Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Τα πολύτιμα μυστικά που κρύβουν οι ελληνικές θάλασσες


Ευρήματα θαλασσών
Ευρήματα θαλασσών
Εξερεύνηση ναυαγίων σε  μεγάλα  βάθη,  συνεργασίες  με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια  και ινστιτούτα εντοπισμός ναυαγίων στις  ελληνικές  θάλασσες,  που  έχουν  δώσει πολύτιμα αρχαία  αντικείμενα  αλλά και εξίσου  σημαντικές  πληροφορίες για την  αρχαιότητα  συνιστούν το  έργο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων  για  την σπουδαιότητα του  οποίου αναφέρθηκε κατά την  ομιλία της  στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο  η προϊσταμένη της  δρ Αγγελική Σίμωση.
Ούτε μία  ούτε δύο αλλά 23 περιπτώσεις επέμβασης της Εφορείας  σε  όλη  τη χώρα  κατά την τελευταία  πενταετία  παρέθεσε  η  κυρία  Σίμωση αποδεικνύοντας  το  εύρος  του  έργου που επιτελείται.
Στην Αττική και συγκεκριμένα στους αρχαίους πειραϊκούς λιμένες της Ζέας και της Μουνιχίας, όπου  βρίσκονταν  οι ναύσταθμοι της Αθήνας αποκαλύφθηκαν σε  συνεργασία με το Δανέζικο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας τα κατάλοιπα των λιμενικών οχυρώσεων των νεωσοίκων, όπου φυλάσσονταν οι τριήρεις.
Στον Ραμνούντα  διεξάγεται  γεωμορφολογική και ενάλια αρχαιολογική έρευνα για τον ακριβή προσδιορισμό των δύο λιμανιών της αρχαίας πόλης σε συνεργασία με την  Αρχαιολογική Εταιρεία, τον καθηγητή της Οξφόρδης Ντέιβιντ Μπλάκμαν, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και το Γεωλογικό Τμήμα του Χαροκοπίου Πανεπιστημίου.
Στον όρμο του Αβλέμονα στα Κύθηρα, επαναλήφθηκε, ύστερα από πολλά έτη διακοπής, η υποβρύχια έρευνα στο ναυάγιο του Μέντορα, για τον πιθανό εντοπισμό και άλλων γλυπτών του Παρθενώνα,  που  όμως  αποκάλυψε  μεγάλο μέρος του σκαριού του πλοίου και πολλά κινητά αντικείμενα από το πλήρωμα και από τους επιβάτες. Είκοσι  πέντε αρχαία και βυζαντινά ναυάγια  εντοπίσθηκαν εξάλλου  στον νότιο Ευβοϊκό. Και στον βόρειο, στη θέση Μελαιός Πελασγίας   αποκαλύφθηκε παράλιο νεκροταφείο των βυζαντινών χρόνων.
ΔΕΙΤΕ  ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ  ΣΤΟ  http://www.kefaloniatoday.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου