Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

με παραίτηση προειδοποιεί ο Αναστασιάδης


Nέο θρίλερ στις Βρυξέλλες: Kαθυστερεί το Eurogroup 

Στις 14:30 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η συνάντηση του κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. (Φωτογραφία αρχείου)
Nέο θρίλερ στις Βρυξέλλες: Kαθυστερεί το Eurogroup - με παραίτηση προειδοποιεί ο Αναστασιάδης

Εντατικές διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου έχει ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης από το απόγευμα, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί με σημαντική καθυστέρηση, καθώς δεν άρχισε ούτε στις 21:00. 
Η σκληρή διαπραγμάτευση συνεχίζεται για την Τράπεζα Κύπρου και το κούρεμα των καταθέσεων, ενώ πληροφορίες φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να δήλωσε στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι με αυτά που ζητά τον εξωθεί σε παραίτηση.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση στην οποία επιμένει το ΔΝΤ δεν είναι λειτουργική.

Φαίνεται ότι εξετάζεται ως λύση διεξόδου η αύξηση του κουρέματος των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου πάνω από 100.000ευρώ στο 25% από 20%.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε σε τηλεοπτική συζήτηση ότι αναλόγως της απόφασης στο Eurogroup θα πρέπει να συνέλθει αύριο ή τις επόμενες μέρες η Βουλή.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι, αν η απόφαση δεν είναι θετική, «τότε θα πρέπει επειγόντως να γίνει σχεδιασμός για να εκτυπωθεί κυπριακή λίρα».

Πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις, που απαιτεί η τρόικα, θα διαλυθεί η κυπριακή οικονομία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έφθασε γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος της Κύπρου είχε φθάσει λίγο νωρίτερα στις Βρυξέλλες προερχόμενος από τη Λευκωσία, μέσω Αθήνας, με αεροπλάνο που έθεσε στη διάθεσή του η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η αποστολή που τον συνοδεύει έχουν να εκτελέσουν μια δύσκολη αποστολή για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας και για την αποτροπή μιας άτακτης χρεοκοπίας από την οποία απειλείται η οικονομία, αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία για τη Δανειακή Σύμβαση», ανέφερε γραπτή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του κύπριου προέδρου με την τρόικα στις Βρυξέλλες και θα το ενημερώνει.

Νυχτερινή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις
Εμπλοκή σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στις διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα για το πακέτο διάσωσης της χώρας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπλοκάρει τη συμφωνία, ζητώντας να εφαρμοστεί το μοντέλο της Λαϊκής Τράπεζας και στην Τράπεζα Κύπρου.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο Ντέλια Ντελκουλέσκου φέρεται να έχει οδηγίες από τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να εμμείνει στον διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής Τράπεζας, και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση» και θα συνεχίστούν στις Βρυξέλλες την Κυριακή, αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά».

Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Eurogroup της Κυριακής.

Μετά την ανυποχώρητη στάση του ΔΝΤ, το ερώτημα που τίθεται είναι ποια στάση θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συνέχιζε έως αργά το βράδυ του Σαββάτου τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Ακολούθησε σύσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς, η οποία ολοκληρώθηκε στη 1 το πρωί της Κυριακής.

Ο κ. Αναστασιάδης θα αναχωρήσει νωρίς το πρωί για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνομιλίες με ανώτατους παράγοντες της Ευρωπαικής Ενωσης, αλλά και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο πριν από την έναρξη (στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας) του κρίσιμου Eurogroup.

Στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη.

Τον κ. Αναστασιάδη θα πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.

«Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε αποφασιστικά για να σώσουμε την οικονομία. Kαταβάλλουμε έντονες προσπάθειες. Ελπίζω σύντομα να έχουμε αποτέλεσμα» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης σε ανάρτησή του στο Twitter το βράδυ του Σαββάτου.

Διαψεύστηκαν οι πληροφορίες για συμφωνία

Το βράδυ του Σαββάτου, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο της Κύπρου, ότι επετεύχθη συμφωνία με την τρόικα, η οποία προβλέπει:

- κούρεμα 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου
- τέλος 4% για καταθέσεις του ίδιου ποσού στις υπόλοιπες τράπεζες
- εξαίρεση των ταμείων πρόνοιας από το πακέτο διάσωσης.

Ωστόσο, η πληροφορία δεν επαληθεύθηκε. Στη συνέχεια, φάνηκε να παρουσιάζεται εμπλοκή λόγω της στάσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Δεν είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας με την τρόικα» δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτερο στέλεχος της κυπριακής πλευράς. Το ίδιο πρόσωπο απέδωσε την υπάρχουσα κατάσταση αποκλειστικά στην άκαμπτη στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις».

Πάντως, ο αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, στην οποία διαφώνησε η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.

Μήνυμα Ολι Ρεν

«H Eυρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σκληρά προκειμένου να διευκολύνει μια απόφαση για να βοηθήσει την Κύπρο», αναφέρει ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Ολι Ρεν, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου.

«Αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυπριακή κυβέρνηση προς την επίτευξη λύσης η οποία θα ανοίξει το δρόμο για συμφωνία επί του προγράμματος οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο», τόνισε ο Ρεν, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι οι εντατικές επαφές και εργασίες θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, είναι ουσιώδους σημασίας να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Κυριακής, στις Βρυξέλλες, σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Κύπρου. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί τάχιστα από την Κύπρο και τους εταίρους στην ευρωζώνη, σημείωσε.

Ο Ολι Ρεν υπογράμμισε επίσης ότι «δυστυχώς τα γεγονότα των τελευταίων ημερών οδήγησαν σε μια κατάσταση στην οποία δεν υπάρχουν πλέον ιδανικές λύσεις που να είναι διαθέσιμες». Σήμερα, υπάρχουν μόνο σκληρές αποφάσεις που έχουν απομείνει. Η στήριξη της Ευρώπης μπορεί να βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η οικονομική ζημία και να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, είπε.

Είναι σαφές ότι το άμεσο μέλλον της Κύπρου θα είναι πολύ δύσκολο. Αλλά η Κύπρος και ο κυπριακός λαός είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό τους και θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της κυπριακής οικονομίας, κατέληξε ο επίτροπος Οικονομίας.

Αισιοδοξία το απόγευμα

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής εμφανίστηκε αισιόδοξος και έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο».

Πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθήσει στη συμφωνία με το Eurogroup, καθώς, όπως είπε, η τρόικα θα κάνει τις εισηγήσεις της.

Την εκτίμηση ότι την Κυριακή θα κλείσει οριστικά το ζήτημα που αφορά τον τραπεζικό τομέα, διατύπωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ένα - ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν».

Σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών, όπου παρέστη σε σύσκεψη με τον υπουργό Μιχάλη Σαρρή, ανέφερε ότι «είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο», πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά- σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί νέο νομοσχέδιο και πως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να χρειάζεται επιπρόσθετη ρύθμιση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης είπε ότι ελπίζει να έχουν θετική κατάληξη οι διαβουλεύσεις. Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη.

Οι διαπραγματεύσεις

Η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση της κυπριακής πλευράς για κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου (άνω των 100.000 ευρώ και έως 25%) και το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας.

Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ, έγινε αποδεκτό από το Eurogroup το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Δηλαδή, δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.

Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης.

Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε αυτό το ταμείο, ενώ οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους να περιληφθούν σε αυτό τα Ταμεία Προνοίας.

Δεν συνεδρίασε το Σάββατο η Βουλή

Η συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν έγινε το Σάββατο.

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων Σωκράτης Σωκράτους, η Βουλή αναμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα και ότι το Σώμα δεν έτυχε ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να διαβιβαστεί νομοσχέδιο στους βουλευτές.

Διαδήλωση στη Λευκωσία

Με πλακάτ και πανό που γράφουν «κάτω τα χέρια από τα ταμεία πρόνοιας και τις θέσεις εργασίας» και «τα φάγατε εσείς, πληρώνουμε εμείς» περισσότεροι από τρεις χιλιάδες τραπεζικοί υπάλληλοι, καθώς και καταθέτες που επηρεάζονται από τις αποφάσεις για αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους της Λευκωσίας.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν από το Προεδρικό Μέγαρο προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων με στάση στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο Προεδρικό Μέγαρο αντιπροσωπεία των διαδηλωτών είχε συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του κύπριου προέδρου, Παναγιώτη Αντωνίου, στον οποίο παρέδωσε ψήφισμα με τις θέσεις και τα αιτήματά τους.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι ζητούν παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη.

Επί δύο ημέρες εργαζόμενοι στη Λαϊκή Τράπεζα και όχι μόνο διαδήλωναν έξω από το κτίριο της Βουλής, για το νομοσχέδιο που αφορά κυρίως την αναδιάρθρωση των τραπεζών, διεκδικώντας διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των ταμείων πρόνοιας και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), Λοΐζος Χατζηκωστής.

Το κούρεμα

Την ύπαρξη του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου επιβεβαίωσε με δηλώσεις του το Σάββατο στο Mega ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Πληροφορίες από κυβερνητική πηγή αναφέρουν ότι το κούρεμα και στην Τράπεζα Κύπρου «προβάλλει πλέον ως αναγκαιότητα, αφού η τρόικα φαίνεται να μην ικανοποιείται μόνο με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής».

Από το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση ποσού της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τα σενάρια που συζητούνται για το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου είναι:

- Επιβολή τέλους 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις
- Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος.
- Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της Χρίστος Παύλου, το συνολικό πακέτο διάσωσης για την Κύπρο προβλέπει η Λαϊκή Τράπεζα να ανακεφαλαιοποιηθεí με 3,8 δισ. ευρώ με το ακραίο σενάριο της PIMCO και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την Ελλάδα με παροχή από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό, που θα αναλάβει τις εργασίες της με ποσό 2,1 δισ. ευρώ σε μετρητά.

Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν ανακεφαλαιοποιηθεί και αναγκαστεί να τεθεί σε εκκαθάριση θα πρέπει σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να αντιμετωπιστούν οι εξής συνέπειες:

1. Περίπου 15 δισ. καταθέσεις θα «παγώσουν».

2. Θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις που αφορούν καταθέσεις που εμπίπτουν κάτω από το σχέδιο τον 100.000 ευρώ. Σε περίπτωση που δεν διασωθεί η Λαϊκή θα προκύπτουν υποχρεώσεις του κράτους ύψους 7,5 δισ.

3. Ποσό 192 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις κρατικών, ημικρατικών οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργείων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων.

4. Περίπου 75.000 επιχειρήσεις στην Κύπρο διατηρούν τούς τρεχούμενους λογαριασμούς και τα δάνειά τους στη Λαϊκή τράπεζα.

5. Ιδιώτες πελάτες τις τράπεζας ανέρχονται στις 400.000. Υπάρχουν 91.000 τρεχούμενοι λογαριασμοί που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες κεφαλαίου επιχειρήσεων και οργανισμών και 7.500 κυμαινόμενες επιβαρύνσεις στο ενεργητικό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

6. 535 ταμεία πρόνοιας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις στη Λαϊκή, ύψους 724 εκατ. ευρώ.

7. Γύρω στα 35.000 ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα δάνεια των Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8,5 δισ.

8. Οι υπάλληλοι τις Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2.300 και το ταμείο προνοίας τους ανέρχεται στα 270 εκατ.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος είχε αποκαλύψει από τις 27 Απριλίου 2012 έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο τονιζόταν η επιτακτική ανάγκη για αναδιάρθρωση της Λαϊκής τράπεζας σε περίπτωση που αποτύγχαναν οι προσπάθειες για ανακεφαλαιοποίηση μέσω αγορών.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή τράπεζα άρχισε να ετοιμάζετε από την Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2012, κατ' απαίτηση τις τρόικας, με στόχο την κάλυψη του νομοθετικού κενού που εντοπίστηκε για εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ωστόσο, είπε, δεν προωθήθηκε ποτέ προς την εκτελεστική εξουσία παρά μόνο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κατόπιν -όπως υποστήριξε- της συμφωνίας τρόικας-κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου