Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ιδιώτες θα ελέγχουν τα δημόσια νοσοκομεία(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ)

Θα καλούνται να επιστρέψουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ αν διαπιστωθεί υπέρβαση της δαπάνης. Αντιδράσεις προκαλεί η ανακοίνωση του μέτρου. Αλλάζουν χαρακτήρα έξι νοσοκομεία, μετακινούνται εργαζόμενοι.


Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωσή τους προς τους δημοσιογράφους, πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει ο κλινικός έλεγχος, αρχικά σε ιδιωτικές κλινικές και σταδιακά και στα νοσοκομεία τους ΕΣΥ. Όπως ανέφερε, ο έλεγχος θα γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες και θα έχει ως στόχο τον εξορθολογισμό της δαπάνης.

Αντιδράσεις από το μέτρο

Η εφαρμογή του μέτρου και στα δημόσια νοσοκομεία ήδη προκαλεί αντιδράσεις, ενώ έγινε σαφές ότι ακόμη και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα καλούνται να επιστρέψουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ αν διαπιστώνεται υπέρβαση της δαπάνης. Ο τρόπος επιστροφής δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Νοσοκομεία αλλάζουν χαρακτήρα


Όπως είπε επίσης ο υπουργός Υγείας, με άμεσες διαδικασίες θα προχωρήσει ο αναπροσανατολισμός νοσοκομείων, δηλαδή η αλλαγή του χαρακτήρα τους και του ρόλου τους. Το σχέδιο θα ξεκινήσει από την 1η και 2η ΥΠΕ (Αττική) και περιλαμβάνει την αλλαγή χαρακτήρα 6 νοσοκομείων (μετατροπή σε αστικού τύπου κέντρα υγείας), καθώς και τη μετακίνηση των εργαζομένων που θα προκύψουν ως πλεονάζον προσωπικό, σε άλλες υγειονομικές δομές όπου υπάρχει ανάγκη.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο και δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος. Στις μετακινήσεις θα περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι οι οποίοι προσλήφθηκαν π.χ. ως νοσηλευτές και σήμερα ασκούν καθήκοντα διοικητικού υπαλλήλου. Αυτοί θα επιστρέψουν στην αρχική τους θέση.

Άλλη δεξαμενή ενίσχυσης με προσωπικό των υγειονομικών δομών είναι οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν από το υπουργείο Παιδείας. Και γι’ αυτούς ετοιμάζεται δεύτερο σχέδιο υποδοχής τους.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, έως το φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες τόσο για την αλλαγή του χαρακτήρα νοσοκομείων όσο και για την κινητικότητα των υπαλλήλων. «Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν αλλά ούτε και θα καθυστερήσουμε», τόνισε.

Εξετάζεται ενοποίηση πρωτοβάθμιων μονάδων

Την ίδια ώρα, ενοποίηση όλων των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας μελετά το υπουργείο Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ πολύ σύντομα θα έχει έτοιμο ανάλογο σχέδιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας στο σχεδιασμό εξετάζεται και το ενδεχόμενο ένταξης και των Κέντρων Υγείας.

Όπως έγινε επίσης σήμερα γνωστό, μέχρι το τέλος του μήνα θα τιμολογηθούν όλα τα γενόσημα φάρμακα με επιπλέον έκπτωση 5% και θα ξεκινήσει η σταδιακή ένταξη νέων καινοτόμων φαρμάκων στη λίστα. Όσον αφορά στα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), αυτά θα μπορούν να πωλούνται στο Διαδίκτυο μόνο από όσους έχουν άδεια φαρμακοποιού.

Η απελευθέρωση της τιμής τους και ο χώρος διάθεσής τους βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενο στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου από την τρόικα.

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου