Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΛΙΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΜΑΙΩΝ - H ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΙΣ ΑΝΩ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ

ΑΠΟ  FACE!!


ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΣΑΜΗΣ ΕΣΑΕΙ ΣΤΙΣ ΧΡΥΣΕΣ ΔΕΛΤΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΕΠΙΣΗΜΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Εικόνες φρίκης διαδραματίζονταν στα Μακρά Τείχη. Οι Ρωμαίοι, νύχτα με φεγγάρι κάνοντας γενική έφοδο, ύστερα από τετράμηνη πολιορκία, κατέλαβαν την Κυάτιδα. Γυναικόπαιδα μπροστά κι οι Σαμαίοι πολεμιστές πίσω, έτρεχαν αλλόφρονες προς τη Μεγάλη Ακρόπολη. Ανέβαιναν μέσω των Μακρών Τειχών προς το λόφο. (Στη φ. πέτρες πεσμένες από το τείχος, χτυπημένες από τις πολιορκητικές μηχανές). Ούρλιαζαν οι Σαμαίοι μαχητές κι οι φωνές τους πνίγονταν στους αλαλαγμούς των λεγεωνάριων και στις οιμωγές των γυναικόπαιδων. «Γρήγορα στο Μεγάλο Τόξο. Γρήγοραααα! Μη μείνει πίσω κανείς! Κρυφτείτε στις πέτρεεες. Μη φοβάστε! Είμαστε οι καλύτεροι, είμαστε δυνατοί, είμαστε….Θα διώξουμε τους τυράννους! Πιστέψτε μας…Γρήγορα, να κρυφτείτε!» Έλεγαν. Και μέσα τους ήξεραν πως απόψε θα’ ταν η τελευταία νύχτα της άλλοτε κραταιάς Σάμης. Η τελευταία νύχτα που θ’ αντίκριζαν την αγαπημένη τους πόλη. Δε θα δουλεύουν πια στα χωράφια τους, δε θα σπέρνουν, δε θα μαζεύουν ελιές, δε θα ψαρεύουν, δε θα πηγαίνουν αφιερώματα στο άντρο του Πάνα, δε θα ερωτεύονται! Το φεγγάρι ψηλά κοιτούσε αμήχανα. Πώς να παρέμβει! Ήταν μια γλυκιά νύχτα εξόν απ’ τις καρδιές των ανίκητων πολιορκημένων που ποτέ δεν παραδόθηκαν.





ΑΡΧΑΙΑ ΣΑΜΗ. Η Πηγή δίπλα στη Μεγάλη Ακρόπολη. Τότε, το 189 π.Χ. οι Ρωμαίοι την είχαν αποκλείσει. Η έλλειψη νερού προκάλεσε τύφο. Όμως οι αρχαίοι Σαμαίοι δεν υποτάχτηκαν, πάλεψαν ακόμη και απέναντι στην αναλγησία των μισθοφόρων σφενδονιστών, Ελλήνων μάλιστα. «Δε θέλουμε», τους μήνυσαν, «να μας συμπαρασταθείτε. Δείτε όμως πως πολεμάμε για την ελευθερία». Ο Λατίνος ιστορικός Τίτος Λίβιος, έγραψε: «Κανένα μέρος απ’ όσα κατέλαβαν οι Ρωμαίοι στην Ανατολή δεν αντιστάθηκε τόσο ηρωϊκά όσο η Σάμη με τους κατοίκους της». 
Έλειψε ένα φυλλάδιο, χρόνια τώρα, δεκαετίες, που θα ενημερώνει τα παιδιά για την ιστορία τους;


ΑΗ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΠΑΛΙΑ ΖΕΡΒΑΤΑ.





ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΑΠΟ   ARIS  ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ.
Η ΚΟΡΑΚΟΠΕΤΡΑ,,ΑΝΟΙΞΕ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ





ΚΑΙ  


 

To porosnews έκανε εξόρμηση στο Μοναστηράκι. Μια παρατήρηση δική μας για το ποτάμι.

16 Ιαν 2013
εχει πάρα πολά ,,και ένα φάτσα στο περιφειακό,, που θα γράψω και την διαδικασία που δουλευαν!,, στο δρόμο από μοναστηράκι έχει πολλά, και απο την μεριά του ποταμιου,, πολλους νερόμυλους για αλεύρι! εινα ειναι. Απάντηση ...
http://porosnews.blogspot.com/
και  POROSNEWS: ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΚΑΜΙΝΟ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ
18 Ιαν 2013
ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΚΑΜΙΝΟ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ. Δειτε προηγούμενη ανάρτησή μου. ΑΣΒΕΣΤΟΚΑΜΙΝΑ. ΟΛΟΙ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ,,ΛΙΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΞΕΡΕΤΕ ΜΑΛΟΝ ΤΙ ΗΤΑΝ!! Ακριβώς μετά την ενημερωτική πινακίδα στον ...

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΟ ΠΥΡΓΙ


Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ και ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

AΝΑΡΤΗΣΗ  

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011 ΣΤΟ  http://porosnews.blogspot.gr/2011/12/blog-post_5472.html

Μνημειακή κατασκευή της Μυκηναϊκής Εποχής. Είναι χτισμένη στο 15ο χλμ. του δρόμου Ναυπλίου- Επιδαύρου, στο Αρκαδικό. Κατασκευάστηκε γύρω στο 1300 π.χ.και βρίσκεται κατά μήκος ενός καλοκατασκευασμένου μυκηναϊκού δρόμου, που συνδέει τις Μυκήνες και την Τίρυνθα με την Επίδαυρο.

ΣΗΜΕΡΑ  ΒΡΗΚΑ  ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΑΛΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΠΥΡΓΙ!!



1 σχόλιο:

  1. Οι Σάμιοι λόγω μορφολογίας της περιοχής ίσως να ήταν η πρώτη σοβαρή περίπτωση οργανωμένης κοινωνίας στα νησιά μας, αλλά ποιον ενδιαφέρουν αυτά θα μου πεί κανείς.
    Και όμως πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν. Πάντα πίσω ερχόμαστε όπως παλιά.
    Κρουαζιερόπλοια πιάνανε στη Ζάκυνθο και εδώ κυνηγάγαμε το τουρίστα με το ψαροντούφεκο. Τώρα ξυπνήσαμε λίγο, ελπίζω να ξυπνήσουμε περισσότερο.

    Έπειτα έχουμε και εκειό το βασιλιά τους τον Αγκαίο το δάσκαλο αντίδρασης σε ΔΝΤ και συναφή. Τόνε πέθανε τσου φόρους ο Λαέρτης και εκεί που περίμενε όλο χαρά τσού χρονιάτικους φόρους στην Ιθάκη του, τα μάζεψε ο Αγκαίος, πήρε τσού φόρους, πήρε τα υπάρχοντα, πήρε και τσού Σαμικούς και του έστειλε χαιρετίσματα με το περιστέρι τση κιβωτού του Νώε.

    Από τότενες λέει είχε ψιλοσαλτάρει ο Λαέρτης μετά το κάζο που έπαθε.


    Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή