Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

σχολιασμός Αρις και αναρτήσεις με θέμα τις αναμνήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ,, ΕΧΕΙ ΠΑΛΙΟΥΣ   ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΜΕ ΟΥΣΙΑ,, ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΕΖΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!,(Φώτο από τον καλό φίλο Αβραάμ)
καλό  Πάσχα  σε όλους  ,, και ο  Χριστός αν   αναστήθη ας  μας δώσει φώτιση!

Καλημέρα   με τους στίχους  ενόςτραγουδιού, να  σας συντροφεύουν  στις  δουλειές  σας με  καλή  διάθεση  καί ικανοποιητικά αποτελέσματα.  Καλή δύναμη  στους  φίλους  δημοσιογράφους τους ακούραστους εργάτες της πένας καί της τέχνης με  επιτυχή ρεπορτάζ καί  ηθική ικανοποίηση. Mε φιλικούς  χαιρετισμούς, Γεώργιος Βελλιανίτης Παξινός Ποιητής. - ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ  -Διαβάστε περισσότερα »



Ωραία χρόνια τα πιο παλιά.
Ωραία πιθανόν γιατί τις μέρες του Πάσχα τις ζούσαμε σα κάτι διαφορετικό, άλλωστε λογικό γιατί τι άλλο είχαμε να ασχοληθούμε? Ούτε τηλεόραση δεν είχαμε.

Φτώχια χειρότερη από τη σημερινή υπήρχε, αλλά εμείς πιτσιρίκια ήμασταν στα παλιά μας τα παπούτσια!!
Θυμάμαι ένα μπαγάσα μεγαλύτερό μου που τώρα κρατώντας το έθιμο τση εντοπιότητας ήμαστε ψιλοψυχραμένοι, είχε φτιάξει ένα βαρελότο, είχε σηκώσει ένα πλακάκι τση εκκλησιάς κοντά στον αριστερό ψάλτη και το έχωσε απουκάτου την ώρα τση ανάστασης!
Ευτυχώς που ο παπάς είχε γνωρίσει πολέμους και κράτησε το Ευαγγέλιο! Χα χα χα.

Ένα άλλο που εμείς καταστήσαμε έθιμο ήτανε η ομάδα τση μέσπολας.
Σε ένα σπίτι υπήρχε μια μεγάλη μεσπολιά. Ολόκληρο πλατάνι ήτανε!
Με το που ερχότανε η οικογένεια που την είχε στον επιτάφιο, την κοπανάγαμε σιγά- σιγά όλοι τση παρέας και τουμπανιάζαμε από τσι μέσπολες !
Πράσινες κίτρινες όλες κάτου πηαίνανε, τη νύχτα όλοι με πονόκοιλο ήμασταν αφού λιμασμένα από τη πείνα τση νηστείας ήμασταν !
Στο χωριό πάντως επειδή υπήρχαν τρείς ενορίες προπολεμικά πάντα υπήρχε το έθιμο να μαζεύουν ξύλα κάτω από τα τρία καμπαναριά και να ανάβουνε φωτιές τη Μεγάλη Παρασκευή.
Τούτη η συγκέντρωση των ξύλων άρχιζε από την αρχή τση Μεγάλης βδομάδας και υπήρχανε σκοπιές πάνω στα καμπαναριά εφοδιασμένες με πέτρες, γιατί γινότανε γιουρούσια ιδίως τη Μ. Πέμπτη και μετά, για να κλαπούν ξύλα από τσου αντιπάλους ώστε να καταφέρει κάποιος από τσου τρείς να έχει τη μεγαλύτερη φωτιά.
Έτσι αρκετοί μεγάλοι μας έδειχναν τα ενθύμια στα κεφάλια τσου από τσι πέτρες που εύρισκαν «στόχο»!

Ένα άλλο έθιμο που υπήρχε ήταν το σμπάρο (τι σμπάρο δηλαδή μπουμπουνησιά ήτανε) του κανονιού τη Μ. Πέμπτη!
Σε μια εκκλησιά λίγο ψηλά στη μέση του χωριού, υπήρχε ένα κανονάκι (γύρευε ποιος το έκλεψε τώρα), το γεμίζανε λοιπόν, το πλακώνανε και με μια βαριά πλάκα (γιατί έπαιρνε δρόμο για τα χωράφια) και ρίχνανε το μεσημέρι τση Πέφτης, σήμα κατατεθέν για να αρχίσει με την άδεια τση εκκλησιάς το σφάξιμο των αμνών!!!

Χουά χα χα χα χα χα.

Πολύ κοντά στην είσοδο του λιμανιού της Κυλλήνης εντοπίστηκε η νά...
ΚΑΙ  ΕΝΑΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ,,ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013


ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΞ ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑ

Καλημέρα σας
Διαβάζοντας το blog  σας είδα αναρτημένη φωτογραφία από το δημοτικό Ασπρογέρακα κατά το έτος 1936, είναι δυνατόν παρακαλώ να αναρτηθούν τα ονόματα των μαθητών.
Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω και να σχολιάσω μερικά θέματα:
α) γιατί για το α΄ δημοτικό Πόρου το οποίο λειτουργεί σαν Νηπιαγωγείο δεν χαρακτηρίζεται ως διατηρηρέο κτίριο και λόγω του ιδιαίτερου τρόπου που έχει κτισθεί, σήμερα τα χαρακτηρίζουμε τα υλικά φιλικά προς το περιβάλλον,
β) το Στενό του Πόρου όπως είναι σήμερα και με τα πλατάνια στις όχθες του Βόχυνα διατηρούν και εντείνουν τα έντονα μυστηριώδη μυθολογικά του στοιχεία στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί και να διαφημίσει ο Πόρος. Το μυστήριο καθώς γνωρίζετε έλκει ιδιαίτερα τους ανθρώπους. 
γ) η διαδρομή Πόρος-Σκάλας έχει αξία για την ομορφιά που διατηρεί χωρίς ιδιαίτερη ανθρώπινη επέμβαση, σε μερικά σημεία θα ήταν δυνατή κάποια διαμόρφωση με τη φύτευση φυτών που αυτοφύονται στην ευρύτερη περιοχή, μυρτιές, κουκουναριές, δάφνες τα οποία δεν χρειάζονται και ιδιαίτερη φροντίδα ή έστω αθάνατα τα οποία είναι και προστατευτικά από τις φωτιές.
 ένα πρόβλημα από τα προβλήματα που δημιουργούνται στον Πόρο είναι ότι τείνει να γίνει -ο Πόρος- κάτι σαν Λούτσα και χάνει κάτι από αυτό το στοιχείο που τον κάνει θελτικό για τους επισκέπτες αλλά και τους καταγώμενους από την ευρύτερη περιοχή του , είναι η φύση και η διατήρηση της ομορφιάς της και όχι η προσαρμογή της σαν μια Αθήνα και ή σαν την Λούτσα όπως το έχουν σχολιάσει πάρα πολλοί επισκέπτες, 
 όπως πολλοί από τους Ποριώτες που ασχολούνται με τον τουρισμό παραπονούνται πως δεν έχουν κόσμο και επισκέπτες, άραγε έχουν αναρωτηθεί ότι κι αυτοί συμβάλλουν με το προϊόν που διαθέτουν στην απομάκρυνση των επισκεπτών και με την ευρύτερη διαμόρφωση του χώρου που δημιουργούν, με μια καταστροφή.
Οι πεζοπορικές διαδρομές που μπορούν να διαφημιστούν έχετε σκεφθεί ότι μπορούν να φέρνουν επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. 
Ευχαριστώ
Δήμητρα καταγόμενη εξ Ασπρογέρακα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ!



Η Απαντηση  μου
σας  ευχαριστώ  για τα σχολιά σας,,τα οποία θα κάνω και ανάρτηση,, οι προσδοκίες μου μέσω του μπλοκ ,,ήταν και είναι η διαφήμιση της περιοχής μας .,,και επιπλέον,,ένας τόπος  να κάτσουμε να πούμε τις ιδέες μας προς καλυτερευσή του μέσα από σχολιασμούς,, διότι αυτό που έχει φέρει το τόπο στο χάλι που είναι για μένα φταίει η ασυνεννοησία, και του ότι δεν κάτσαμε να προβληματιστούμε ,,και να βρούμε τρόπους 
που θα είναι καλό για την ευημερία του τόπου!,,τα πρόσωπά δυστυχώς  δεν τα γνωρίζω,,απλά αντέγραψα την φώτο,, και όποιες άλλες βρίσκω!
καλή σας εβδομάδα!

Eleni Seriatou γιωργο αρκετους απο αυτην την φωτο τους ξερουμε αλλα αν η δημητρα με καταγωγη απο ασπρογερακα ενδιαφερεται για καποιον συγκεκριμμενα ας μας πει γιατι ειναι πολλα τα παιδια κ δυσκολο να γραφτουν τα ονοματα




KAI EΠΙΣΗΣ  ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!







Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011




19ος Τηλεμάχειος Αγώνας Δρόμου

19ος Τηλεμάχειος Αγώνας Δρόμου

Σκάλα-Πόρος

H Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ διοργανώνει το Σάββατο 10 Σεπτεμρίου, τον 19ο Τηλεμάχειο αγώνα δρόμου με τη διαδρομή Σκάλα-Πόρος.
Η Αφετηρεία θα δοθεί στη Κεντρική Πλατεία της Σκάλας τις 17:30 και ο τερματισμός στη πλατεία του Πόρου.
Τηλέφωνο για πληροφορίες 2671025600
19  ος   ΤΗΛΕΜΑΧΕΙΟΣ,  19  ΧΡΟΝΙΑ  ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ,  ΚΑΙ  ΠΟΛΕΜΟΣ  ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΜΕ ΤΙ  ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ!    ΙΣΩΣ  ΤΟ  ΝΑ  ΜΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ    ΤΟ  ΤΙ  ΥΠΑΡΧΕΙ  ΘΑΜΕΝΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ  , ΤΟ  ΚΑΝΕΙ ΝΑ  ΜΕΙΝΕΙ  ΚΑΙ ΠΙΟ  ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ,,,  ΕΓΩ  ΣΑΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ  BLOGGER, ΠΟΥ  ΞΑΝΑΤΟΝΙΖΩ,  ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ  ΛΕΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ  ,  ΚΑΙ   ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ  ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ,, Ο ΧΡΟΝΟΣ  ΘΑ ΤΟ  ΔΕΙΞΕΙ!


2 σχόλια:


  1. Ορέ καήκαμε με τούτονε τον Αβραάμ!
    Πάντως πάντα μέσα στην επικαιρότητα, ετούτο το Πάσχα χωρίς τρέλα δε βγαίνει.
    Και η κουρλαμάδα άμα το καλοσκεφτείς υγεία χαρίζει.
    Ορέ έβαλε ακόμα και το γάιδαρο να μας κογιονάρει, είδες που λέει «να μας γελάνε και οι γαιδάροι»? Χα χα χα.
    Ευτυχώς που δε σε έβαλε και καθισμένο ανάποδα!
    Αβραάμ εκειό το σκατά και σύκα ένας θα τα πληρώσει το ξέρεις? Κόπιασε κατά δώ και θα τα πούμε καλύτερα αφέντη μου…

    Έχουμε και κειό το ποιητή το Παξινό με τσι αγάπες του!
    Εγώ πολύ ρομαντικός δεν ήμουνα πανάθεμά με και έχασα πολλές.
    Λοιπόνε θα μάθω το ποίημα απόξου και θα πάω να κάμω μια καντάδα Πασχαλιάτικη.
    Άμα φάω κανένα σίκλο νερό την έβαψε, σαν αυγό Πασχαλιάτικο θα τόνε κάμω, θα τόνε βγάλω και φωτό και θα τόνε δημοσιεύω για τρείς μήνες!!! Χα χα χα χα
    Θα τόνε στείλω και του Αβραάμ να τόνε βάλει καβάλα σε γκαμήλα!

    Υγεία φίλοι του blog σε όλους και στις οικογένειές σας, τουλάχιστο να μη χάσουμε ότι πολυτιμότερο έχουμε γιατί τότε θα μας πάρουν και τα σώβρακα.
    Μεταξύ μας έμαθα ότι ούτε ψόφιοι δε τη γλυτώνουμε, ετοιμάζουνε νομοσχέδιο να μας κάμουνε σαπούνι για να βγάλουμε λέει σαπουνιασμένοι τα χρέη του δανείου.
    Τρώτε σκόρδα, αλιάδες να βρωμάμε μπας και τη γλυτώσουμε!!

    Να ΄μαστε και πάλε καλά πατριώτες να λέμε και κανιά μπούρλα γιατί δε τραβάει στη μούγγα η κατάσταση.

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ..ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ!!, ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
    ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ , Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ "" ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥ" ! ΚΑΛΗ ΣΕΖΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή