Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

H αποδόμηση του Πολιτισμού στην Ελλάδα


  • Έκκλιση του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS για τη στοχευμένη και ταχεία αποδόμηση του Πολιτισμού στην Ελλάδα!!!

    (παραθέτω το κείμενο στην ελληνική, το κυρίως κείμενο στην αγγλική υπογράφεται από τα μέλη του ΔΣ)

    Θέμα: H αποδόμηση του Πολιτισμού στην Ελλάδα

    Κύριε Πρόεδρε,
    Σήμερα στην Ελλάδα συντελείται μια εγκληματική αποδόμηση του Πολιτισμού, η οποία εκφράζεται, μεταξύ άλλων, μέσα από τη συρρίκνωση των οργανωτικών του μονάδων και τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού. 
    Στην Ελλάδα αυτόνομο Υπουργείο Πολιτισμού δεν υπάρχει από το 2009 και πλέον εντάσσεται ως μια απλή Γενική Γραμματεία στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού! Αυτές τις ημέρες, στο πλαίσιο γενικότερης αναδιοργάνωσης του Δημοσίου, σχεδιάστηκε ένα Νέο Οργανόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού και προωθείται προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή. Το σχέδιο περιλαμβάνει δραματική μείωση των οργανωτικών δομών και μονάδων της σε ποσοστό πάνω από 50%. Την ίδια στιγμή αποσπώνται από τη Γ.Γ. ζωτικές Διευθύνσεις, όπως η Δ/νση Οικονομικής Διαχείρισης, Διευθύνσεις και Υπηρεσίες με διαφορετικά επιστημονικά και διοικητικά καθήκοντα συγχωνεύονται, ενώ άλλες με σημαντικές αρμοδιότητες καταργούνται ή υποβαθμίζονται.
    Είναι προφανές πως αν ψηφιστεί το Νέο Οργανόγραμμα αυτό θα σημαίνει στην πράξη ουσιαστική αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να αντεπεξέλθει στο τεράστιο έργο της προστασίας, ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής της κληρονομιάς, αδυναμία που ενισχύεται από το γεωγραφικό κατακερματισμό της χώρας και την τρέχουσα οικονομική κρίση.
    Είναι χαρακτηριστικό πως η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού διαχειρίζεται σήμερα πάνω από 4.000 κηρυγμένους χερσαίους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και ζώνες προστασίας, ενώ η συνολική καλυπτόμενη επιφάνεια τους φτάνει τα 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή το 8-10% της συνολικής χερσαίας επιφάνειας της ελληνικής Επικράτειας! Επίσης, διαχειρίζεται πάνω από 12.000 αρχαία αρχιτεκτονικά μνημεία (χερσαία και ενάλια) και πάνω από 8.000 νεώτερα αρχιρεκτονικά μνημεία, ιστορικούς τόπους και περιοχές προστασίας τους.
    Στον ελληνικό χώρο δραστηριοποιούνται δεκαεπτά Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές, με πολυδιάστατο έργο και παρουσία. Παράλληλα, στην ελληνική Επικράτεια βρίσκονται δεκαεπτά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ άλλα οκτώ βρίσκονται στον προσωρινό της κατάλογο. Ωστόσο, οι ειδικές επιστημονικές επιτροπές που προστάτευαν και μελετούσαν πολλά από τα προαναφερόμενα μνημεία έχουν ήδη διαλυθεί, μολονότι το Έργο που συντελείται τυγχάνει συνεχώς διεθνώς διακρίσεων. Μόλις το 2013 η Ελλάδα κέρδισε δυο βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς/ Europa Nostra, το πρώτο για την αποκατάσταση του κεντρικού κτιρίου των Προπυλαίων στην Ακρόπολη των Αθηνών και το δεύτερο για το εξαιρετικό έργο που έχει παραγάγει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) στην 73χρονη πορείας της.
    Και ενώ ο Πολιτισμός διαθέτει αναπτυξιακές δυνατότητες, όχι μόνο δεν αξιοποιούνται - και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης ανεργίας - αλλά με το Νέο Οργανόγραμμα υπονομεύονται, καθώς αμφίβολη θεωρείται ακόμη και η ειδική υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού (ΕΥΠΟΤ) που σχετίζεται με την υλοποίηση των έργων ΕΣΠΑ.
    Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 περιλαμβάνει 578 έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα, προϋπολογισμού 707 εκατομμυρίων Ευρώ, ενώ στα ενταγμένα έργα που εκτελούνται με αυτεπιστασία, ασχολούνται περισσότεροι από 3000 εργαζόμενοι.
    Κύριε Πρόεδρε,
    Η συρρίκνωση των Υπηρεσιών του Πολιτισμού σε μια Γενική Γραμματεία και μάλιστα με μειωμένες δομές και προσωπικό, δεν αποτελεί προϊόν αβλεψίας, αστοχίας ή προχειρότητας πολιτικών και τεχνοκρατών. Η υποβάθμιση του Πολιτισμού είναι πράξη απολύτως συνειδητή κι εκφράζεται μέσα από επάλληλες και συμπληρωματικές διαδικασίες.
    Η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού ξεκίνησε το 2011 με την υποχρεωτική συνταξιοδότηση του εμπειρότερου και κατά τεκμήριο καλύτερα καταρτισμένου προσωπικού της και συνεχίζεται σήμερα με τη λεγόμενη «διαθεσιμότητα» και τις απολύσεις που θα προκύψουν από συγχωνεύσεις και καταργήσεις Υπηρεσιών. Στόχος είναι να απομακρυνθούν εντός του 2013 από ολόκληρο τον δημόσιο τομέα εικοσιπέντε χιλιάδες υπάλληλοι (και 150.000 έως το 2015), γεγονός που εκτιμάται ότι θα αποφέρει…δημοσιονομικά οφέλη.
    Το ελληνικό τμήμα του ICOMOS απευθύνεται σήμερα προς εσάς και σας ζητά αφενός να ενημερώστε την Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Irina Bokova για την κατάσταση στην Ελλάδα και αφετέρου να ασκήσετε την επιρροή σας προς τα κέντρα αποφάσεων (διεθνείς επιτροπές/ Οργανισμούς, ελληνική κυβέρνηση), ώστε να μην ευοδωθούν τα παραπάνω καταστροφικά σχέδια.
    Στην Ελλάδα σήμερα συντελείται μια ανθρωπιστική κρίση: οι άνθρωποι εξαθλιώνονται, η κοινωνία αποσυντίθεται, η Δημοκρατία συρρικνώνεται. Ωστόσο, η απόλυτη εξαθλίωση ενός λαού έρχεται μέσα και από την αποδόμηση του Πολιτισμού.
    Η Ελλάδα είναι γεωγραφικά μια μικρή χώρα, η οικονομία της ισχνή, η κοινωνία της καθημαγμένη. Ωστόσο, ο ελληνικός πολιτισμός είναι τεράστιος, με οικουμενικές διαστάσεις και απαράμιλλη προσφορά, στις Τέχνες, τα Γράμματα και τις Επιστήμες. Όλα αυτά αποτελούν τη μεγάλη δύναμη της Ελλάδας, το συγκριτικό της πλεονέκτημα και είναι αδιανόητο να υποβαθμίζονται έναντι επισφαλούς δημοσιονομικού οφέλους.
    Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά αυτόνομο Υπουργείο Πολιτισμού και Υπηρεσίες που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες του. Το επιβάλλουν όχι μόνο η ιστορία και η κληρονομιά της, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα που αποτελεί τον αποδέκτη αυτής της κληρονομιάς.

    Για το Ελληνικό τμήμα του ICOMOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου