Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Προστασία φωλιών θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες της Κεφαλονιάς

Προστασία φωλιών θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες της Κεφαλονιάς
Αν έχετε πάει πρόσφατα σε κάποια από τις παραλίες κοντά στο Αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς, στον Μακρύ Γιαλό της Λάσσης, ή στον Μέγα Λάκκο της Παλίκης, μπορεί να έχετε δει πάνω στην άμμο μια μικρή περίφραξη με ερυθρόλευκη ταινία κι ένα ταμπελάκι που γράφει πως πρόκειται για φωλιά θαλάσσιας χελώνας. Τι ακριβώς βρίσκεται εκεί, και γιατί υπάρχει η περίφραξη;

παλια  ανάρτηση  μου!!

Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011

Ενα χελωνάκι γεννήθηκε στον Λουρδά


xelonaki_300.jpg
 Φωτο ρεπορταζ και video: Ζωγραφιά Μινέτου
 
ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ ΛΟΥΡΔΑΤΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ.ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΒΓΗΚΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΜΟ ΕΝΑ ΧΕΛΩΝΑΚΙ ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ πατηστέ  τον σύνδεσμό kefaloniapress.gr  για  το  φωτορεπορτάζ!!
 
 και  ένα δικό μου περσινό βιντεάκι σε  τρία κομάτια από τα καμίνια (Μούντα)





και  συνεχεια  απο  ΙΝΚΕΦΑΛΟΝΙΑ!!

Η Κεφαλονιά είναι προικισμένη με τις δικές της θαλάσσιες χελώνες, του είδους Καρέττα καρέττα, που έρχονται στο νησί κάθε καλοκαίρι για να αναπαραχθούν και να αφήσουν τις φωλιές τους στις παραλίες με την πλούσια άμμο. Εκεί τα αβγά επωάζονται με την ζέστη του ήλιου για 55 ημέρες, μέχρι να βγουν τα μικρά χελωνάκια και να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την θάλασσα.
Κάθε πρωί, ερευνητές του προγράμματος Wildlife Sense περπατάνε στις παραλίες όπου βγαίνουν οι χελώνες, για να βρουν τα ίχνη τους και να προστατέψουν τις φωλιές. Όταν βρουν μια φωλιά, ψάχνουν να βρουν ακριβώς που βρίσκονται τα αβγά, ώστε να τα προστατέψουν σωστά. Λίγα καλάμια, μια ταινία, και ένα ταμπελάκι είναι συνήθως αρκετά για την επώαση, αφού το μόνο που χρειάζονται είναι να μην πατήσει, οδηγήσει, ή σκάψει κανένας την άμμο κοντά στα αβγά.
Όταν όμως κοντεύουν να βγουν τα χελωνάκια, χρειάζονται λίγη παραπάνω προστασία. Τότε οι ερευνητές θα πάνε στις φωλιές το βράδυ για να δουν ποιες φωλιές έχουν δυνατά φώτα κοντά τους, στην παραλία ή και πίσω από αυτήν· αυτά τα φώτα θα πρέπει να σβήσουν ή να καλυφθούν, ώστε τα χελωνάκια να μην χάσουν τον δρόμο προς την θάλασσα.
Έτσι, με μια απλή προσπάθεια και με την θετική ανταπόκριση που βρίσκουμε από το προσωπικό του Δήμου και τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί, οι παραλίες που κάνουν τις φωλιές τους οι χελώνες μπορούν να είναι και οι παραλίες που απολαμβάνουν και οι επισκέπτες μας και εμείς οι ίδιοι. Είναι όντως τόσο απλό να σώσουμε αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό της Κεφαλονιάς από την εξαφάνιση, θα ήταν απλά κρίμα να μην γίνεται.
Νίκος Βαλλιάνος – Wildlife Sense

1 σχόλιο:

  1. Τελικά είδες άμα προστατεύεις οτιδήποτε σε καλό βγαίνει.
    Και έλεα τι τα θέλουμε τα χελωνιτζάκια?
    Και έπεσα όξου!!
    Έ ρε σε λίγο καυγάς που θα πέφτει για κανιά χελωνόσουπα…
    Στη παλιά κατοχή τσι τρώανε ορέ?
    Εμείς δεν είχαμε εδώ αηπάνουθε μου φαίνεται.
    Και άμα τση ρίξεις μέσα και κάνα φύκι από κειά που τρώανε στο Μεσολόγγι
    θα είναι μάνα καημένη πιστεύω.
    Εγώ πάντως άμα πέσει και άλλη πείνα θα δοκιμάσω και ας με κλείσουνε και μέσα.
    Κάλιο να τηράω τον κόσμο πίσω από τα κάγκελα, παρά τα ραδίκια ανάποδα.

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή