Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Τη Παρασκευή τα σπουδαία για το μέλλον του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (βίντεο)

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ  http://www.sotiriskouris.gr
Πέμπτη, 07 Φεβρουάριος 2013 10:01
Ψάχνοντας τη «χρυσή τομή» μετά από μαραθώνια σύσκεψη στο υπουργείο η αγωνία παρατάθηκε για την ερχόμενη Παρασκευή. Τι δήλωσαν αποκλειστικά στο e-kefalonia Σπύρου, Παρίσης
Του Παναγή Φωκά
Μετά από δύο ώρες ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, των βουλευτών, της διοικούσας επιτροπής, κομμάτων και λοιπών φορέων από τα Επτάνησα με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Ο υπουργός άκουσε με προσοχή τις θέσεις και προτάσεις των φορέων καθώς και τους εκπροσώπους των καθηγητών και φοιτητών. Ο κ. Αρβανιτόπουλος υπεραμύνθηκε του σχεδίου «Αθηνά» λέγοντας ότι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων είχε σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό με τη μορφή που είχε έως τώρα. Μάλιστα, τόνισε ότι ουσιαστικά δεν καταργείται αλλά συγχωνεύεται με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Τις έντονες ενστάσεις τους είχαν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στη πρόθεση του υπουργείου να κλείσουν τμήματα σε Αργοστόλι, Λευκάδα και Ζάκυνθο. Μάλιστα ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης τόνισε ότι «κάναμε τεράστιο αγώνα τα τελευταία χρόνια ώστε να έχουμε αξιόλογη υλικοτεχνική υποδομή αλλά και το ΤΕΙ να έχει δικό του χώρο». Μάλιστα έκανε αναφορά στις ενέργειες του όταν ήταν βουλευτής Κεφαλονιάς.
Η διοικούσα επιτροπή κατέθεσε πρόταση για ένα ΑΕΙ και ένα ΤΕΙ ανά Περιφέρεια και στα Ιόνια Νησιά, ενδεχομένως με τη δημιουργία ενός Ομόσπονδου Ιδρύματος που θα περιλαμβάνει το ΑΕΙ και το ΤΕΙ με ενιαία διοίκηση (ώστε να συρρικνωθεί το κόστος λειτουργίας). Τη πρόταση αυτή είχαν ομόφωνα στηρίξει σε προσυγκέντρωση οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης.
Διορία μέχρι τη Παρασκευή
Ακούγοντας τις προτάσεις των φορέων ο κ. Αρβανιτόπουλος έδωσε μια παράταση στη Διοικούσα αλλά και στους εκπροσώπους των κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης λέγοντας να έρθουν εκ νέου με νέα πρόταση έως τη Παρασκευή. Είναι χαρακτηριστική η φράση του υπουργού ο οποίος θέλοντας να βρεθεί η χρυσή τομή τόνισε «περιμένω από τη διοικούσα μέχρι τη Παρασκευή μια νέα γενναία πρόταση»! Τα χαμόγελο δεν άργησαν να φανούν και να σπάσει ο αρχικός πάγος.
Παρίσης: «Όλα πήγαν καλά»!
Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Δήμου Κεφαλονιάς για τη σημερινή σύσκεψη:
Ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης βρίσκεται στην Αθήνα, πραγματοποιώντας σειρά επαφών για θέματα που απασχολούν τον Δήμο μας, ενώ κυρίαρχο στην ατζέντα των επαφών του είναι το μεγάλο θέμα των ΤΕΙ μας.
Αργά σήμερα το απόγευμα έληξε η συνάντηση του Δημάρχου και των φορέων της Περιφέρειάς μας με τον Υπουργό Παιδείας.
Ο Δήμαρχος μετά την συνάντηση κάνει γνωστό στους Κεφαλλονίτες ότι τίποτε δεν έχει χαθεί, τίποτε όμως δεν έχει οριστικά κερδηθεί.
Οι διαβουλεύσεις με τον Υπουργό βρίσκονται πλέον σε καλό δρόμο και όλοι ευελπιστούμε σε μια δίκαιη, για το νησί μας, έκβαση.
Η αρχική στάση του Υπουργείου, μετά την σημερινή συνάντηση, από στάση λουκέτου στα ΤΕΙ του νησιού μας έχει μετατραπεί σε στάση διαλόγου, αφού ο Υπουργός αποδέχθηκε και αναμένει την Παρασκευή ολοκληρωμένη πρόταση από την Διοικούσα Επιτροπή των ΤΕΙ μας για το μέλλον τους.
Ωστόσο ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς παρά την συγκρατημένη μεν, αισιοδοξία δε, καλεί τους πολίτες και τους φορείς του νησιού μας σε συνεχή επαγρύπνηση και αγωνιστική στάση μέχρι την τελική, θετική έκβαση της υπόθεσης.
Την ικανοποίηση σου εξέφρασε ο Περιφερειάρχης ύστερα από τη συνάντηση
Από το γραφείο τύπου εστάλη η ακόλουθη ανακοίνωση:
Με τον Υπουργό Παιδείας συναντήθηκαν οι φορείς της Επτανήσου για να μην κλείσει το ΤΕΙ Ιονίων  Νήσων
Ικανοποιημένοι από τη συζήτηση που είχαν με τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Αρβανιτόπουλο, με θέμα το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, δήλωσαν οι εκπρόσωποι των νησιών του Ιονίου οι οποίοι εξέθεσαν αναλυτικά όλες τις παραμέτρους που αφορούν στο ΤΕΙ Ιονίων  Νήσων.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, Σπυρίδων Σπύρου, η συνάντηση αυτή ήταν μια άριστη ευκαιρία, να κατανοήσει ο Υπουργός ότι σύσσωμη η επτανησιακή κοινωνία και οι εκπρόσωποί της εκφράζουν από κοινού την αδιαπραγμάτευτη θέση τους όχι μόνο για να μην κλείσει το ΤΕΙ ή να μεταφερθούν οι σχολές του σε άλλες πόλεις αλλά να ενισχυθεί δεόντως, όπως αρμόζει στα Επτάνησα.

Τα Επτάνησα, είπε στον Υπουργό ο κ. Σπύρου, έδωσαν στον εθνικό κορμό Παιδεία και Πολιτισμό, μεταλαμπάδιασαν ιδέες, θυσίασαν δικά τους κεκτημένα υπέρ του συνόλου και δικαιούνται τη στοιχειώδη ανταπόδοση. Από το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο, που είχε έδρα την Κέρκυρα και μέχρι τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953, τα Επτάνησα δε σταμάτησαν, σημείωσε ο Περιφερειάρχης, να δίνουν στην Ελλάδα επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, πολιτικούς και συνάμα να ενισχύουν δυναμικά την ελληνική οικονομία ακόμη και σήμερα.
Η αποψίλωση υπηρεσιών, αλλά, κυρίως, το κλείσιμο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πρόσθεσε ο κ. Σπύρου, δυναμιτίζει τη νησιωτική μας Περιφέρεια που προστατεύεται και από το Σύνταγμα, αποδυναμώνει τον κοινωνικό της ιστό και τη συνοχή της και την καθιστά ευάλωτη, την ίδια στιγμή που η Ευρώπη δίνει βαρύτητα στις Περιφέρειες.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τόνισε, είμαστε σήμερα εδώ για να δηλώσουμε το αδιαπραγμάτευτο για το κλείσιμο του ΤΕΙ και να αναδείξουμε τόσο το πολιτικό όσο και το επιστημονικό σκέλος, αιτώντας την αναθεώρηση της απόφασης για το κλείσιμο του ΤΕΙ.
Κατάθεση τεκμηριωμένης πρότασης
ypoyrgeio-tei2
Εκφράζοντας τις δικές του απόψεις ο Υπουργός, εστίασε τους προβληματισμούς του στα γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων του ΤΕΙ, στην επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών, στον αριθμό των φοιτητών και καθηγητών, κρίνοντας ότι υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα για συνέχιση της λειτουργίας του ΤΕΙ με την ίδια μορφή.
Ωστόσο, ο κ. Αρβανιτόπουλος, στάθηκε θετικός στην πρόταση να επανέλθει το θέμα προς συζήτηση με τα μέλη της Δ.Ε. του ΤΕΙ, τα οποία δεσμεύτηκαν να καταθέσουν τεκμηριωμένη και βιώσιμη πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες υποδομές, για τις οποίες έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια απόκτησής τους, τα συναφή με τον τόπο αντικείμενα (όπως για παράδειγμα, το Τμήμα Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο που συνδέεται με το Εθνικό Πάρκο κλπ.), τον αριθμό φοιτητών, την ανάπτυξη του ΤΕΙ με βραχίονα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο κλπ.
Ενιαία έκφραση από τους Επτανήσιους
Το βασικό στη σημερινή συνάντηση, είπε ο Περιφερειάρχης, είναι ότι οι Επτανήσιοι παρέστησαν ενωμένοι, εκφράζοντας ενιαία πρόταση και ο καθένας τους έδωσε μια προσωπική μάχη υποστηρίζοντας και εκθέτοντας τα πλεονεκτήματα των τμημάτων που λειτουργούν σε κάθε νησί, δίνοντας το μήνυμα ότι καμία απόφαση που βάλει ευθέως τις βασικές αξίες, όπως είναι η Γνώση, δεν μπορεί να περάσει αβίαστα.
Στη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Αρβανιτόπουλο, εκτός του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, συμμετείχαν οι:  Γ.Γ. του Υπουργείου, βουλευτές, Α. Γκερέκου, Θ. Σολδάτος, Α. Θεοπεφτάτου, Σ. Κοντονής, Αντιπεριφερειάρχες Λευκάδας, Θ. Βερύκιος, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Σωτ. Κουρής, Ζακύνθου, Διον. Μυλωνάς , Δήμαρχοι Λευκάδας, Κ. Αραβανής, Κεφαλονιάς, Αλ. Παρίσης, Ζακύνθου, Στ. Μποζίκης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. Ναπ. Μαραβέγιας και τα μέλη της (μεταξύ αυτών και ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολτίτης), καθηγητές του ΤΕΙ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνιων και Ιθακησίων Πειραιά, Στ. Σπαθής, καθώς και εκπρόσωποι των φοιτητών.
Γιάννης Πολίτης: “Προσπαθούμε να βρούμε συμβιβαστική λύση”
Το “παρών” στη συνεδρίαση έδωσε και ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, ο οποίος είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Σε ερώτηση του e-kefalonia.net να κάνει ένα σχόλιο απο την αποψινή σύσκεψη, τόνισε σε όλους τους τόνους ότι “στόχος όλων είναι να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση προκειμένου να διατηρηθεί το ΤΕΙ”, ενώ υπογράμμισε ότι η συζήτηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου