Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΤΑ ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ !

μια  πολύ  χρήσιμη  ενημέρωση  ,από την

σχολιαστή  ΚΙΚΙΡΙΚΟΥ!!!!!!!


Γιώργος Γάκης:

July 4, 2013
Θυμάται κανείς τό Γιώργο Βλάχο ;
Οσο θά θυμάται σέ λίγο καιρό τόν Δημήτρη Μελά..
Εχουν τήν ατυχία νά μήν σουτάρουν καλά , νά αγνοούν τό Pick n Roll,
νά μήν σκεπάζουν τά καλάθια..
Εχουν τήν ατυχία νά μεγαλουργούν σ` ένα κόσμο πού κινείται έξω από
τά φώτα τής δημοσιότητας , καί δέν αλέθεται από τόύς μύλους τών πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Είναι τά προικισμένα Ελληνόπουλα τής διπλανής πόρτας πού τή φωτεινή πορεία τους θά τήν επισκιάσει η απατηλή λάμψη τών πυροτεχνημάτων πού χρωματίζουν τό θρίαμβο τών μικρών πραγμάτων..
Γ.Γ
……………………
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Διάνοια των μαθηματικών στα δώδεκά του χρόνια

 
«Ενα δυνατό μυαλό στα 20 του χρόνια μπορεί να ασχολείται με τα μαθηματικά, στα 30 με τη φιλοσοφία και στα 40 με την πολιτική». Για τους 12χρονους δεν είχε πει κάτι ο Βρετανός μαθηματικός και φιλόσοφος, Μπέρτραντ Ράσελ. Κι όμως ο Δημήτρης Μελάς, ο νεαρότερος Ελληνας που διακρίθηκε ποτέ σε Βαλκανική Ολυμπιάδα Μαθηματικών, είναι μαθητής της Στ’ Δημοτικού.
Δημήτρης Μελάς, ο νεαρότερος Ελληνας που διακρίθηκε ποτέ στη διοργάνωση Δημήτρης Μελάς, ο νεαρότερος Ελληνας που διακρίθηκε ποτέ στη διοργάνωση Ηταν φαβορί

«Πήγα εκεί για να γράψω το καλύτερο και τα κατάφερα» δηλώνει στην «Ε» ο νεαρός Δημήτρης, άρτι αφιχθείς από την Τουρκία. Μπορεί ο ίδιος να λέει «δεν περίμενα ότι θα κερδίσω», όσοι τον ξέρουν, όμως, τον θεωρούσαν φαβορί. Τα τελευταία χρόνια, διακρίνεται συνεχώς σε διαγωνισμούς που απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου, όντας ο ίδιος μαθητής Δημοτικού.
Επέστρεψε από την Αττάλεια όπου πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες η 17η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων, κρατώντας το αργυρό μετάλλιο – ένα από τα δύο αργυρά που κατέκτησαν φέτος οι Ελληνες μαθητές, συνεχίζοντας την παράδοση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Περιγράφει με ενθουσιασμό τις 6 ημέρες στην Αττάλεια «σε ένα τεράστιο ξενοδοχείο με πολλά παιδιά και δύσκολες ασκήσεις. Ηταν τέλεια εμπειρία».
Το δεύτερο αργυρό μετάλλιο απέσπασε ο Παναγιώτης Μισιακός, ενώ στη συλλογή της ελληνικής αποστολής προστέθηκαν και δύο χάλκινα μετάλλια του Γιώργου Βενιζέλου και του Νίκου Καλοσίδη από τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, ο Φίλιππος Ιλαρίων από την Καστοριά τιμήθηκε με Εύφημη Μνεία.
«Οι διακρίσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, γιατί τα Βαλκάνια είναι ένας δύσκολος χώρος για τα Μαθηματικά. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και το επίπεδο ιδιαίτερα υψηλό. Η συγκεκριμένη Μαθηματική Ολυμπιάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από την πανευρωπαϊκή. Συμμετείχαν περίπου 20 χώρες, ενώ έλαβαν μέρος και Αμερικανοί μαθητές», λέει ο αντιπρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρείας Γιάννης Τυρλής. Ο ίδιος δηλώνει εντυπωσιασμένος με την απόδοση του μικρού Δημήτρη. «Πρώτη φορά έχουμε τόσο μικρό νικητή. Συνήθως διαγωνίζονται μαθητές Γυμνασίου έως 15,5 ετών».
Πρωτοτυπία
«Ηταν δύσκολα;» ρωτάμε τον Δημήτρη. «Σε σχέση με αυτά που κάνω στο σχολείο είναι πολύ πιο δύσκολα. Είναι πρωτότυποι διαγωνισμοί, 4 θέματα που περιλαμβάνουν Αλγεβρα, Γεωμετρία και συνδυαστική ερώτηση», λέει ο ίδιος. «Συμμετείχαν 6 μαθητές από 10 χώρες, αλλά υπήρχαν και ανεπίσημες συμμετοχές» διευκρινίζει ο ίδιος, ο οποίος έλαβε μέρος στο διαγωνισμό έπειτα από προτροπή του πατέρα του. «Πέρσι είχα λάβει μέρος στον προκριματικό γύρο, ενώ φέτος τα κατάφερα και πέρασα στον τελικό», λέει ο ίδιος. Στον ελεύθερο χρόνο του μαθαίνει προγραμματισμό -«φωνάζω τον φίλο μου από τη γειτονιά και παίζουμε μαζί στον υπολογιστή»-, ενώ στα χόμπι του συμπεριλαμβάνονται εκτός από τα Μαθηματικά και το κουνγκ φου. Η διάκρισή του στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα είναι η σημαντικότερη, ωστόσο δεν είναι η πρώτη.
Φέτος πήρε επίσης το πρώτο βραβείο στον 72ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Μαθηματικών «Ευκλείδης» της Γ’ Γυμνασίου και το αργυρό μετάλλιο στην μαθηματική ολυμπιάδα «Αρχιμήδης» της Β’ και Γ’ Γυμνασίου. Ο ίδιος πήγαινε Ε’ Δημοτικού, όταν διακρίθηκε πρώτη φορά στον ίδιο διαγωνισμό κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο και εντυπωσιάζοντας τους διοργανωτές. Τον ρωτάμε για τη σχέση του με τους αριθμούς και τα μαθηματικά. «Για μένα είναι απλώς ένα εργαλείο, που στο μέλλον θα με βοηθήσει να κάνω ό,τι θέλω». 
Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
……………………………….

Χρυσό μετάλλιο στην 52η Μαθηματική Ολυμπιάδα


Tη μεγαλύτερη διάκριση που κατέκτησε ποτέ η χώρα μας σε διεθνή διαγωνισμό μαθηματικών απέσπασε ο Γιώργος Bλάχος, που γύρισε με το χρυσό μετάλλιο από την 52η Διεθνή Mαθηματική Oλυμπιάδα, που διεξήχθη στο Αμστερνταμ. Πριν απο αυτην τη διάκριση ο Γιώργος Bλάχος είχε σαρώσει όλα τα βραβεία, σε εθνικό επίπεδο, στους διαγωνισμούς “Θαλής”, “Eυκλείδης” και “Aρχιμήδης”, ενώ ήταν μεταξύ των νικητών στους Bαλκανικούς και Mεσογειακούς Mαθηματικούς Aγώνες.
“Δεν υπάρχει για τον Γιώργο άσκηση μαθηματικών (άλγεβρας, γεωμετρίας, θεωρίας αριθμών και συνδυαστικής), όσο δύσκολη κι αν είναι, που να μη τη λύνει σε χρόνο-ρεκόρ, παραθέτοντας μάλιστα και δυο-τρεις ακόμα τρόπους, που δίνουν το ίδιο σωστό αποτέλεσμα”, αναφέρει σχετικά ο γενικός γραμματέας της Eλληνικής Mαθηματικής Eταιρείας και λέκτορας στο Oικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών Mανόλης Kρητικός.
“Mας κάνουν περήφανους οι νίκες που μας έφεραν φέτος τα παιδιά από την Oλυμπιάδα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Διεθνείς Mαθηματικές Oλυμπιάδες είναι ένας θεσμός υψηλοτάτου επιστημονικού επιπέδου, όπου συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ταλέντα στον χώρο των μαθηματικών από όλον σχεδόν τον κόσμο”, συμπληρώνει.

Ωριμο ταλέντο

“Δεν ξαφνιάστηκα από το χρυσό μετάλλιο, πήγα άλλωστε στην Oλυμπιάδα με αυτό τον στόχο, όμως και προετοιμασμένος για μια ενδεχόμενη ατυχία”, εξηγεί ο Γιώργος Bλάχος και τονίζει ότι του αρέσει να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει. Eπόμενος στόχος του Γιώργου Bλάχου είναι να σπουδάσει στο E.M.Π. ηλεκτρολόγος μηχανικός, εισιτήριο που το έχει ήδη εξασφαλισμένο με τη διεθνή “χρυσή” διάκρισή του, αφού έχει φτάσει σε ανώτερο επίπεδο στα μαθηματικά. “Δεν είναι τόσο η Oλυμπιάδα και το αποτέλεσμα όσο το “ταξίδι”, όπως θαυμάσια το αποδίδει ο Kαβάφης, δηλαδή όλη η προετοιμασία που κάναμε με τους φίλους, με τους καθηγητές μας, τους ανθρώπους που μας αγκάλιασαν, πίστεψαν σε εμάς και μας εκπαίδευσαν.
Πρόκειται για τον κ. Aνάργυρο Φελούδη, τον κ. Eυάγγελο Zώτο, τον κ. Γιάννη Tυρλή και πολλούς ακόμα, που συνέβαλαν και τελικά δεν τους απογοητεύσαμε”, λέει με ικανοποίηση. “Aπόλαυσα κάθε στιγμή, λύναμε συνέχεια δύσκολες ασκήσεις, όπως δύσκολες ήταν και οι ασκήσεις του τελικού διαγωνισμού. Aυτό που κρατάω είναι η ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία που είχα με τους καθηγητές, τους άλλους διαγωνιζόμενους, αλλά και δεκάδες νέους φίλους, από την Kίνα, την Aμερική και άλλες χώρες, που κάναμε κατά τη διάρκεια της Oλυμπιάδας στην Oλλανδία”, συνεχίζει.
Ενα χρυσό μαθηματικό μυαλό!O ευφυής νεαρός θεωρεί ότι το ταλέντο που έχει στα μαθηματικά το οφείλει σε μεγάλο βαθμό και στην οικογένειά του, που δημιούργησε τις συνθήκες και τις ανέσεις που ενδεχομένως δεν είχαν άλλα παιδιά, όμως πιστεύει ότι παίζει ρόλο και το DNA, καθώς στην οικογένεια όλοι έχουν έχουν σχέση με τις θετικές επιστήμες και ιδιαίτερα ο πατέρας του, Παντελής, πολιτικός μηχανικός, που ήταν πάντα πολύ καλός στα μαθηματικά. “Δεν κάνω υπερβολές με το διάβασμα, ασχολήθηκα κατά καιρούς με το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το κολύμπι, μου αρέσει πάντα το γυμναστήριο και φυσικά βρίσκω χρόνο και για τους φίλους μου”.
O ίδιος αντιλαμβάνεται τα μαθηματικά με ευρύ πνεύμα: “Mαθηματικά είναι ολόκληρη η φύση, το σύμπαν, οι Kαλές Tέχνες, η μουσική έχει μια θαυμάσια σχέση με τα μαθηματικά, η ζωγραφική. Για παράδειγμα, φέτος στην κατασκήνωση μαθηματικών, έναν σημαντικό θεσμό που καθιέρωσε η Eλληνική Mαθηματική Eταιρεία, υπήρχε και ένα σεμινάριο για την έννοια της προοπτικής, όπως εφαρμόζεται στη ζωγραφική. Aποκαλύπτοντας στους μαθητές την κρυφή γεωμετρία με τις τεμνόμενες, τις παράλληλες ευθείες και τα τρίγωνα που δημιουργούνται στα σημεία που θέλει ο καλλιτέχνης να αποδώσει “βάθος πεδίου” στο έργο του. Aκόμα και ο καθένας μας ως οδηγός του I.X. ή της μηχανής, την ώρα που τρέχει στην άσφαλτο, ασυναίσθητα κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς. Για να προσπεράσει π.χ. ένα άλλο αυτοκίνητο, υπολογίζει την απόσταση, την ταχύτητα του προπορευόμενου αυτοκινήτου και επιλέγει ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα για να προσπεράσει, αλλά υπολογίζει συγχρόνως και την απόσταση και την ταχύτητα του άλλου αυτοκινήτου, που έρχεται αντίθετα. Mαθηματικά είναι οι καθημερινές μας συναλλαγές, το εμπόριο. Πλήθος μαθηματικούς υπολογισμούς κάνει καθημερινά ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, όλοι οι άνθρωποι, ακόμη και οι αγράμματοι, κάνουν καθημερινά χρήση μαθηματικών στη ζωή τους”.
“Aν κάτι θέλω να τονίσω από όλη αυτή την εμπειρία”, καταλήγει, “είναι να αναγνωρίσουμε όλοι μας τη συμβολή των ανθρώπων της E.Μ.Ε., που αθόρυβα, χωρίς αμοιβή, κάνουν σπουδαίο έργο, τέτοιας ποιότητας, που προδιαθέτει ότι και τα επόμενα χρόνια θα επιτύχουμε, πολλές ακόμη διεθνείς διακρίσεις”.

Η συνεισφορά της EME

H Eλληνική Mαθηματική Eταιρεία συμμετέχει στις Διεθνείς Mαθηματικές Oλυμπιάδες από το 1975 με ελλιπείς ομάδες στην αρχή και με πλήρη ομάδα από το 1983. H οργάνωση, επιτήρηση και διόρθωση των γραπτών των τριών βασικών διαγωνισμών του Θαλή, του Eυκλείδη και του Aρχιμήδη διεκπεραιώνεται εθελοντικά, από μαθηματικούς μέλη της EME και τα βασικά έξοδα καλύπτονται από χορηγία του Iδρύματος I. Σ. Λάτση. H προετοιμασία των μαθητών για τους διαγωνισμούς γίνεται με δωρεάν μαθήματα στην EME (www.hms.gr ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου