναι το σύνηθες, από πετρελαϊκές εταιρείες που αγοράζουν τα δεδομένα.
Η Ελλάδα έχει δεσμεύσει την περιοχή που ερευνά η PGS για 2 χρόνια στη νορβηγική εταιρεία και πρακτικά η σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο του 2014 εκτός αν ζητηθούν και άλλες περιοχές από εταιρείες και δοθεί παράταση. Το ερευνητικό πλοίο, μετά το Κατάκολο, θα κινηθεί νοτίως της Κρήτης και στη συνέχεια θα ξανανέβει για να πραγματοποιήσει τις έρευνες στα μεγαλύτερα βάθη νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου που ζήτησε η Total και όπου χρειάζεται να γίνει αλλαγή στα μακριά καλώδια που σέρνει πίσω του για να την πραγματοποιήσει.
Τέλη Ιανουαρίου, η εταιρεία αναμένει να έχει τελειώσει με τις έρευνες στη θάλασσα και τότε θα στείλει τα δεδομένα που έχει συλλέξει στα κεντρικά ερευνητικά γραφεία της στο Χιούστον της Αμερικής ή στο Λονδίνο για επεξεργασία και ερμηνεία. Η Ελλάδα θα παραλάβει δωρεάν ένα αντίγραφο της τελικής επεξεργασίας, ενώ η PGS θα μπορεί να πουλήσει σε πετρελαϊκές εταιρείες το ίδιο αντίγραφο με την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης. Ομως, ούτε μετά την επεξεργασία η PGS θα ανακοινώσει πού υπάρχει πετρέλαιο, αλλά πού είναι πιθανό να υπάρχει, για να γίνουν στη συνέχεια στοχευμένες διερευνητικές γεωτρήσεις από πετρελαϊκές εταιρείες.
Η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει τα πρώτα χρήματα από τα πετρέλαια στο Ιόνιο από το δεύτερο πρόγραμμα που «τρέχει» παράλληλα με τα σεισμικά. Πετρελαϊκές εταιρείες έχουν ήδη καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο το συνολικό ποσό των 700.000 ευρώ, αγοράζοντας τα παλιότερα κρατικά δεδομένα που με σύστημα οργάνωσε η ομάδα του πρώην υφυπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη για τις τρεις περιοχές: Πατραϊκό Κόλπο, Ιωάννινα, Κατάκολο, που προσφέρονται για εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Καθημερινή kai  http://www.inkefalonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου