Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Λίγη φαντασία (και τόλμη) χρειάζεται


ΕΣΤΑΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΡΕΤΖΑΤΟ ,ΜΕ ΠΗΓΗ 


Σε καιρούς που όλοι μιλάνε για ανάπτυξη ως αντίδοτο
στην οικονομική κρίση , η αξιοποίηση ενός ναυαγίου,
του αγγλικού υποβρυχίου "ΠΕΡΣΕΥΣ" ίσως αποτελέσει
το έναυσμα και για άλλες ιδέες για την διαφήμηση και 
προώθηση του μοναδικού "προιόντος" που μπορεί να
φέρει έσοδα, του τουρισμού. Ας είναι το ΠΕΡΣΕΥΣ η
αρχή.

Yποβρύχιο “PERSEUS” (N36),Κεφαλονιά (6-12-1941)

Αναρτήθηκε από τον/την Μέλια στο Δεκεμβρίου 6, 2012
   Το βρετανικό υποβρύχιο “PERSEUS” αναχώρησε στις 24-11-1941 από τη Μάλτα για επιθετική περιπολία στον κόλπο του Τάραντα στην Αδριατική θάλασσα και το Ιόνιο πέλαγος. Στις 6-12-1941 προσέκρουσε σε νάρκη ανοιχτά της Κεφαλονιάς και βυθίστηκε παρασύροντας μαζί του 60 αξιωματικούς και ναύτες.
Ο Άγγλος θερμαστής John Capes ήταν ο μόνος που κατάφερε να απεγκλωβιστεί από το βυθισμένο υποβρύχιο και να σωθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Με μία σχεδόν υπεράνθρωπη προσπάθεια και χρησιμοποιώντας την ειδική συσκευή Davis πραγματοποίησε μία διαφυγή μοναδική στα ναυτικά χρονικά και αφού εγκατέλειψε το “PERSEUS” αναδύθηκε στην επιφάνεια του Ιονίου.
Κολύμπησε ως την κοντινότερη ακτή της Κεφαλονιάς, όπου τον βρήκαν οι κάτοικοι του πανέμορφου αλλά Ιταλοκρατούμενου νησιού, οι οποίοι τον περιέθαλψαν, τον προστάτευσαν και στο τέλος τον φυγάδευσαν, 18 μήνες αργότερα, στη Σμύρνη.
Οι διηγήσεις του John Capes για την περιπέτεια του, ελάχιστα πιστευτές έγιναν. Σχεδόν κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί – και κατά συνέπεια να πιστέψει – το μέγεθος του κατορθώματός του. Σήμερα, 56 χρόνια μετά το συμβάν, η ομάδα του Κώστα Θωκταρίδη φέρνει στο φως το ναυάγιο του υποβρυχίου ‘PERSEUS’.
Μόνο που ο John Capes δεν είναι πια κοντά μας για να απολαύσει τη δικαίωσή του …
Υποπλοίαρχος Νικόλαος Μέρλιν (1912 – 1941)

Ο μοναδικός Έλληνας που επέβαινε στο υποβρύχιο “Perseus” ήταν ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Μέρλιν, ο Νίκης όπως τον αποκαλούσαν οι δικοί του. Ο Ν. Μέρλιν γεννήθηκε το 1912, στο Παρίσι, πέρασε όμως τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα ενώ σπούδασε στην Γερμανία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ο πατέρας του, Γεράρδος Μέρλιν ήταν γαλλικής καταγωγής η οικογένειά του όμως είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η μητέρα του, Αλεξάνδρα Μεταξά ήταν Ελληνίδα και καταγόταν από την Κεφαλονιά. Υπηρέτησε στα υποβρύχια «Πρωτεύς», «Τρίτων» και «Γλαύκος».
Ο υποπλοίαρχος Μέρλιν είχε ζητήσει ο ίδιος να μπει στο “Perseus”. Η μεγάλη του αγάπη για τα υποβρύχια τον “έσπρωχνε” προς το μεγάλο και σύγχρονο – για την εποχή του – βρετανικό σκάφος. Ήθελε να γνωρίσει από κοντά την τεχνολογία του. Επιπλέον, το “Perseus” μετά την εκτέλεση της επιθετικής του περιπολίας θα επέστρεφε στην Αλεξάνδρεια όπου έπρεπε να μεταφερθεί και ο Υποπλοίαρχος Μέρλιν για να τοποθετηθεί κυβερνήτης σε κάποιο από τα ελληνικά υποβρύχια.
Ο Μέρλιν είχε ζητήσει από τον τότε Αρχηγό Στόλου Ε. Καββαδία να επιβιβαστεί στο “Perseus” και να μεταφερθεί με αυτό στην Αλεξάνδρεια. Έτσι κι έγινε. Με αυτό το υποβρύχιο όμως, που τόσο πολύ λαχταρούσε να δει από κοντά, ο Νίκης Μέρλιν έμελλε να κάνει το τελευταίο ταξίδι της ζωής του ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής και έξω από την ιδιαίτερή του πατρίδα, την Κεφαλονιά.
Εις μνήμη του ονομάστηκε αργότερα το οχηματαγωγό “Υποπλοίαρχος Μέρλιν” το οποίο βυθίστηκε το 1972 μετά από σύγκρουση με το τάνκερ “World Hero”, παρασύροντας μαζί του στο βυθό 44 αξιωματικούς και ναύτες. Το ναυάγιο του οχηματαγωγού “Μέρλιν” έχει επίσης εντοπιστεί και βιντεοσκοπηθεί από την ομάδα του Κώστα Θωκταρίδη σε βάθος -95 μέτρων, ανοιχτά του Πειραιά.
HMS “PERSEUS” (N36)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου