Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Απολογισμός της Εβδομάδας Αποδήμων

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ   E-KEFALONIA.NET

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των Εκδηλώσεων της «Εβδομάδας του Απόδημου» που αναπτύχθηκαν από 1η έως 4η Αυγούστου 2013 στην Κεφαλονιά.

Οργανωτικός Φορέας ήταν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων & Ιθακησίων «Οδυσσεύς» με τη συνεργασία του Δήμου Κεφαλονιάς και της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης.
Επίτιμος Πρόεδρος του Συνεδρίου των Αποδήμων ήταν ο Ακαδημαϊκός – Καθηγητής του Πανεπιστημίου Cambridge κ.Αθανάσιος Φωκάς.
Υπεύθυνος Οργάνωσης και Συντονισμού της «Εβδομάδας του Απόδημου», η οποία εξελίχθηκε σε 12 ξεχωριστά Στάδια που αναλύονται ακολούθως, ήταν ο Α/Δήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού κ.Ε.Κεκάτος.
Πέμπτη, 1η Αυγούστου 2013Αργοστόλι
Μέγαρο Α/Περιφέρειας
1ο Στάδιο : Σύσκεψη Εργασίας
Διεξήχθη  Σύσκεψη με τα Μέλη του Προεδρείου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και Εκπροσώπους των Παραγωγικών Τάξεων του Νησιού, υπό την Προεδρεία του Α/Περιφερειάρχη κ.Σ.Κουρή με θέμα «Οικονομική Ανάπτυξη – Β’Μέρος». Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν θέματα, που είχαν τεθεί κατά το περσινή Συνάντηση Εργασίας και αναλύθηκαν διεξοδικά τα αποτελέσματα, οι πρακτικές  δυνατότητες και οι προοπτικές , τόσο στις επενδύσεις όσο και στην προώθηση των τοπικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
2ο Στάδιο : Συνέντευξη Τύπου.
Οι Λειτουργοί των Μ.Μ.Ε. που τίμησαν με την παρουσία τους την Σύσκεψη Εργασίας  είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν πλήρως για όλα τα θέματα των επί μέρους Εκδηλώσεων.
Δημαρχιακό Μέγαρο Κεφαλονιάς
3ο Στάδιο : Υποδοχή από τον κ.Δήμαρχο
Ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ.Α.Παρίσης καλωσόρισε τα Μέλη του Προεδρείου της Ομοσπονδίας και συζήτησε διεξοδικά όλες τις κεντρικές ενότητες των Εκδηλώσεων της «Εβδομάδας του Απόδημου».
Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη
4ο Στάδιο : Τελετή Έναρξης
Την Τελετή Έναρξης τίμησε με Χαιρετισμό, που απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος.
Τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν Χαιρετισμό  ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ.Σπυρίδων, ο Α/Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ.Φ.Ρασσιάς, η Βουλευτής κ.Α.Θεοπεφτάτου, ο Α/Περιφερειάρχης κ.Σ.Κουρής, ο Δήμαρχος κ.Α.Παρίσης, ο Επ.Πρόεδρος Καθ.Α.Φωκάς και ο Α/Πρόεδρος του Κοργιαλενείου Ιδρύματος Δρ.Π.Μπαζίγος.
Χαιρετισμό επίσης απέστειλε ο Α/Πρόεδρος του ΙΚΙ Καθ.Η.Μπεριάτος.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η πλούσια ιστορία της Ομοσπονδίας μέσα από μία αναλυτική και ενδιαφέρουσα διάλεξη από τον Α/Πρόεδρο κ.Φ.Ρασσιά με τη συνεργασία του Καθ.Α.Κονιδάρη.
Ακολούθως, με εξαιρετική προϊδέαση από τον Εκπαιδευτικό κ.Η.Τουμασάτο έγινε η παρουσίαση του Βιβλίου «Αποστολή ….. το τίμημα» του κορυφαίου Καρδιοχειρουργού Καθ.Π.Αλιβιζάτου, με παρουσία του ιδίου, ο οποίος ανέλυσε τα επί μέρους κεφάλαια της πλούσιας και επιτυχημένης σταδιοδρομίας του στις Η.Π.Α και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Τις Συνεδριακές και Εκθεσιακές δραστηριότητες του Δήμου Κεφαλονιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες,  που έγιναν υπο την Αιγίδα του Προέδρου κ.Martin Schulz, όπως και τη δημιουργία του Ring Rise Network, παρουσίασε ο Α/Δήμαρχος  κ.Ε.Κεκάτος.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης κ.Δ.Ζαβιτσιάνος παρουσίασε την περιοδική έκδοση του Συνδέσμου «Κυμοθόη».
Την Τελετή Έναρξης έκλεισε η Χορωδία Αργοστολίου με μία εκπληκτική Συναυλία υπο τη Διεύθυνση του Μαέστρου κ.Α.Μουρελάτου.
Παρασκευή, 2η Αυγούστου 2013, Λειβαθώς
Πνευματικό Κέντρο Κουρκουμελάτων
5ο Στάδιο : Συνέδριο Αποδήμων με θέμα «Σεισμοί και Μετανάστευση»
Το Συνέδριο τίμησαν με Χαιρετισμό ο Δήμαρχος κ.α.Παρίσης, η Α/Δήμαρχος Λειβαθούς κ.Α.Αυγουστάτου, ο Επ.Πρόεδρος Δρ Μα.Χιόνης και ο Πρόεδρος της Τ.Κ.Μεταξάτων κ.Ε.Μοσχόπουλος.
Ακολούθως παρουσιάσθηκε από τον Πρόεδρο του ιστορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης «Κέφαλος» κ.Ν.Αλυσανδράτο η 40χρονη πορεία του.
Ο Επ.Πρόεδρος του Συνεδρίου Καθ.Α.Φωκάς παρουσίασε συνοπτικά τις διαχρονικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών της Κεφαλονίτικης διασποράς και ο τ.Υπουργός κ.Γ.Αρσένης υπογράμμισε την αναγκαιότητα στήριξης της 3βάθμιας εκπαίδευσης στο Νησί.
Ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. κ.Σ.Τραυλός ανέλυσε την μετασεισμική ανοικοδόμηση με τη σημαντική συμβολή του αείμνηστου Μηχανικού  Φ.Παυλάτου , ενώ ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Γ.& Μ.Βεργωτή» κ.Γ.Βεργωτής παρουσίασε τις σύγχρονες καλλιτεχνικές δραστηριότητες του ιστορικού Ιδρύματος.
Ο Καθ.Γ.Μεταξάς αναφέρθηκε στο «χάρισμα της ευεργεσίας», υπογραμμίζοντας την ουσιαστική συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού στη στήριξη των σεισμοπαθών.
Τη Συνεδριακή ενότητα συμπλήρωσε μία εξαιρετική Συναυλία της Χορωδίας Λειβαθούς – Τμ. Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ., με διεύθυνση του Μαέστρου κ.Β.Καλογηρά.
Σάββατο, 3η Αυγούστου 2013, Πύλαρος
6ο Στάδιο : Μουσείο Ελιάς, Μακρυώτικα
Επίσκεψη στο «Μουσείο Ελιάς», ως χαρακτηριστικού παραδείγματος αξιοποίησης προ-Σεισμικού κτίσματος και ξενάγηση από την κ.Ρ.Μουστάκη.
7ο Στάδιο : Οικισμός Δρακοπουλάτων
Επίσκεψη και ξενάγηση από την κ.Μουστάκη στον παραδοσιακό Οικισμό Δρακοπουλάτων.
8ο Στάδιο : Πολιτιστικό Κέντρο Αγ.Ευφημίας
Τη Συνεδριακή Ενότητα τίμησαν με το Χαιρετισμό τους ο Α/Δήμαρχος Πυλάρου κ.Γ.Βαγιωνίτης, ο Επ.Πρόεδρος του Συνεδρίου Καθ.Αθ.Φωκάς, ο Επ.Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ.Π.Καπογιαννάτος, ο τ.Δήμαρχος Πυλάρου κ.Μ.Κοτσιλίνης,  η Πρόεδρος της Τ.Κ.Αγ.Ευφημίας κ.Ρ.Μουστάκη και ο τ.Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ.Ν.Πεκάτος.
Στη συνέχεια τιμήθηκε από τη Δημοτική Αρχή η Συγγραφέας κ.Δ.Πουλάκη – Κατεβάτη για το πλούσιο Συγγραφικό της έργο και την πολλαπλή επανέκδοση του βιβλίου «Προσεισμική Κεφαλονιά», το οποίο και παρουσίασε.
Ακολούθως η Αρχιτέκτων κ.Μ.Κοτσιλίνη ανέδειξε την πολιτιστική σημασία της αναστήλωσης των Παραδοσιακών Οικισμών και ο κ.Σ.Λειβαδάς παρουσίασε τη μετασεισμική Κεφαλονιά.
Την ενότητα ολοκλήρωσε η φωτογραφική απεικόνιση των Σεισμών από την κ.Ρ.Μουστάκη και η Χορευτική Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «το Φανάρι», η οποία και άφησε άριστες εντυπώσεις σε όλους τους παρευρισκομένους.
Κυριακή, 4η Αυγούστου 2013, Αργοστόλι
Στάδιο 9 : Ονοματοδοσία «Οδυσσεύς»,  Εγκαταστάσεις Τ.Ε.Ι.
Την Ειδική Εκδήλωση ονοματοδοσίας των Κήπων Τ.Ε.Ι. στο Αργοστόλι σε Πλατεία «Οδυσσέως», Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων τίμησαν με το Χαιρετισμό τους ο Δήμαρχος κ.Α.Παρίσης, ο Επ.Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δρ.Μ.Χιόνης, ο τ.Υπουργός κ.Γ.Αρσένης, η τ.Υπουργός Καθ.Λ.Κατσέλη και ο Α/Δήμαρχος Αργοστολίου κ.Σ.Σαββαόγλου.
Ακολούθως ο Πρόεδρος των Τ.Ε.Ι. Καθ.Ν.Μαραβέγιας αναφέρθηκε στη συμβολική σημασία της ονοματοδοσίας ενώ ο Καθ.Α.Κονιδάρης ανέλυσε τη σπουδαιότητα της δημιουργίας των Θερινών Σχολείων.
Στη συνέχεια έγινε η Τελετή Αποκαλυπτηρίων και την Εκδήλωση ακολούθησε  μία ιδιαίτερα επιτυχής Συναυλία της Παιδικής Μαντολινάτας ,Τμ. Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ., με διεύθυνση του Μαέστρου κ.Δ.Παγουλάτου.
Στάδιο 10 : Συνεδριακός Επίλογος, Πνευματικό Κέντρο Πόρου
Το συντονισμό της Συνεδρίασης είχε ο Επ.Πρόεδρος του Συνεδρίου , Καθ.Α.Φωκάς.
Το Συνεδριακό Επίλογο τίμησαν με τον Χαιρετισμό τους ο Α/Δήμαρχος Ελειού – Πρόννων κ.Β.Καμπίτσης, ο Α/Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ.Φ.Ρασσιάς,ο τ.Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ.Α.Αγγούριας, ο Πρόεδρος του «Κέφαλος – Νέας Υόρκης» κ.Ν.Αλυσανδράτος,  ο τ.Νομάρχης κ.Γ.Μεταξάς και ο Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. κ.Α.Κωνσταντάκης.
Ακολούθως ο Εκπαιδευτικός κ.Γ.Γαβριελάτος παρουσίασε το Μετασεισμικό Πόρο, η Αρχαιολόγος κ.Παπαφλωράτου ανέδειξε τα σημαντικά Αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής και η Εκπαιδευτικός – Δημοσιογράφος κ.Ι.Κουλουμπή αφού ανέλυσε την ουσιαστική συμβολή των Μεταναστών στην ανάπτυξη της Κεφαλονιάς, κατέθεσε εποικοδομητικές προτάσεις στο Προεδρείο του Συνεδρίου.
Στη συνέχεια ο Μηχανολόγος κ.Γ.Μηλιαρέσης αναφέρθηκε στη δυναμική των πολυεθνικών κοινωνιών και η Α/Περιφερειάρχης κ.Τζ.Γρουζή παρουσίασε τις θετικές δυνατότητες οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Κεφαλονιάς.
Ιδιαίτερη τιμή ήταν η παρουσίαση του Βιβλίου «Ο Άγιος Γεράσιμος – 500 χρόνια Φάρος της Ορθοδοξίας» από το διακεκριμένο Συγγραφέα κ.Σ.Τσάση.
Τον επιγραμματικό απολογισμό των Εκδηλώσεων έκαναν ο Καθ.Α.Φωκάς και ο Δρ.Μ.Χιόνης.
Στάδιο 11 : Ολοκλήρωση των Εκδηλώσεων , Βαλεριάνο
Οι εργασίες της  Εβδομάδας του Απόδημου – 2013 ολοκληρώθηκαν με την αναγγελία των Εκδηλώσεων για το 2014, που θα αναπτυχθούν από 1η έως και 4η Αυγούστου στην Κεφαλονιά, με κεντρικό θέμα την «Ελληνική Γλώσσα».
Το συντονισμό των Προεδρείων όλων των τετραήμερων Συνεδριάσεων είχαν η κ.Α.Χιόνη εκ μέρους της Ομοσπονδίας και ο κ.Ε.Κεκάτος εκ μέρους του Δήμου Κεφαλονιάς, ενώ τη στελέχωσή τους τίμησαν με την παρουσία τους οι : κ.Ν.Αλυσανδράτος, κ.Φ.Ρασσιάς, κ.Π.Καπογιαννάτος, κ.Μ.Χιόνης, κ.Ν.Παπαδάτος και κ.Η.Καπογιαννάτος.
Ακολούθως οι κ.κ.Σύνεδροι μετέβησαν στο Βαλεριάνο για τη συμμετοχή στην ετήσια εορταστική Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Βαλεριαναίων «Το Κορώνι».
Στάδιο 12 : Προτάσεις – Συμπεράσματα
1.Η διασύνδεση των Κεφαλληνιακών και Ιθακησίων Συλλόγων της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης με την Παγκόσμια Ομοσπονδία «Οδυσσεύς» θα διευρύνει ουσιαστικά τις δυνατότητες ανάπτυξης και επικοινωνίας μεταξύ των Μελών.
2. Απαιτείται βελτίωση και εκσυγχρονισμός των μεθόδων προώθησης των  πιστοποιημένων με αρίστη ποιότητα προϊόντων (μέλι, λάδι, κρασί, τυρί) της Κεφαλονιάς στις διεθνείς αγορές.
3. Η ενίσχυση της Πολιτιστικής Ταυτότητας του Νησιού θα συμβάλει δυναμικά στην ανάπτυξη του ποιοτικού Τουρισμού.
4. Η Κεφαλονίτικη Διασπορά στα Γράμματα , τις Τέχνες, την Πολιτική και την Οικονομία αποτελεί την ουσιαστική διεθνή παράμετρο διαρκούς υποστήριξης του Νησιού εάν έγκαιρα και αρμονικά συνεργαστεί.
5. Η υποστήριξη και ενίσχυση της 3βάθμιας Εκπαίδευσης στην Κεφαλονιά οφείλει να αποτελεί ουσιαστική προτεραιότητα της Ομογένειας.
6. Η αναγνώριση της κοινωνικής προσφοράς σε προσωπικότητες, οι οποίες αποδεδειγμένα συνέβαλαν στην ανάπτυξη του Νησιού αποτελεί ηθικό χρέος τόσο της Πολιτείας όσο και των απανταχού Αποδήμων.
7. Ο σεβασμός και η ανάδειξη της Οικιστικής παράδοσης σκιαγραφούν το ποιοτικό επίπεδο του πολιτισμού, που επιθυμούμε να υπηρετούμε.
8. Η δημιουργία και ανάπτυξη Μικρών Μουσειακών Μονάδων με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Στήριξης αποτελεί ουσιαστικό σημείο αναφοράς στο «αύριο» με την ορθολογική αξιοποίηση του «χθες».
9. Η πιστοποιημένη με διεθνή εκπαιδευτικά credits ανάπτυξη «Θερινών Σχολείων», με τη συνεργασία Επισκεπτών Καθηγητών από Πανεπιστήμια του εξωτερικού και η δημιουργία Εκπαιδευτικών δυνατοτήτων μέσω διαδικτύου θα ενισχύσουν ουσιαστικά την ταυτότητα των Τ.Ε.Ι. στην Κεφαλονιά.
10. Η ανάδειξη και διεθνής γνωστοποίηση των σημαντικών Αρχαιολογικών ευρημάτων στο Νησί θα τονώσουν την θεματική επισκεψιμότητα και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
11. Η δραστηριοποίηση των ηλικιακά νέων ανθρώπων της Ομοσπονδίας   μέσα από ειδικές Επιτροπές ξεχωριστού ανά τομέα επιστημονικών, πολιτιστικών και επαγγελματικών ειδικοτήτων θα συμβάλει δυναμικά στην  ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος της 2ης ή και 3ης γενιάς Μεταναστών για επαφή με την Ελλάδα γενικότερα και το Νησί ειδικότερα.
12. Η πολυπολιτισμικότητα των διεθνών κοινωνιών του εξωτερικού αποτελεί το ισχυρό στοιχείο εκπαίδευσης των Αποδήμων για την προσαρμογή στο διεθνές περιβάλλον, που πλέον μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών μπορεί να εφαρμοστεί και στην Κεφαλονιά.
13. Η καθιέρωση της «Εβδομάδας του Απόδημου», από 1η έως 4η Αυγούστου κάθε χρόνου στην Κεφαλονιά, αποτελεί τον ισχυρό κρίκο επικοινωνίας των Μελών των απανταχού Κεφαλλήνων και Ιθακησίων και κατ’ επέκταση το χρονικό και τοπικό σημείο αναφοράς για συναντήσεις με Μέλη και Φίλους που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο και επιθυμούν την επαφή με την Ελλάδα.
Η Οργανωτική Επιτροπή των Εκδηλώσεων της «Εβδομάδας του Απόδημου» εκφράζει τις εγκάρδιες ευχαριστίες της προς όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους, στήριξαν, συμμετείχαν και κατ’ οποιονδήποτε τρόπο συμπαραστάθηκαν ηθική ή υλικά στις Εργασίες του Συνεδρίου και ανανεώνει τη Συνάντηση στην Κεφαλονιά για το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου