Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΡΕΤΖΑΤΟ

Η πρόωρη γήρανση οφείλεται στο DNA της μητέρας

giransi-mitera-104358Η διαδικασία της γήρανσης εξαρτάται από ταγονίδια που κληρονομούμε από την πλευρά της μητέρας, έδειξε έρευνα που διεξήγαν από κοινού τα ινστιτούτα Καρολίνσκα στη Σουηδία και Μαξ Πλανκ στη Γερμανία και που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.
Οι ερευνητές εστίασαν τις μελέτες τους στις αλλαγές και μεταλλάξεις των μιτοχονδρίων, οι οποίες κρύβουν το μυστικό της γήρανσης, πέραν του τρόπου ζωής και τον συνηθειών του καθενός (πχ κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, εντατική ηλιοθεραπεία, κακή διατροφή, άγχος κλπ).
Στο μιτοχονδριακό DNA εξελίσσονται μεταλλάξειςπου όταν ξεπεράσουν κάποια όρια προκαλούνβλάβες που εμποδίζουν την την παραγωγή ενέργειας των κυττάρων και επιταχύνουν τη γήρανση.
Όπως αναφέρει ο Δρ Νιλς-Γκέραν Λάρσον του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και ερευνητής στο τμήμα Βιολογίας της Γήρανσης του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ "η διαδικασία της γήρανσης επιταχύνεται σε περίπτωση που κληρονομήσουμε ήδη μεταλλαγμένομιτοχονδριακό γενετικό υλικό από την πλευρά τηςμητέρας", η οποία φαίνεται ότι "ρυθμίζει" τη διαδικασία αυτή στους ανθρώπους.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι τα τρωκτικά που κληρονόμησαν μεταλλαγμένο μιτοχονδριακό υλικό από την πλευρά της μητέρας εμφάνισαν πρόωρη γήρανση, μειωμένη σωματική μάζα και περιορισμένη ανδρική γονιμότητα.
Ο Δρ Λάρσον επισημαίνει ότι οι βλάβες στο DNA μεταφέρονται από τη μια γενιά στην επόμενη, αλλά αναπάντητο παραμένει το ερώτημα του κατά πόσο μπορούμε να  περιορίσουμε την επίδρασή τους με συγκεκριμένους τρόπους στην καθημερινή μας ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου