Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!!


2000: το Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας, το πρώτο αυτού του είδους σε όλη την Ελλάδα, εγκαινίασε στη Σαντορίνη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη. Το μουσείο φιλοξενεί εκθέματα από την 5η χιλιετία έως τον 17ο αιώνα, όπως κυκλαδικά εδώλια, περίφημες τοιχογραφίες, καθώς και το χρυσό εδώλιο του αιγάγρου, που είχε βρεθεί πρόσφατα στο ακρωτήρι της Θήρας.



ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΘΗΡΑΣ

Η πορεία της Θήρας στους προϊστορικούς χρόνους ζωντανεύει στο σύγχρονο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, στα Φηρά.




Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

 

Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας βρίσκεται στα Φηρά και στεγάζεται σε ένα υπερσύγχρονο μουσειακό κτίριο που εγκαινιάστηκε το 2000. Το Μουσείο αυτό φιλοξενεί τα αριστουργήματα της Προϊστορικής Θήρας που βρέθηκαν στο Ακρωτήρι και άλλες τοποθεσίες της Σαντορίνης και χρονολογούνται από τη νεότερη Νεολιθική περίοδο (5η χιλιετία π.Χ.) έως τον 17ο αιώνα π.Χ. Τα εκθέματα είναι χωρισμένα σε τέσσερις θεματικές ενότητες.
 
Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο «Η ανακάλυψη ενός αρχαιολογικού χώρου». Σε αυτή δίνονται πληροφορίες για τις ανασκαφές που έγιναν το 1967 από τον Καθηγητή 

Σπυρίδων Μαρινάτο στο Ακρωτήρι καθώς και τη θεωρία του, ότι η έκρηξη του Ηφαιστείου της Θήρας ήταν η αιτία της κατάρρευσης του Μινωικού πολιτισμού της Κρήτης. Η θεωρία αυτή που παραμένει ανεπιβεβαίωτη, στάθηκε αφορμή να έρθει στο φως ο σημαντικότερος, από πλευράς ευρημάτων, προϊστορικός οικισμός του Αιγαίου.
 
Η δεύτερη ενότητα έχει θέμα τη γεωλογία της Θήρας. Σε αυτήν έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για την ηφαιστειακή δραστηριότητα που οδήγησε στο διαδοχικό σχηματισμό της Θήρας, της Θηρασιάς, της Παλαιάς και Νέας Καμένης, όπως φαίνεται και στους επεξηγηματικούς χάρτες. Παράλληλα τα απολιθώματα που εκτίθενται στην ενότητα αυτή αποδεικνύουν ότι το κλίμα της Μεσογείου πριν από 50.000 χρόνια δεν διέφερε από το σημερινό. Εντύπωση προκαλούν οι πλάκες με απολιθώματα φύλλων ελιάς, σχίνων και φοινίκων, αλλά και το απολίθωμα δάκου ελιάς και άλλων εντόμων.
 
Η Τρίτη ενότητα περιλαμβάνει δείγματα του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στο νησί από τη Νεολιθική περίοδο ως την καταστροφή του από το μεγάλο σεισμό στις αρχές του 17ου αιώνα π.Χ. Τα αγγεία της Νεολιθικής εποχής, όπως η φιάλη από τα Φηρά, αποδεικνύουν πως το νησί κατοικούνταν ήδη από την 5η χιλιετία π.Χ.
 
Η τέταρτη ενότητα είναι χωρισμένη σε επτά υποενότητες και περιλαμβάνει λαμπρά δείγματα από την περίοδο ακμής του Ακρωτηρίου, στις αρχές του 17ου αιώνα π.Χ., όταν η πόλη ξαναχτίζεται μετά το σεισμό και γνωρίζει τη μεγαλύτερη ακμή της. Τα ευρήματα φτάνουν έως το 1650 π.Χ. όταν η έκρηξη του ηφαιστείου έπνιξε με τέφρα τον οικισμό και οι κάτοικοί του τον εγκατέλειψαν οριστικά. Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει επίσης και τη μακέτα του ανασκαμμένου τμήματος του οικισμού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου