Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ενημερωση από Βασίλη Λορετζάτο

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: Αφού χάσαμε τις πλατείες, ας κάνουμε τα σπίτια μας ταμπούρια.

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιουλίου 25, 2013

Τελική επίθεση στην πρώτη κατοικία

πλειστηριασμοι πρωτης κατοικιας

Μόλις 155 ημέρες έχουν απομείνει προτού ενεργοποιηθούν οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία 150.000 οικογενειών που έχουν «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες. Στην ουσία, πρόκειται για την τελική επίθεση στην πρώτη κατοικία, την οποία προδιέγραψε χθες και αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Mega. Με όσα είπε άνοιξε παράθυρο για άρση του καθεστώτος προστασίας από το 2014, υπό τον μανδύα των κοινωνικών κριτηρίων. Το νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει μέχρι το τέλος του 2013 τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία δεν πρόκειται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Ανάπτυξης. Η αλλαγή του νόμου είναι απαίτηση της τρόικας και η κυβέρνηση αναζητά τη φόρμουλα για να «χρυσώσει» το χάπι σε αυτούς που μέχρι χθες οι πολιτικοί έστελναν στις τράπεζες, για να παίρνουν στεγαστικά δάνεια.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, με τον υπουργό Ανάπτυξης να δηλώνει ότι στη διαπραγμάτευση που θα γίνει με την τρόικα θα εξαντληθούν τα περιθώρια, προκειμένου να βρεθεί μια κοινωνικά δίκαιη λύση. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός, η τρόικα έχει τις απόψεις της και η κυβέρνηση τις δικές της. Οι δηλώσεις αυτές του υπουργού είναι εμφανές ότι αφήνουν ανοικτό το «παράθυρο» ή, καλύτερα, την «πόρτα» κατ' αρχάς για μερική άρση της απαγόρευσης ενδεχομένως με τη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων, που αποτελούν και το τυρί στη φάκα.

Επίσης, υπέρ της μερικής άρσης του μέτρου τάχθηκε παλαιότερα και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς, λέγοντας ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν έγκαιρα και όχι πυροσβεστικά την τελευταία στιγμή.

Το τέλος της προστασίας από τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία έχει προβλεφθεί και στο κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου, η οριστικοποίηση του οποίου ακόμη παζαρεύεται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με την Ελλάδα να δεσμεύεται ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να επεκταθούν» χρονικά οι πλειστηριασμοί.

Ωστόσο, για να αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη, έχει ζητηθεί να μην αναφέρονται στο τελικό κείμενο τα περί μη επέκτασης και η τρόικα να αρκεστεί στην προφορική δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα δώσει νέα παράταση.

Γι' αυτό και επισήμως προβάλλεται η προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και επαναλαμβάνεται η θέση περί επιτροπής από στελέχη των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, καθώς και της Τραπέζης της Ελλάδος, που συνεργάζονται για το θέμα με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Ταυτόχρονα, προωθείται με ταχείς ρυθμούς το νέο πρόγραμμα διευκόλυνσης νοικοκυριών, καθώς και η ενίσχυση των ρυθμίσεων των «κόκκινων» δανείων, στις οποίες οι τράπεζες προχωρούν έτσι κι αλλιώς τους τελευταίους μήνες. Τέτοια «μέτρα» είναι μειώσεις επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έως και 40 χρόνια, αλλά και περιόδους χάριτος πολλών μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου